Ένας θρίαμβος

Ένας θρίαμβος - κριτική ταινίας

Ο Ετιέν, ένας συχνά εκτός δουλειάς ηθοποιός, δουλεύει ως υπεύθυνος ενός θεατρικού εργαστηρίου σε μια φυλακή, όπου μαζεύει έναν ασυνήθιστο θίασο από κρατούμενους για να ανεβάσουν το διάσημο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, Περιμένοντας τον Γκοντό. Όταν του επιτραπεί να πάρει την ομάδα των κρατούμενων σε περιοδεία του έργου σε κανονικά θέατρα έξω από τη φυλακή, ο Ετιέν επιτέλους αισθάνεται ότι αυτή μπορεί να είναι η μεγάλη του ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρο του στη σκηνή και στη ζωή.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. To 1985, ο Σουηδός ηθοποιός και σκηνοθέτης Jan Jönson ανέβασε με μεγάλη επιτυχία μαζί με κρατούμενους στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Κούμλα, το έργο Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ. Στην δημόσια πρεμιέρα της παράστασης οι κρατούμενοι απέδρασαν ένα γεγονός που ενθουσίασε τον ίδιο τον Μπέκετ.

Ο σκηνοθέτης Εμανουέλ Κουρκόλ βασίστηκε σε ένα πραγματικό περιστικό που συνέβη στη Σουηδία το 1985, όταν ένας ηθοποιός και σκηνοθέτης ανέβασε μια παράσταση του «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ με φυλακισμένους και έκανε τεράστια επιτυχία.

Στον ρόλο του καθηγητή/σκηνοθέτη, ο Καντ Μεράντ δίνει μια χαμηλότονη ερμηνεία σε μεγάλη αντίθεση με το ύφος που μας είχε συνηθίσει στις περισσότερες ταινίες του και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων των υπολοίπων, είναι πραγματικά καλός. Ενώ με τον λόγο του στο τέλος, μέχρι και που συγκινεί προσπαθώντας μεταξύ μας να εξιλεωθεί για τόσες άθλιες γαλλικές κωμωδίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει κατά το παρελθόν.

Η αλήθεια ότι μια παρόμοια κεντρική ιδέα (φυλακισμένοι να ανεβάσουν θεατρική παράσταση από την φυλακή) είχαμε δει πριν μερικά χρόνια πολύ καλύτερα εκτελεσμένη και σαφώς πιο εμπνευσμένα σκηνοθετημένη από τους αδερφούς Ταβιάνι, το ασπρόμαυρο «Ο Καίσαρας πέθανε».

Ο «Θρίαμβος» αξίζει την προσοχή μας, με τον απλό (αλλά όχι και τόσο απλοϊκό) τρόπο, με τον οποίο ο σκηνοθέτης του έργου δουλεύει με τους κρατούμενους, διεισδύει στον ψυχισμό τους και ανακαλύπτει τις ευαισθησίες τους. Μια κωμωδία που προσπαθεί να αποκτήσει τον ισορροπημένο τόνο μιας ντραμεντί χωρίς να τα καταφέρνει, αμβλύνει κάθε πιθανή γωνία από τις αντιδράσεις των κρατούμενων «ηθοποιών», προσπαθώντας να αφηγηθεί την ιστορία της πιο χαλαρά, αυτή η απώλεια ρεαλισμού όμως, δεν είναι δυνατό να της δώσει κάποιο μεγαλύτερο παράσημο από αυτός της χαριτωμένης δημιουργίας.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2021, 14:03
Ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου 2021, 02:12
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ένας θρίαμβος (Un triomphe)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
78074
Feelgood
20038
Feelgood
17265
Cinobo
5880
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos