Σύνοψη: Ο  Issa (Salim Daw) είναι ένας εξηντάχρονος ψαράς που ζει στην σημερινή Γάζα. Παρ’ όλη την απογοήτευση γύρω του, συνεχίζει να απολαμβάνει την καθημερινότητα και διατηρεί την νεανικότητά του, ενώ σκέφτεται πως θέλει πλέον να παντρευτεί.

Μια μέρα συναντά τυχαία στη στάση του λεωφορείου την Siham (η Hiam Abbass του τηλεοπτικού “Succession”), που δουλεύει ως μοδίστρα στην τοπική αγορά μαζί με την κόρη της. Ο κρυφός του έρωτας αποκαλύπτεται σταδιακά, ενώ ένα άγαλμα του θεού Απόλλωνα στα δίχτυα του τον βάζει σε σημαντικούς μπελάδες.

Άποψη: Η ταινία των αδερφών Arab και Tarzan Nasser είναι μια χαριτωμένη και απλή δραμεντί, μια ταινία για την γλυκιά ελπίδα που επιφέρει ο έρωτας και ταυτόχρονα ένα γράμμα αγάπης για την πόλη που μεγάλωσαν. Αφορμή της ταινίας υπήρξε ένα αληθινό περιστατικό,  που συνέβη στη Γάζα το 2014, όταν ένας ψαράς βρήκε ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα του Απόλλωνα στη θάλασσα. Η Χαμάς το κατάσχεσε αμέσως και άρχισε να ψάχνει αγοραστή, ελπίζοντας να εξασφαλίσει χρήματα και κανείς δεν ξέρει στο σήμερα τι απέγινε τελικά.

« Ήταν αρκετά σοκαριστικό να συνειδητοποιείς ότι η κυβέρνησή μας δεν είχε ιδέα τι να κάνει με αυτό το άγαλμα, πέρα από το να το θάψει σε κάποιο κελάρι. Την ίδια στιγμή όμως, είχε κεντρίσει τη φαντασία μας… Τι θα ήταν πιο συναρπαστικό από το να εμφανιστεί ξαφνικά ο Θεός του έρωτα στη Γάζα και να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ηλικιωμένου και μόνου ψαρά; Με αυτήν την ταινία, όπως και με τις προηγούμενες δουλειές μας, θέλουμε να αποτυπώσουμε μια στάλα της καθημερινότητας σε αυτή τη μικρή λωρίδα γης που λέγεται Γάζα».

Και το κάνουν, ακολουθώντας με χαμηλούς και ευδιάθετους τόνους την καταγραφή της γκρίζας καθημερινότητας των πρωταγωνιστών. Το χιούμορ είναι βασικό στοιχείο στην ταινία και κάτι που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε σε δημιουργίες ανάλογου ύφους και καταβολών, γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει, μαζί με την ηλικία των ηρώων (ναι, οι άνθρωποι ερωτεύονται και μετά τα πενήντα).

Με φόντο την πικρή και δυσβάσταχτη κατάσταση στην περιοχή και ένα αμυδρό αλλά υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, οι σκηνοθέτες οικοδομούν ένα ελαφρύ, παρά τη βαρύτητα των θεματικών του, χιουμοριστικό ρομάντζο γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν ότι ο έρωτας μπορεί πλέον να τους χτυπήσει την πόρτα, γι’ αυτούς που λυγίζουν συχνά υπό το βάρος της πραγματικότητας.

Ανά στιγμές το «Γάζα Αγάπη Μου» είναι συγκεχυμένο και μοιάζει να μην ξέρει που θέλει να το πάει, ενώ οι επιδράσεις δεν είναι διαπεραστικές. Όμως συλλαμβάνει επιτυχώς το φευγαλέο μεν, εγγενές δεν αίσθημα της ελπίδας και το κουράγιο των ανθρώπων να ονειρεύονται και να προχωρούν, να επιθυμούν και να γελούν ακόμα και μέσα στις  δυσκολότερες, τις τραγικότερες των συνθηκών.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Ιαν. 2022, 03:31
Ενημέρωση: 27 Ιαν. 2022, 02:05
Τίτλος:
Gaza mon amour
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
87
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos