Σύνοψη: Στην Αμερική ξεσπά μία πανδημία, που οδηγεί στο θάνατο το 90% των παιδιών. Όσα παιδιά απομένουν, αποκτούν κάποιες δυνάμεις και βάσει αυτών τοποθετούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εντάσσονται στις ομάδες των πράσινων, μπλε ή χρυσών και οι πιο επικίνδυνοι, με τις υπερδυνάμεις, στις ομάδες των κόκκινων και πορτοκαλί, που είναι οι πιο σπάνιες. Η Ruby Daly ήταν 10 χρονών, όταν ξέσπασε η πανδημία, και επειδή ανήκε στους πορτοκαλί, που η κυβέρνηση θέλει να εξοντώσει, αλλάζει τα στοιχεία και λέει ότι είναι πράσινη. Έξι χρόνια μετά, όταν ανακαλυφθεί η αλήθεια, θα ξεκινήσει μία προσπάθεια επιβίωσης.

Άποψη: Μετά την εμφάνιση και επιτυχία του «Hunger Games», που καθιέρωσε την Jennifer Lawrence, έγιναν της μόδας οι νεανικές δυστοπικές περιπέτειες εφήβων που συγκρούονται με απολυταρχικές κυβερνήσεις που καταπιέζουν ποικιλοτρόπως τους πολίτες. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δημιουργήθηκαν τα βιβλία της σειράς «The Darkest Minds» (6 μέχρι τώρα βιβλία) που έγραψε η Alexandra Bracken από το 2012 μέχρι το 2018. Το πρώτο βιβλίο- γιατί όπως φαίνεται θα υπάρχει και συνέχεια- μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από την Jennifer Yuh Nelson, που για πρώτη φορά σκηνοθέτησε live-action ταινία, έχοντας μέχρι τώρα στην φιλμογραφία της τα «Kung Fu Panda 2 και 3». Λόγω όμως της πληθώρας τέτοιων βιβλίων και ταινιών, οι «Σκοτεινές Δυνάμεις» αδυνατούν να πρωτοτυπήσουν ή να προσεγγίσουν διαφορετικά το είδος από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Η νεαρή πρωταγωνίστρια Ruby, την οποία υποδύεται η Amandla Stenberg, η οποία τι σύμπτωση, ξεκίνησε την καριέρα της παίζοντας στο πρώτο «Hunger Games» την Rue, επιδιώκει να γίνει μία νέα Katniss. Η αλήθεια είναι πως δεν αποτυγχάνει πλήρως, αφού είναι πολύ καλή (αν και η Lydia Jewett που υποδύεται την ηρωίδα στα 10 κλέβει μάλλον την παράσταση με την φοβερή για την ηλικία της ερμηνεία), εντούτοις δεν έχει τον ίδιο δυναμισμό και εκτόπισμα, ώστε να καταλήξει κάτι σημαίνον για την pop κουλτούρα. Αυτό όμως στο οποίο αποτυγχάνει η ταινία είναι στην δομή του σεναρίου του Chad Hodge  («Wayward Pines»). Είναι ένα σενάριο γεμάτο κενά που ίσως ορισμένα λυθούν αν τελικά μεταφερθούν και τα υπόλοιπα βιβλία στον κινηματογράφο, αλλά λειτουργούν εις βάρος του κτισίματος της υπόθεσης. Είναι μία ταινία με εμφανή την απουσία σχεδίου για το πώς θα εξελιχθεί, καθώς δεν έχει κάποια συγκεκριμένη επικέντρωση, και αυτό είναι φανερότερο στους «κακούς» της υπόθεσης, που αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι, σε μία προσπάθεια ανατροπής, που δεν θα λέγαμε ότι τους βγαίνει σε καλό.

Το απαραίτητο love story σε τέτοιους είδους ταινίες εννοείται πως είναι παρόν, με τους δύο ηθοποιούς, την Amandla Stenberg και τον Harris Dickinson («Beach Rats») που την βοηθάει στον σκοπό της να ξεφύγει, αλλά ταυτόχρονα να λύσει και το μυστήριο γιατί γίνονται όλα αυτά, να έχουν αρκετή καλή χημεία, αλλά χωρίς να δίνεται πολύς χρόνος για την ανάπτυξη του αισθήματος, με αποτέλεσμα να μην δημιουργεί το αίσθημα της ταύτισης, το βασικό ποντάρισμα κάθε ταινίας. Όσον αφορά το πώς προέκυψε η πανδημία, γιατί έπληξε μόνο τα παιδιά, γιατί η ταινία δεν δίνει καμία βαρύτητα στους γονείς, αλλά τους προσπερνά πολύ γρήγορα, γιατί όσοι επέζησαν απέκτησαν υπερδυνάμεις και γιατί η κυβέρνηση θέλει να τις καταστρέψει αντί να προσπαθήσει να τις αξιοποιήσει είναι ερωτήματα που δεν απαντιούνται στην ταινία, ίσως σε κάποια επόμενη. Αλλά αν δεν απαντιούνται όλα αυτά τότε τι γίνεται στην ταινία? Στην ουσία τίποτα πέρα από ένα άνευρο ανθρωποκυνηγητό επιβίωσης των παιδιών με υπερδυνάμεις που επέζησαν, από αυτούς που θέλουν να τους εξοντώσουν.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Aug 2018, 08:46
Ενημέρωση: 9 Aug 2018, 01:08
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
The darkest minds (Σκοτεινές δυνάμεις)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Αυγούστου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
16387
Tanweer
15288
Feelgood
7264
Feelgood
1977