Σύνοψη: Το 1886, ο ήδη καταξιωμένος μηχανικός και αρχιτέκτονας Γουστάβος Άιφελ αναλαμβάνει την κατασκευή του πασίγνωστου πλέον πύργου που φέρει το όνομά του. Ο λόγος; Η επανεμφάνιση μιας γυναίκας από το παρελθόν του.

Γνώμη: Σύμφωνα με το γνωστό γνωμικό, όλοι ξέρουμε τι (ή μάλλον ποια) κρύβεται πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα. Και σύμφωνα με το “Eiffel”, την ταινία του Μαρτίν Μπουρμπουλόν που άνοιξε το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, πίσω από το πιο γνωστό αξιοθέατο του κόσμου κρύβεται το πάθος του δημιουργού του για μια γυναίκα!

Το “Eiffel” δεν είναι ένα κλασικό biopic ούτε μια ιστορική ταινία που θέλει να απεικονίσει την επεισοδιακή κατασκευή του Πύργου του Άιφελ. Είναι όμως ένα κινηματογραφικό ρομάντζο παλαιάς κοπής, που κάνει τις προθέσεις του ξεκάθαρες από τις πρώτες κιόλας σκηνές του, αποδεικνύοντας ότι ο Μπουρμπουλόν ξέρει τι ταινία θέλει να κάνει. Κι αυτή η ταινία είναι φτιαγμένη για όσους θεωρούν το Παρίσι ως την πιο ερωτική πόλη του κόσμου και τον μεταλλικό του πύργο ως το πιο ρομαντικό μνημείο από καταβολής πολιτισμού.

Καθώς ο Άιφελ σχεδιάζει το εξωφρενικό για την εποχή του κτίριο, ξετυλίγεται μέσω flashback η –φανταστική– παθιασμένη σχέση που είχε ζήσει στο παρελθόν με την Aντριέν, μια ατίθαση και τολμηρή νεαρή γυναίκα που γνώρισε όταν έχτιζε μια σιδηροδρομική γέφυρα στην Μπορντώ. Τώρα, η Άντριεν έχει επανεμφανιστεί αιφνίδια στη ζωή του, κι εκείνος δεν έχει ν’ αντιμετωπίσει μόνο τις αυξανόμενες αντιδράσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την κατασκευή του Πύργου, αλλά και τα συναισθήματά που επιστρέφουν ορμητικά.

Και μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται cheesy, όμως οι ερμηνείες και η χημεία του πρωταγωνιστικού ζεύγους, καθώς και οι σκηνές που δείχνουν κομβικά στάδια της θεμελίωσης και της ανύψωσης του Πύργου, αρκούν για να κάνουν τα 108’ να κυλήσουν σαν νεράκι.

Ο Ρομέν Ντουρί (“All The Money In The World”) έχει τον απαιτούμενο συνδυασμό γοητείας και ερμηνευτικής στιβαρότητας, ώστε να είναι εξαιρετικά πειστικός στον ρόλο του ερωτοχτυπημένου οραματιστή, ενώ η Έμμα Μακί (η χαμένη αδερφή της Μάργκο Ρόμπι που γνωρίσαμε στο “Sex Education”) καταφέρνει να φτιάξει έναν σχετικά ολοκληρωμένο χαρακτήρα, παρότι ο ρόλος της είναι στερεοτυπικά γραμμένος.

Και καθώς έχουμε γκώσει τα τελευταία χρόνια από biopics που ακολουθούν την πεπατημένη και μας δίνουν απλά μια κινηματογραφική απεικόνιση ιστορικών φυσιογνωμιών που μοιάζει σαν να διαβάζεις σελίδα στη Wikipedia, η ρομαντική προσέγγιση του “Eiffel” μπορεί να μην μείνει στην ιστορία, αλλά είναι το λιγότερο αναζωογονητική και ειλικρινής.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Ιουλίου 2022, 02:06
Ενημέρωση: 4 Aug 2022, 02:12
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Άιφελ (Eiffel)
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Ιουλίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos