Υπερβατική, γλυκιά παιδικότητα

Ο επικείμενος θάνατος ενός φίλου ρίχνει σκιά πάνω από τις πρόβες ενός θεατρικού έργου αλλά και πάνω από το προσδόκιμο ζωής των δύο κεντρικών χαρακτήρων του τελευταίου βραβευμένου στο Βερολίνο φιλμ του Alain Resnais.

Σχεδόν υπερβατικό χρωματικά και σκηνογραφικά, το τελευταίο γνήσιο παιδί ενός auteur, αποτελεί μία ταινία δωματίου κομψή, ευαίσθητη, χωρίς ηλικία και σχεδόν προφητική ως προς την υστεροφημία του δημιουργού της. Αν και η προβληματική του φιλμ είναι επικεντρωμένη σε θέματα κοντά στην τρίτη ηλικία, έχει μία γλυκιά παιδικότητα και μία αισιοδοξία, στον αντίποδα του κλίματος του Amour, που συγκινεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει τα όρια του μελό.

Ο ασθενής φίλος είναι απλά μια αφορμή για επανεκκίνηση της ενόρμησης της ζωής για τους ήρωες, με τους τελευταίους να ενσαρκώνονται ιδανικά από τους βετεράνους ηθοποιούς Caroline Sihol, Hippolyte Girardot και Sabine Azéma.

Οι τεχνικές του animation χρησιμοποιούνται πολύ ταιριαστά χωρίς να βαραίνουν το αποτέλεσμα, ενώ τα χρώματα θυμίζουν σκηνές από το “Θα σε ξαναβρώ στον παράδεισο” και καταφέρνουν το παράδοξο του να μπορεί μία ταινία που περιορίζεται ουσιαστικά σε ένα χώρο να ταξιδεύει το μάτι και τις αισθήσεις αβίαστα. και η τελευταία ταινία του μεγάλου δημιουργού αφήνει μία γεύση ταιριαστή προς την παρουσία του ίδιου και την αποχώρησή του, σημαντική και ταυτόχρονα βαθιά συναισθηματική και εκλεπτυσμένη.

Εύη Αβδελίδου

• Αργυρή Άρκτος, Βραβείο Alfred Bauer στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2014
• Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2014. 

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 26 Δεκ. 2014, 05:01
Ενημέρωση: 1 Ιαν. 2015, 19:34
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Life of Riley (Αγαπώντας, πίνοντας, τραγουδώντας)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ricky Gervais: SuperNature

Ricky Gervais: SuperNature

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ο Ρίκι Ζερβέις μιλάει για τους κανόνες της κωμωδίας, κακομαθαίνει τις γάτες του...
13 hours