Το εργοστάσιο

Το εργοστάσιο - κριτική ταινίας

Ένας από τους σύγχρονους ολιγάρχες της Ρωσίας, που έγιναν μεγάλοι και τρανοί όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση αγοράζοντας για ένα κομμάτι ψωμί τις πρώην κρατικές βιομηχανικές υποδομές, αποφασίζει να κλείσει τη χαλυβουργία του, ανακοινώνοντας την πτώχευσή της. Βεβαια, το κλείσιμο του εργοστασίου μπορεί να συμφέρει τον ίδιο, αλλά όχι τους μεροκαματιάρηδες που αγωνίζονται να επιβιώσουν με το γλίσχρο μισθό τους. Όταν ναυαγούν οι προσπάθειές τους να εισπράξουν από τον επιχειρηματία τα δεδουλευμένα τους, οι εργάτες αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά, σχεδιάζοντας την απαγωγή του εργοδότη τους για να πάρουν τα λεφτά τους. Όμως, στο δυστοπικό εργασιακό περιβάλλον της σημερινής Ρωσίας, η διαφθορά των Αρχών , που διαπλέκονται με το ιδιωτικό Κεφάλαιο, είναι εκτεταμένη, κι έτσι οι απεργοί αντιμετωπίζουν τα οργισμένα όργανα της τάξης, που συντάσσονται, φυσικά, στο πλευρό του βιομήχανου.

Mια σκληρή ταινία που σκιαγραφεί παραστατικά τις ωμές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη σύγχρονη Ρωσία, με τους αδίστακτους ολιγάρχες να εφαρμόζουν ανεξέλεγκτοι έναν τελείως απάνθρωπο καπιταλισμό , και μάλιστα στη χώρα όπου γεννήθηκε ο Κομουνισμός...

Ο δημιουργός του "Ηλίθιου", Γιούρι Μπίκοβ, στήνει ένα αγωνιώδες θρίλερ που επιχειρεί παράλληλα να ασκήσει κριτική στις βαθιά ριζωμένες κοινονικές ανισότητες της Ρωσίας του Πούτιν, με τους ολιγάρχες να δεσπόζουν και να έχουν πρόσβαση σε όλα τα κέντρα εξουσίας. 

Όταν αντιμετωπίζει την ταινία του σαν μια περιπέτεια, είναι αποτελεσματικός.

Οι σκηνές δράσης είναι υποβλητικά σκηνοθετημένες (αν και το στήσιμο είναι ξεκάθαρα θεατρικό), η χρήση της μουσικής ιδιαίτερη και αποτελεσματική, διασκεδάζει πιθανά αντίστοιχα κλισέ του genre με άνεση, καδράρει δραματικά τους ήρωές του (με φωτογενή πρόσωπα και σωστά διαλεγμένες από το καστινγκ, έντονες καρρικατούρες με την καλή έννοια οι περισσότεροι)  προσθέτωντας μια διάσταση προσωποκεντρικής αγωνίας που κουμπώνει μαεστρικά, σε εγκλωβίζει και εσένα σε αυτό το εργοστάσιο, δείχνει σχεδόν έτοιμος για να κάνει και μια αντίστοιχη ταινία στο Χόλιγουντ

Όταν όμως αποφασίζει να αναφερθεί στα κακώς κείμενα του πολιτικού συστήματος της χώρας του, δεν αμφιβάλει κανείς ότι έχει δίκιο, είναι όμως γλυκερός, διδακτικός, μελοδραματικός, τα λογίδρια των ηρώων του σε πετούν με ευκολία έξω από την ατμόσφαιρα αγωνίας που ο ίδιος με πολύ κόπο έχτισε. 

Πρώτη δημοσίευση: 11 Νοε. 2021, 15:43
Ενημέρωση: 18 Νοε. 2021, 02:25
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Το εργοστάσιο (Zavod)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
109
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Νοεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ