Σύνοψη: Ο Μιγκέλ ονειρεύεται την καριέρα ενός μουσικού, για κακή του τύχη όμως στην οικογένειά του έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε τέτοια ενασχόληση λόγω μιας ακατανόμαστης κατάρας στην οποία εμπλέκεται ένας παλιός πρόγονος. Ενάντια σε όσα του στερούν, ο Μιγκέλ θα ταξιδέψει μέχρι την Χώρα των Νεκρών για να συναντήσει προ-προ πάππου του και να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του.

Άποψη: Το τελευταίο δημιούργημα  της Pixar, μετά τα αξιοσημείωτα Inside Out και The Good Dinosaur, έχει σάρκα και οστά και μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου οι νεκροί είναι «ζωντανοί» όσο οι εν ζωή τους θυμούνται και τους μνημονεύουν, και στον οποίο ο Μιγκέλ προσγειώνεται τυχαίως! Αυτό που ανακαλύπτουμε μαζί είναι κυριολεκτικά εξωπραγματικό. Ένας παράλληλος κόσμος σχεδόν όμοιος με αυτόν που μεγάλωσε ο μικρός πρωταγωνιστής με μόνη διαφορά τους σκελετούς που κροταλίζουν και αποσυναρμολογούνται.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Λι Άνκριτς έχοντας μία μακρά πορεία στα κινούμενα σχέδια, από Toy Story μέχρι Finding Nemo, όπως επίσης και μια μακροχρόνια συνεργασία με την Pixar, δεν άργησε να επανέλθει και να στείλει το Coco μέχρι τις φετινές Χρυσές Σφαίρες με δύο υποψηφιότητες μάλιστα, για Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερου Τραγουδιού. Οι δημιουργοί του Let it go από το Ψυχρά και Ανάποδα έκαναν πάλι το θαύμα τους ντύνοντας με την μουσική τους το πιο συγκινητικό μέρος της ταινίας αποτυπώνοντας στο μυαλό μας ότι η οικογενειακή αγάπη χρόνια δεν κοιτά, αλλά διατηρείται αναλλοίωτη όσος καιρός και αν περάσει.

Στο μεταξύ, το Μεξικάνικο ταπεραμέντο δίνει μια νότα πιο φιλική και αλέγρα, κάτι που δεν συναντάμε τα τελευταία χρόνια στον κινηματογράφο αυτού του είδους, αφού τα περισσότερα animation τείνουν περισσότερο στην Αμερικάνικη κουλτούρα με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Αντιθέτως, εδώ έχουμε μια πιο διάχυτη ατμόσφαιρα με πλούσια μουσική και την Μεξικάνικη διάλεκτο να είναι όλο σπιρτάδα και νεύρο, σε πλήρη αρμονία με τους ζωηρούς χαρακτήρες που περιτριγυρίζουν τον μικρό Μιγκέλ.

Όσο για τα πολυαναμενόμενα μηνύματα που παραμονεύουν σε κάθε παιδική ταινία και περνάνε κοινωνικά αλλά και ηθικά διδάγματα, είναι και στην προκειμένη περίπτωση παρόντα, με την οικογενειακή αγάπη να πρωταγωνιστεί μαζί με τον σεβασμό στην τρίτη ηλικία, την πίστη στον εαυτό μας αλλά και στους λησμονημένους προγόνους. Μετά το Πάντινγκτον 2 και το Εγώ, ο Κολοκυθάκης, το Coco συνεχίζει την αξιόλογη πορεία που έχουν σημειώσει τα κινούμενα σχέδια το τελευταίο διάστημα και ανεβάζει τον πήχη κατά πολύ.

Mαρία Γκιούλη

Πρώτη δημοσίευση: 14 Δεκ. 2017, 14:09
Ενημέρωση: 21 Δεκ. 2017, 06:47
Τίτλος:
Coco (Coco)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Δεκεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos