Κοτόπουλο με δαμάσκηνα

Ο Νασσέρ Αλί Καν, ο πιο δημοφιλής βιολιστής, χάνει την όρεξη του για ζωή, όταν σπάει το αγαπημένο του βιολί. Ανίκανος να βρει κάποιο να το αντικαταστήσει, ξαπλωνει στο κρεβάτι του και βυθίζεται όλο και περισσότερο στις αναμνήσεις από το παρελθόν.
Κοτόπουλο με δαμάσκηνα - κριτική ταινίας

Γεύσεις, αρώματα, μνήμες

Πρόσκληση σε γεύμα με κοτόπουλο ψημένο σε δαμάσκηνα, ικανό να μεταποιήσει το άνοστο κρέας του σε γλυκό και χυμώδες κάνει η Μαργιάν Σατραπί στο κοινό. Με την πολιτικοκοινωνικών προεκτάσεων κινηματογραφική της συνταγή, εισχωρεί στα «καθώς πρέπει» της πατρίδας της που ενισχύουν –μεταξύ άλλων- την καταπίεση των πραγματικών συναισθημάτων για την υποστήριξη της δημόσιας εικόνας. Σαν ένα γεύμα σπιτικό σε κυριακάτικο τραπέζι, η ανθρώπινη ζεστασιά αναμοχλεύει γεύσεις και αρώματα άμεσα συνδεδεμένα με μνήμες.

Ο κεντρικός ήρωας, ο καλύτερος βιολιστης του κόσμου, χάνει την επιθυμία του για ζωή από τις πρώτες κι όλας σκηνές. Ο θάνατος του είναι ζήτημα στιγμών όσο ο χρόνος, σχηματικός ή μη, υπογραμμίζει πως νεκρός είναι αυτός που παραδίδει τις ελπίδες του, όσα χρόνια και αν σταθεί στα πόδια του. Σαν ακέφαλο κοτόπουλο που ψάχνει τη γεύση από τα δαμάσκηνα, μας ταξιδεύει με αδέξιους βηματισμούς στα άδυτα της καρδιάς του και αναμοχλεύει με ξύλινη κουτάλα τις μυρωδιές, τις μελωδίες, τις αισθήσεις στα ακροδάχτυλα, εικόνες και λέξεις.

Σαν μια παράξενη κινηματογραφική αναγέννηση της Αμελί, το εγχείρημα καταφέρνει να είναι ανώτερο των προσδοκιών του: με πιρούνια να τσιμπάνε τη μνήμη, κουτάλια να ρίχνουν καταρράκτες τα δάκρυα και μαχαίρια να αφαιρούν κομμάτια ψυχής, το γεύμα είναι ένα πιάτο που σερβίρεται ζεστό, σαν την αγάπη που μας περιμένει στη γωνία σε ένα κόσμο φτιαγμένο μόνο από παράλληλες οδούς!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ ΛΙΖΑΡΔΟΣ

Πρώτη δημοσίευση: 29 Δεκ. 2011, 02:00
Ενημέρωση: 26 Απριλίου 2012, 18:48
Τίτλος:
Κοτόπουλο με δαμάσκηνα (Poulet aux prunes)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Δεκεμβρίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
48310
Feelgood
7387
Tanweer
6351
Tanweer
4775