Άκι Καουρισμάκι: «Η Χάβρη είναι μια ταινία Hangover»

Άκι Καουρισμάκι: «Η Χάβρη είναι μια ταινία Hangover»
Δημοσίευση: 9 Ιαν. 2012, 04:25

Στον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο

Ζει σε ένα κόσμο χωρίς σύνορα, με διαβατήριο το αλκοόλ και αγάπη για το παράδοξο. Σκηνοθετεί χωρίς σενάριο, απλά με μερικές ιδέες στο κεφάλι του. Εμπιστεύεται τους ηθοποιούς γιατί του κάνουν τη ζωή πιο μίζερη. Αυτά και άλλα πολλά μοιράστηκε μαζί μας ο παλαβός σκηνοθέτης που τον αναγνωρίζεις στον χώρο ακόμα και αν είσαι τυφλός, αρκεί να μπορείς να ξεχωρίσεις ποσοτικά τη μεθυσμένη του φαντασία. Οκτώ δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο τον συναντήσαμε σε μια συνέντευξη απολαυστική που έδειχνε να μην τελειώνει ποτέ… Λίγα σημεία για εσάς!

-Τι σας φέρνει στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν…

-Με κάλεσαν…

-Και αυτό αρκεί;

-Όχι, μου έταξαν ότι θα με ποτίσουν και θα με ταΐσουν

-Η Φιλανδία φημίζεται για το αλκοόλ της και το καλό της φαγητό…

-Το φαγητό στη Φιλανδία είναι άθλιο. Τα λαχανικά σε συσκευασία, το κρέας ανάμεσα σε ψωμάκια. Εδώ έχουν τάπας. Εδώ έχουν υπέροχα κρασιά…

Είναι 12 το πρωί και ήδη πίνει το δεύτερο ποτήρι κρασί στα 3 λεπτά που έχουμε συναντηθεί. Συνομιλώ με συναδέλφους που μου πιστοποιούν ότι έχουν προηγηθεί τόνοι μπύρας και τσιγάρων. Και όμως δείχνει νηφάλιος, γαλήνιος πίσω από τα μαύρα του γυαλιά.

-Δεν είναι νωρίς για να πίνετε κρασί πριν το φαγητό;

-(γελάει) Να υποθέσω ότι δεν γνωριζόμαστε!

-Η Χάβρη αναδύει μια χαλαρότητα, σα να έχεις πιεί σαμπάνια και να ξεκινάς να μεθάς.

-Η Χάβρη είναι μια ταινία Hangover που έχεις πιεί όσο αντέχεις και κοιτάς το ρολόι σου για να δεις αν θα χαλαστείς κάποια στιγμή. Στην Ισπανία –και στη Μεσόγειο γενικότερα- πίνετε αλκοόλ για να ευθυμήσετε, Στη Φιλανδία πίνουμε γιατί είμαστε θλιμμένοι. Χωρίς θλίψη δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη σημαντικότητα μας. Η χαρά μας ενοχλεί…

-Θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω ότι βρίσκω την ταινία από τις πιο αισιόδοξες δημιουργίες σας…

-Αισιόδοξο; Καλό και αυτό! Κάθε σκηνή της ταινίας κρύβει την ειρωνεία μου. Το σχόλιο σου είναι αιχμηρό σα να λες σε έναν κυνικό ότι είναι πεσιμιστής. Η αισιοδοξία που περιγράφεται μάλλον κρύβεται στο γεγονός ότι οι χαρακτήρες μου δεν στερούνται συναισθήματος ακόμα και αν δεν είναι διάχυτο. Βλέπω παντού μιζέρια και δυστυχία, ένα παιδί που δεν έχει τόπο, που κρεμιέται από έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να του εκφράσει αγάπη. Λες τελικά να έχω κάνει μια αισιόδοξη ταινία; Αν ναι, θα επανορθώσω φτιάχνοντας μια ακόμα σκοτεινότερη!

-Προτιμάτε τη σκοτεινιά της χώρας σας από το φως –ας πούμε- της Γαλλίας;

-Όταν βλέπω φως αισθάνομαι σαν τον Κλάους Κίνσκι (ηθοποιός που υποδύθηκε το Νοσφεράτου). Πείτε με κυνικό αλλά για τίποτα δεν προδίδω τη σκοτεινιά της χώρας μου και της φαντασίας μου! Αν σας έλεγα για παράδειγμα ότι μου αρέσει το "Ισπανικό φως" ή "ο ήλιος της Γαλλίας" θα έπρεπε να έχω πτυχίο στην υποκριτική και να ήμουν μετρ στο ψέμα. Στην πραγματικότητα μου σπάνε τα νεύρα όταν βλέπω μια μέρα χωρίς βροχή, σκοτεινιά ή κρύο.

Η παραγωγός του Φίλιππου Τσίτου μόλις φτάνει στον χώρο. Έχουμε δώσει ραντεβού για την επόμενη συνέντευξη. Την υποδέχομαι για μια στιγμή όσο ένας συνάδελφος από τη Δανία εξηγούσε στον Άκι πως μια ταινία του διαγωνιστικού, αυτή του Φίλιππου Τσίτου «Άδικος Κόσμος» θυμίζει την ειρωνική και κυνική οπτική του για τον κόσμο. Ο Άκι Καουρισμάκι λέει ότι θα τον ενδιέφερε να τη δει και η Αλεξάνδρα Μπούσιου με σκουντάει για να επιβεβαιώσει ότι ακούσαμε και οι δύο καλά.Δυο μέρες αργότερα, η ταινία του Φίλιππου Τσίτου έφευγε με δυο σημαντικά βραβεία και της ευλογίες του Άκι Καουρισμάκι.

Δημοσίευση: 9 Ιαν. 2012, 04:25
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer/Filmtr.
5612
Odeon
3657
Feelgood
1724