Απίστευτο κι όμως αληθινό

Αν είναι να δείτε φέτος το καλοκαίρι μια γαλλική κωμωδία, ψηφίστε το εκκεντρικό σύμπαν του Ντιπιέ, γιατί σε πλήρη αντίθεση με τις αντίστοιχες παραγωγές που αγοράζονται κοψοχρονιά για τη θερινή σεζόν, αυτός και όραμα έχει και δεν θα προσβάλει τη νοημοσύνη σας.

Απίστευτο κι όμως αληθινό - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ένα ζευγάρι ανακαλύπτει το σπίτι των ονείρων του στα γαλλικά προάστια. Όμως, ένα μυστηριώδες φρεάτιο στο υπόγειό του θα αναστατώσει την τακτοποιημένη ζωή τους με ανεπανόρθωτο τρόπο.

Κριτική: Ο Γάλλος Κουεντίν Ντιπιέ αποτελεί μια πραγματική περίπτωση κινηματογραφικού δημιουργού, καθώς εδώ και περίπου 20 χρόνια φτιάχνει ταινίες που δύσκολα μπορεί κανείς να κατατάξει. Αναμιγνύοντας τον σουρεαλισμό με τις υπαρξιακές αγωνίες, ο Ντιπιέ έχει μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων, ασχοληθεί με… δολοφονικές ρόδες αυτοκινήτων (“Rubber”/2010), σκηνοθέτες στα όρια νευρικού κλονισμού (“Reality”/2014) και δερμάτινα μπουφάν που προκαλούν εμμονή στους κατόχους τους (“Deerskin”/2020).

Με εφαλτήριό του μια εξωφρενική κατάσταση, που αψηφά τους νόμους της πραγματικότητας, ο Ντιπιέ χτίζει αεροστεγείς κόσμους όπου οι ήρωές τους καλούνται να ανταπεξέλθουν στο παράλογο, αφήνοντας έτσι να φανούν οι ακραίες πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης.

Το ίδιο συμβαίνει και στην τελευταία του ταινία: το “Απίστευτο κι όμως αληθινό του τίτλου” είναι ένα φρεάτιο που βρίσκεται στο υπόγειο ενός σπιτιού και μεταφέρει όποιον το διασχίσει στο μέλλον, ενώ παράλληλα τον καθιστά τρεις ημέρες νεότερο.

Αυτό το πέρα-δώθε στον χρόνο φαντάζει ως το ιδανικό όχημα για να σχολιάσει καυστικά τα άγχη της μέσης ηλικίας, καθώς το ζευγάρι που αγοράζει το σπίτι οδεύει αμετάκλητα προς αυτήν. Κι όταν νιώθεις τα περιθώρια του χρόνου να στενεύουν και τη νεότητα να φαντάζει πια σαν μακρινό όνειρο, τι καλύτερο από ένα μαγικό φρεάτιο που μπορεί να σου χαρίσει αυτό που διακαώς ποθείς;

Το θέμα εδώ είναι ότι ο Ντιπιέ φαίνεται σαν να μην ξέρει τι να κάνει με την φαεινή ιδέα του, με αποτέλεσμα να μην την αξιοποιεί στο έπακρο. Από ένα σημείο και μετά, τα αστεία του παύουν να προκαλούν γέλιο, ενώ ακόμα και το εύρημα ενός ηλεκτρονικού πέους που παύει να λειτουργεί (ναι, καλά διαβάσατε) εξαντλείται κάπως πρόωρα.

Με διάρκεια μόλις 74 λεπτών, το “Απίστευτο κι όμως αληθινό” μπορεί να λειτουργήσει ως μια άνιση εισαγωγή στο σύμπαν του Ντιπιέ, ωθώντας τον θεατή να ανακαλύψει τα υπόλοιπα αναρχικά διαμαντάκια της φιλμογραφίας του.

Αν το επιλέξετε για την πρώτη σας επίσκεψη σε θερινό φέτος, πιθανότατα να μην φύγετε κατενθουσιασμένοι από την προβολή. Αλλά αν είναι να δείτε φέτος το καλοκαίρι μια γαλλική κωμωδία, ψηφίστε Ντιπιέ, γιατί σε πλήρη αντίθεση με τις αντίστοιχες παραγωγές που αγοράζονται κοψοχρονιά για τη θερινή σεζόν, αυτός και όραμα έχει και δεν θα προσβάλει τη νοημοσύνη σας.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Μαΐου 2023, 15:56
Ενημέρωση: 1 Ιουνίου 2023, 00:36
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Απίστευτο κι όμως αληθινό (Incroyable mais vrai)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
74
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Μαϊου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos