"Penny Dreadful": 'Μαύρη' μαγεία & ιερά 'στοιχειά' που σαγηνεύουν

Δημοσίευση: 21 Μαΐου 2014, 17:00

Επεισόδια :’Night Work’ (1) & ‘Séance’ (2)

Βρισκόμαστε στο Βικτωριανό Λονδίνο του 1891 όπου η αστυνομία προσπαθεί να εξιχνιάσει μια σειρά ανατριχιαστικών εγκλημάτων. Ο διάσημος εξερευνητής Sir Malcolm Murray σε συνεργασία με την αιθέρια και ταυτόχρονα στοιχειωμένη φιγούρα της Vanessa Ives προσπαθούν να βρουν το μυστήριο κρύβεται πίσω από όλα αυτά και συγκεκριμένα πίσω από την αρπαγή της κόρης του πρώτου από ένα παράξενο πλάσμα και για το λόγο αυτόν επιστρατεύονται τον εκτελεστή Ethan Chandler και τον ‘επιστήμονα’ Dr Victor Frankenstein.

Ιερά τέρατα και θρυλικοί ήρωες της γοτθικής λογοτεχνίας (από τον Dr. Frankenstein και τον Dorian Gray μέχρι το.. Dracula), τρομοκρατούν τις οθόνες υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα (The Orphanage) και σε σενάριο Τζον Λόγκαν (Skyfall, Hugo,Sweeney Todd). Αισθησιασμός, ατμόσφαιρα, μυστικισμός, μπαρόκ αισθητική και λεπτομερείς σκηνές γεμάτες παθιασμένο σεξ, τρόμο και παράνοια και κάποιος, μετρημένος, λυρισμός. Δαίμονες και εφιάλτες, κορμιά με ακόρεστη όρεξη για σεξ και κορμιά σε αποσύνθεση έρχονται να στοιχειώσουν τα βράδια μας, να μας χορέψουν σε ένα ‘βρώμικο’ μαύρο ταψί και να μας κάνουν να ανυπομονούμε για το επόμενο επεισόδιο.

Μια εξαιρετική Εύα Γκριν που λατρεύει να τσαλακώνει την αψεγάδιαστη εικόνα της (σε έναν 10λεπτο παραληρηματικό μονόλογο στο δεύτερο επεισόδιο που πιθανότατα θα μαζέψει βραβεία..), αλλά θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στο Τζος Χάρτνετ ως Chandler και στον Τίμοθι Ντάλτον (Sir Malcolm). Βάλε και την εξαιρετική σκηνοθεσία και τα ‘μαύρα΄ γκρο πλάνα και εγένετο ‘σκότος’!

Μυστικές συμφωνίες μεταξύ..διαβόλων ή και συμφωνίες με τον ίδιο (?) τον διάβολο μας υποψιάζουν για περαιτέρω ίντριγκες στην πορεία και καθώς θα ξετυλίγεται το κουβάρι του ‘Penny Dreadful’, ενώ το γνωστό ρητό ‘ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’ δεν ισχύει εδώ, αφού αν δεν γνωρίζεις την αλήθεια, δε γνωρίζεις το σκοπό, μόνο τα μέσα. ‘When you see a river, you must follow it to its source’ μας λέει ο Sir Malcolm, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για το μυστήριο που πρόκειται να ακολουθήσει στα επόμενα επεισόδια…. Είμαστε ήδη φαν με τρέλα!

Ειρήνη Κατσαρά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos