The Kindergarten Teacher

The Kindergarten Teacher - κριτική ταινίας

Σύνοψη:  Νηπιαγωγός αποκτά εμμονή με πεντάχρονο μαθητή της, εξαιτίας της ανεξήγητης έφεσης του μικρού στην ποίηση. Στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει το πολύτιμο ταλέντο του, τα όρια μεταξύ ενθουσιασμού και επικίνδυνης ψύχωσης γίνονται σύντομα δυσδιάκριτα.

Άποψη: «Δεν είσαι καλλιτέχνης, είσαι απλά λάτρης της τέχνης» λέει χαρακτηριστικά ο χαρακτήρας του Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, ο οποίος διδάσκει ποίηση σε ομάδα ενηλίκων, στην μαθήτριά του, Λίσα (Μάγκι Τζίλενχαλ), όταν αποκαλύπτεται ότι ποιήματα που παρουσίαζε ως δικά της ανήκαν σε ένα πεντάχρονο αγόρι.

Η Λίσα είναι μια 40άρα δασκάλα νηπιαγωγείου, της οποίας η βαρετή καθημερινότητα ταράζεται όταν συνειδητοποιεί ότι ο Τζίμμυ (Πάρκερ Σέβακ), μαθητής στην τάξη της, αυθόρμητα συνθέτει και απαγγέλει ποιήματα ενός βάθους που δεν δικαιολογείται από το νεαρό της ηλικίας του. Αναγνωρίζει αμέσως σε αυτόν μια ποιητική διάνοια in the making και η εμμονή που αναπτύσσει την οδηγεί από τη μία απελπισμένη πράξη στην επόμενη.

Στο αμερικάνικο ριμέικ της ομώνυμης ισραηλινής ταινίας , η Σάρα Κολάντζελο (Little Accidents) αξιοποιεί πλήρως τη φυσικότητα και το ερμηνευτικό χάρισμα της Μάγκι Τζίλενχαλ, για να παραδώσει μια διαφορετική ιστορία εμμονής, η οποία, χάρη στο καλοδουλεμένο σενάριό της, καταφέρνει να δημιουργήσει εύστοχους και εύλογους προβληματισμούς γύρω από τη φύση του έμφυτου ταλέντου, σε μια εποχή και κοινωνία, όπως αυτή των ΗΠΑ, που γυρίζει γύρω από αναρτήσεις ψευδοκαλλιτεχνών του Instagram και λοιπών αναλώσιμων φιγούρων. Τη θέση μπορεί να έχει ένα κατά τα φαινόμενα παιδί-θαύμα μέσα σε αυτή την κουλτούρα και με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθηθεί ένας τέτοιος άνθρωπος, ώστε να ξεδιπλώσει τις δυνατότητές του;

Σίγουρα, οι πιεστικές και διόλου αλτρουιστικές μέθοδοι που ακολουθεί η Λίσα δεν είναι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Προσπαθώντας με ολοένα και πιο ανησυχητικούς τρόπους να καλλιεργήσει και να προστατεύσει τον νεαρό μαθητή της από αυτό που η ίδια θεωρεί τη διαβρωτική επίδραση της περιρρέουσας κουλτούρας, αφήνει όλο και περισσότερο να φανεί η δική της έλλειψη ταλέντου, την οποία γνωρίζει αλλά αρνείται να παραδεχτεί.

Απομυζεί λοιπόν ένα πεντάχρονο παιδί, ντύνοντας την εκμετάλλευση με ευγενή κίνητρα, όμως – ευτυχώς – τόσο η Κολάντζελο όσο και η Τζίλενχαλ, (η οποία κρατάει όλη την ταινία πάνω της με τη συνδρομή του φανταστικού λιλιπούτειου συμπρωταγωνιστή της) δεν ολισθαίνουν ποτέ προς την απεικόνιση της Λίσα ως μιας σαλταρισμένης και σίγουρα επικίνδυνης γυναίκας. Μπορεί οι πράξεις της να σε κάνουν να νιώθεις όλο και πιο άβολα, όμως ποτέ δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις σαν μια μονοδιάστατη φιγούρα.

Αυτή η προσέγγιση, μαζί με την εκπληκτική ερμηνεία της Τζίλενχαλ, της οποίας και η woman-next-door εμφάνιση επιτρέπει να είναι εξαιρετικά προσιτή και 1000% πιστευτή στον θεατή, καθιστούν τη «Δασκάλα του Νηπιαγωγείου» ένα πολύ ενδιαφέρον ψυχογράφημα με ένα από τους πιο ενδιαφέροντες γυναικείους χαρακτήρες που έχουμε δει πρόσφατα στη μεγάλη οθόνη.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Φεβ. 2019, 13:13
Ενημέρωση: 21 Φεβ. 2019, 15:08
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Kindergarten Teacher (Η νηπιαγωγός)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Φεβρουαρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos