Έρωτας με την πρώτη μπουνιά

les combattants - κριτική ταινίας

Μια αντισυμβατική ερωτική κομεντί boy meets girl φάση, η οποία αντιστρέφει τους παραδοσιακούς ρόλους αρσενικού-θηλυκού ειδικά στο φλερτ και παράλληλα εξελίσσεται σε μια ιστορία ενηληκίωσης που αφήνει έντονα τα σημάδια της.

Μακριά από κλισέ και αναμενόμενες συναισθηματικές σκηνές, ο έρωτας της αλλόκοτης Μαντλέν (μαγκάκι, αγοροκόριτσο, αργεί να συνεισητοποιήσει ότι αισθάνεται) και του πιο μέινστριμ Αρνό (ψιλό-αδιάφορος, ίσως τον πεις και φλώρο, αλλά τελικά είναι άντρας κηνυγός, επίμονος, δικαιώνεται) ανθίζει, μεγαλώνει, φουντώνει, κορυφώνεται, αλλά καθόλου παραδοσιακά και "εύκολα", με πολύ χιούμορ, ανάλαφρη κόντρα αισθητική, σκηνές που συμβολίζουν την αναρχία στο πνεύμα που πολλοί έχουμε σκεφτεί αλλά λίγοι τολμήσει.

Eν τέλει ένα φαντασιακό παραλήρημα λυρισμού ειδωμένου αναπάντεχα μέσα από ένα μικροσκόπιο μαγικού ρεαλισμού με φυσικές ερμηνείες και σκηνοθετική ματιά που αφοπλίζει.

Υπόθεση:
Περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του, ο Arnaud έχει μπροστά του ένα ήσυχο καλοκαίρι. Μέχρι που θα συναντήσει τη Madeleine, μια όμορφη και σκληροτράχηλη κοπέλα, με καλογυμνασμένο σώμα και ένα σωρό προφητείες για το τέλος του κόσμου. Εκείνος δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, εκείνη προετοιμάζεται για το χειρότερο. Εκείνος δέχεται τα πράγματα όπως έχουν, εκείνη τσακώνεται, τρέχει, κολυμπάει και σπρώχνει τον εαυτό της στα άκρα. Αν και δεν του έχει ζητήσει τίποτα, μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει για αυτήν; Είναι μια ιστορία αγάπης, ή επιβίωσης, ή και τα δύο.  

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας, 2015
Βραβείο FIPRESCI, Cannes Film Festival, 2014
Βραβείο SACD,  Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Cannes Film Festival, 2014
Βραβείο Art Cinema, Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Cannes Film Festival, 2014
Βραβείο  Europa Cinemas Label,  Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Cannes Film Festival, 2014

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 8 Μαΐου 2015, 22:20
Ενημέρωση: 14 Απριλίου 2018, 11:13
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Έρωτας με την πρώτη μπουνιά (Les combattants)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Μαϊου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ