"Χειροποίητος"

Κλασσικός, "χειροποίητος" Μάικλ Μαν, με τις εμμονές του, τα σκηνοθετικά του τρικ, τους μοναχικούς του πρωταγωνιστές. Καλοδεχούμενος πάντα, ακόμα και στο "Blackhat", το οποίο μάλλον αποτελεί μια από τις πιο αδύνατες στιγμές της -μετά το "Manhunter"- φιλμογραφίας του και σίγουρα αυτή με το πιο προχειρογραμμένο και ρηχό σενάριο. 

Μπέρδεμα παντού. Ένας βασικός ήρωας, ο "Thor", ξεκάθαρα αντιεξουσιαστικός μεν και κόντρα στις κρατικές νόρμες και απαγορεύσεις, που ελάχιστα όμως πείθει ότι πρόκειται για μέγιστο κυβερνο-freak χακερά, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει αρκετά clean cut για να το παίξει πιο περπατημένος από τον Κινέζο συνάδελφό του, ενώ και την χημεία του με το κορίτσι (τομέας στον οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στο δεύτερο μισό της ταινίας ο Μαν), δεν την λες και πετυχημένη. 

Οι "βρώμικοι" ψηφιακοί φακοί στους οποίους δείχνει να έχει εθιστεί ο 71χρονος δημιουργός εξασφαλίζουν μεν τον νατουραλισμό σε αρκετές σκηνές, ακυρώνουν όμως αρκετές άλλες στα όρια του κακοφωτισμένου...

Οι σκηνές δράσης είναι μεν καλομονταρισμένες (αυτο έλειπε), αλλά χωρίς ομαλή ενσωμάτωση στη συνολική ροή του φιλμ, για να το πω πιο σωστά παρεμβάλονται συνήθως σε overdrama συχνότητες (και με ανάλογο μουσικό σκορ), χωρίς να προσφέρουν στην αρμονία της ταινίας.

Είναι όμως ο Μάικλ Μαν ρε γαμώτο. Όσο τετριμμένο και δίχως ανατροπές (και με αρκετά κλισέ) και by the book είναι το σενάριο στο οποίο έστησε αυτή την περιπέτεια, όσο και άγευστοι και αν δείχνουν στην οθόνη οι "κακοί" του, κάπως καταφέρνει με την προσωπική του κινηματογραφική ματιά και την cool προσέγγιση στην ιστορία του, να σε ξεγελάσει σχετικά με αυτό που παρακολουθείς και που είναι υποδεέστερο από αυτό που αισθάνεσαι...

Υπόθεση:
Ένας από τους καλύτερους χάκερ του κόσμου, ο Νίκολας Χάθαγουεϊ (Κρις Χέμσγουορθ), ο οποίος εκτίει ποινή 15 ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, δέχεται πρόταση προσωρινής απελευθέρωσής του, υπό τον όρο να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση και να εξαρθρώσει ένα δίκτυο ηλεκτρονικού εγκλήματος που απειλεί με όλεθρο Αμερικανούς, Κινέζους και κατ' επέκταση τον κόσμο ολόκληρο. Ο Χάθαγουεϊ συμφωνεί να βοηθήσει την κατάσταση, αν δεχτούν να μειωθεί η ποινή του, αλλά θα ανακαλύψει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό, τι αρχικά νόμιζε. 

 

Πρώτη δημοσίευση: 15 Ιαν. 2015, 23:28
Ενημέρωση: 22 Ιαν. 2015, 04:31
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Blackhat (Blackhat)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
135
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos