Αγαπητοί σύντροφοι!

Αγαπητοί σύντροφοι! - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στις 2 Ιουνίου οτου 1962, οι εργάτες ενός εργοστασίου ατμομηχανών στην πόλη Νοβοτσερκάσκ στη Ρωσία κατέβηκαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση της τιμής βασικών τροφίμων που είχε νωρίτερα αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Νικίτα Χρουστσόφ.

Ο απολογισμός: 26 νεκροί και 87 τραυματίες από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Η οδύσσεια της Lyudmila (Γιούλια Βισότσκαγια), φανατικό μέλος του κόμματος και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ξεκινά καθώς πρέπει να βρει τη νεαρή κόρη της, η οποία αγνοείται μετά την αιματηρή κατάληξη της ειρηνικής διαδήλωσης.

Γνώμη: «Σε τι να πιστέψω, αν δεν μπορώ να πιστέψω στον κομμουνισμό;» αναρωτιέται η συντρόφισσα Lyudmila, έχοντας ζήσει εκ των έσω τα απερίγραπτα γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αποκαλούμενη «Σφαγή» του Νοβοτσερκάσκ. Αυτή η μελανή σελίδα στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία αποκαλύφθηκε 30 χρόνια μετά, αναβιώνει μαεστρικά ο Αντρέι Κοντσαλόφσκι («Το τρένο της μεγάλης φυγής», «House of Fools», «Τhe inner circle») στο «Dear Comrades!», την ταινία που απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο 77ο Φεστιβάλ Βενετίας και αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Ρωσίας στη βραχεία λίστα για το φετινό βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Το ρητορικό αυτό ερώτημα της Lyudmila μπορεί να διατυπώνεται μόνο μια φορά, αλλά η αγωνία του αντηχεί σε όλη τη διάρκεια αυτού του ιστορικού φιλμ, καθώς ο Κοντσαλόφσκι χτίζει την παράνοια που πραγματικά επικράτησε σε αυτή τη ρωσική πόλη: αξιωματικοί του κόμματος, πράκτορες της KGB, μέλη του στρατού, ακόμα και γιατροί και νοσοκόμοι μπλέκονται σε μια απόπειρα συγκάλυψης της καταστολής, ενώ την ίδια στιγμή πτώματα μεταφέρονται σε καμιόνια και θάβονται σε ανώνυμους τάφους.

Ο χαρακτήρας της Lyudmila, μιας γυναίκας που έζησε τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως νοσοκόμα του μετώπου και τώρα εκτελεί με βαθιά αφοσίωση και πάθος την κομματική γραμμή, ακροβατεί στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο προσωπικό και το πολιτικό.

Η Γιούλια Βισότσκαγια («Paradise») την ερμηνεύει με τόση ακρίβεια που δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς πόσες χιλιάδες γυναίκες σαν τη Lyudmilla υπήρξαν και είδαν να καταρρέουν και να διαψεύδονται όλες οι υποσχέσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Κι αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να αφηγηθεί τα μεταπολεμικά δεινά του λαού του με ψυχραιμία και βαθιά γνώση, δεν είναι άλλος από τον 83χρονο πλέον Κοντσαλόφσκι, o οποίος είναι μεταξύ άλλων και ο άνθρωπος πίσω από τα σενάρια των «Αντρέι Ρούμπλιεφ» και των «Παιδικών Χρόνων του Ιβάν» του Αντρέι Ταρκόφσκι. Με το «Dear Comrades», παραδίδει ένα ασπρόμαυρο masterclass του πώς μετατρέπεις ένα ιστορικό γεγονός σε κινηματογραφική εμπειρία, πώς μπορείς να χωρέσεις μέσα σε 2 ώρες την ψυχοσύνθεση μιας χώρας και την τραγωδία της διάψευσης της ουτοπίας.

Πρώτη δημοσίευση: 3 Μαρτίου 2022, 03:05
Ενημέρωση: 10 Μαρτίου 2022, 03:28
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Αγαπητοί σύντροφοι! (Dear comrades!)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
121
Εταιρία διανομής: 
Release: 
3 Μαρτίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ