Σύνοψη: Ο Kenny Wells είναι ένας χρυσωρύχος που προσπαθεί να σώσει τη σχεδόν χρεωκοπημένη εταιρεία εξόρυξης του πατέρα του και να πιάσει την καλή, βρίσκει όμως κάθε πόρτα που χτυπάει κλειστή, με αποτέλεσμα να περνάει όλες τις μέρες του μεθυσμένος στο σπίτι της κοπέλας του. Μέχρι που μια μέρα ακούει για ένα φημισμένο γεωλόγο που ισχυρίζεται ότι έχει βρει φλέβα χρυσού, και φτάνει μέχρι την Ινδονησιακή ζούγκλα για να συνεργαστεί μαζί του στην εξόρυξη. Οι δύο συνεργάτες και πλέον φίλοι, μετά από πολλές προσπάθειες και με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους, βρίσκουν μία από τις μεγαλύτερες φλέβες χρυσού στην Ιστορία και ο Wells μπαίνει στο lobby των πολυεκατομμυριούχων, αποκτώντας όλη τη δόξα και φήμη που πάντα ονειρευόταν.

Άποψη: Ξέροντας ότι πρόκειται να δεις μια ταινία για το αμερικανικό όνειρο και τη ‘δύναμη’ των ονειροπόλων και όσων τολμούν να πάρουν ρίσκα, περιμένεις τουλάχιστον μια διάψευση και κατάρριψη αυτής της στρεβλής μυθολογίας, όπως πρόσφατες ταινίες έχουν κάνει πολύ επιτυχημένα (βλέπε The Big Short, The Wolf of Wall Street). Όμως, η εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία ταινία του Stephen Gaghan, ενώ αρχικά φαίνεται να έχει μια διάθεση σάτιρας και αποδόμησης του αμερικανικού καπιταλισμού, κατά βάση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα success story που ηρωοποιεί έναν άπληστο και αμοραλιστή πρωταγωνιστή και εξωραϊζει μια βιομηχανία που έχει στηθεί πάνω στον επεκτατισμό σε εδάφη και οικονομίες ξένων χωρών και στην άκρατη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού τους. Το φιλμ εξυμνεί την ιδεολογία που θα περίμενε κανείς να καυτηριάζει και να επικρίνει, προσπαθώντας να κάνει το θεατή να νοιαστεί για τα βάσανα και τις ατυχίες του πρωταγωνιστή, κάτι που φυσικά δε συμβαίνει, και καταλήγει να είναι βαρετό, προβλέψιμο και δίχως σασπένς μέχρι το τέλος.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια ταινία χτισμένη εξ ολοκλήρου πάνω στην ερμηνεία του McConaughey με στόχο την προώθησή της στα Όσκαρ, ενώ όμως ο McConaughey, πλήρως μεταμορφωμένος, παραδίδει μια φρενήρη ερμηνεία σε ένα ρόλο φτιαγμένο για αυτόν, τελικά επαναλαμβάνει τις ίδιες ερμηνευτικές μανιέρες που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του και καταλήγει περισσότερο να κουράζει. Αδιάφορος και ο Edgar Ramirez στο ρόλο του λιγομίλητου και αινιγματικού Acosta, με τα βλέμματα να τραβά η μεταμόρφωση της Bryce Dallas Howard σε small-town girl, δίχως όμως ο ρόλος της να ξεφεύγει ποτέ από αυτόν της συγκαταβατικής και καλόβολης συντρόφου. Η ταινία έχει κάποιες δυνατές στιγμές, όπως η φωτογραφία της Ινδονησιακής ζούγκλας, το ενίοτε σπιντάτο μοντάζ και η ενδιαφέρουσα σεναριακή ανατροπή προς το τέλος, όμως εν τέλει καθίσταται απλά μια generic ιστορία ανόδου και πτώσης, που προάγει σε ύψιστα ιδανικά τη φιλοδοξία, την απληστία και την έλλειψη ηθικών ενδοιασμών.

Πραγματικά, πόσες ακόμα χρειάζεται να δούμε;

Πρώτη δημοσίευση: 2 Φεβ. 2017, 12:46
Ενημέρωση: 9 Aug 2021, 12:40
Τίτλος:
Gold (Gold)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
120
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Φεβρουαρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos