Η δουλειά της

Η δουλειά της

Σύνοψη: Η Παναγιώτα είναι μια 40άρα αναλφάβητη νοικοκυρά που ζει μαζί με τον άνδρα της και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Όταν ο άνδρας της μείνει άνεργος, θα αναζητήσει για 1η φορά στην ζωή της δουλειά. Θα ανοίξει ένα νέο πολυκατάστημα στο οποίο εκείνη θα εργαστεί ως καθαρίστρια. Προκειμένου όμως να κρατήσει την δουλειά ώστε να βιοποριστεί η οικογένειά της θα ανεχθεί κάθε εργασιακή καταπίεση και εκμετάλλευση από το αφεντικό της.

Άποψη: Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Labot που κατάφερε να φθάσει στο Φεστιβάλ του Τορόντο, έπειτα από ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ εμπνέεται από την σύγχρονη εποχή της οικονομικής κρίσης παρουσιάζοντας μια μικροαστική οικογένεια με τον κοινωνικό ρεαλισμό του Ken Loach ή των αδελφών Dardenne, με πιο απλοϊκά όμως δομημένους χαρακτήρες.

Η ταινία ακολουθεί την ζωή και την ρουτίνα της Παναγιώτας, μιας τυπικής ανειδίκευτης νοικοκυράς που δουλειά της είναι να έχει το σπίτι πεντακάθαρο, το φαγητό έτοιμο, τα παιδιά διαβασμένα και τον σύζυγο ικανοποιημένο. Αυτές οι πάγιες στερεοτυπικές εικόνες των δύο φύλων και των κοινωνικών φύλων που τους έχουν ανατεθεί παρουσιάζονται με μία υποδόρια κριτική ματιά από τον σκηνοθέτη που με ντοκιμαντερίστικο ενδιαφέρον ακολουθεί και παρακολουθεί τους ήρωές του. Αυτή η νοικοκυρά θα αποφασίσει να δουλέψει, αφενός γιατί χρειάζεται τα χρήματα, αφετέρου διότι μέσα από την δουλειά βιώνει την επανάσταση που όσο θέλει, άλλο τόσο δειλιάζει να κάνει. Γι’ αυτό τόσο πρόθυμα δέχεται τα πάντα, υπερωρίες, διπλοβάρδιες. Όχι μόνο γιατί δεν έχει το θάρρος να πει όχι στον διευθυντή, που δεν το έχει, αλλά και γιατί προτιμά τον χώρο της δουλειάς από την ρουτίνα του σπιτιού που πλέον συνειδητοποιεί ότι δεν την ικανοποιεί.

Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου καταφέρνει να δώσει πνοή στον χαρακτήρα και με την απολύτως φυσική ερμηνεία της να τον κάνει γνώριμο στον θεατή, ότι είναι η γειτόνισσα, η φίλη, η συγγενής. Το ίδιο κατορθώνει και ο Δημήτρης Ήμελλος υποδυόμενος τον άνδρα της και μαζί συνιστούν ένα εξαιρετικό ντουέτο που συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Είναι θετικό να βλέπουμε ελληνικές ταινίες που απαγκιστρώνονται από το Greek weird wave και τις ανούσιες υπερβολές στις οποίες έφθασαν πολλοί επίδοξοι Λάνθιμοι, επιστρέφοντας στην φυσικότητα και τον ρεαλισμό. Μπορεί η ταινία να έχει τα προβλήματά της, όπως ότι οι χαρακτήρες είναι πιο επίπεδοι στην εξέλιξή τους από όσο θα μπορούσαν, ενώ το ανοιχτό τέλος μπορεί να είναι θετικό στο μοντέρνο σινεμά αρκεί όμως να έχει φθάσει στην κορύφωσή της η ταινία. Εν προκειμένω κλείνει εκεί που θα έπρεπε να κορυφώσει η ταινία, κάνοντάς την να μοιάζει ημιτελής. Έστω και έτσι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα από την σκηνοθετική ματιά του Νίκου Labot.

Δημοσίευση: 28 Φεβ. 2019, 16:07
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Η δουλειά της (Η δουλειά της)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Φεβρουαρίου 2019
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Beatriz at dinner

Beatriz at dinner

Η Beatriz εργάζεται ως μασέζ και εναλλακτική θεραπεύτρια εντός και εκτός ενός θεραπευτικού κέντρου...
17 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6900
Spentzos
6000
Feelgood
4752
Tanweer
2820
Spentzos
2800