Η Σοφία Κόπολα θέλει να δεις αυτές τις 18 ταινίες

Δημοσίευση: 21 Σεπτεμβρίου 2023, 19:34
Συντάκτης:

Η Σοφία Κόπολα εδώ και πολλά χρόνια πλέον δεν είναι απλώς η κόρη Κόπολα, αλλά μία αυτόνομη κινηματογραφική προσωπικότητα με δικό της έργο. Από το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, Αυτόχειρες Παρθένοι (1999) μέχρι την νέα Πρισίλα για την ζωή της δίπλα στον Έλβις, ενδιαφέρθηκε για την γυναικεία ταυτότητα σε διάφορες εποχές και διάφορες ηλικίες. Έτσι ξεπεράστηκε η τραγική ερμηνεία της στον τρίτο Νονό που για πολλά χρόνια την στοίχειωνε -και μαζί με εκείνη και εμάς. Παρότι ήταν ταινία του πατέρα της, δεν ήταν καν η πρώτη επιλογή, μιας και η υποκριτική της απόπειρα προέκυψε έπειτα από την αποχώρηση της Winona Ryder. Το έργο της πλέον εκτιμάται από την κριτική και το κοινό, προτείνεται για Όσκαρ και Χρυσό Λέοντα καθιστώντας την μια καταξιωμένη δημιουργό. Η τελευταία της ταινία, Priscilla, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας ενώ στην Ελλάδα θα το δούμε στις Νύχτες Πρεμιέρας πριν το άνοιγμά της στις αίθουσες. Όπως κάθε σκηνοθέτης, έχει τις επιρροές της και όπως κάθε δημιουργός/θεατής έχει τις αγαπημένες της ταινίες. 18 είναι οι ταινίες που προτείνει ανεπιφύλακτα σε όλους μας να δούμε και ενδιαφέρον έχει ότι δεν εντάσσει μόνο παλιές και κλασικές ταινίες συστήνοντάς και μας νεότερες αλλά και πιο ιδιαίτερες επιλογές.

<a href="/tainies/priscilla/69396">Priscilla</a>ΣΧΕΤΙΚΑPriscilla

Daddy’s Home (2015)

Μια απροσδόκητη επιλογή. Μια κωμωδία με τον Will Ferrell στον ρόλο του πατριού που έχει μια άτυπη κόντρα με τον βιολογικό πατέρα των παιδιών του, τον οποίο υποδύεται ο Mark Wahlberg. «Η μόνη ταινία που και εγώ και τα παιδιά μου αγαπάμε εξίσου. Αγαπώ τον Will Ferrell και αυτή η ταινία είναι γλυκιά και αστεία», εξηγεί η σκηνοθέτρια.

Uncut Gems (2019)

Μια ταινία που εκτιμήθηκε πολύ και από ό,τι φαίνεται αγάπησε και εκείνη μιας και ήταν μια από τις αγαπημένες της ταινίες εκείνη την χρονιά. Ένα πολύ καλό crime θρίλερ των αδελφών Safdie με έναν θαυμάσιο Adam Sandler. «Πίστευα απόλυτα ότι ήταν αυτός ο τύπος και ένιωθες την καρδιά του κάτω από την ταραχώδη ενέργεια», λέει στο IndieWire.

Sixteen Candles (1984)

Η ίδια ξεκίνησε την καριέρα της με το πέρασμα κοριτσιών από την εφηβεία στην ενηλικίωση επομένως δεν είναι περίεργο που αγάπησε μια ταινία του John Hughes. Μια ταινία που ήταν δώδεκα όταν κυκλοφόρησε και μεγάλωσε μαζί της, όπως έχει παραδεχτεί στα Rotten Tomatoes. «Ήταν μια από τις αγαπημένες μου ταινίες μεγαλώνοντας και ακόμα την βλέπω».

Breathless (1960)

Μια από τις καλύτερες ταινίες του Γκοντάρ που σε πολλές λίστες θα βρισκόταν. Άλλωστε αρκετοί σκηνοθέτες έχουν επηρεαστεί από εκείνη. Η ίδια σε συνέντευξή της το 2010 έχει παραδεχτεί ότι την επηρέασε στο Somewhere, κυρίως ως προς τα jump cuts.

Lolita (1962)

Μια αναπάντεχη επιλογή, όχι επειδή δεν είναι μια καλή ταινία, προφανώς και είναι εξαιρετική -αν και όχι η καλύτερη του Κιούμπρικ. Είναι αναπάντεχη επειδή πλέον το θέμα της, όπως και του βιβλίου στο οποίο βασίζεται, είναι αμφιλεγόμενο, αν όχι μη πολιτικά ορθό. Παρόλα αυτά η Κόπολα τολμάει και το εντάσσει στην λίστα της. «Αγαπώ τον Κιούμπρικ. Αγαπώ το πώς το γύρισε».

In the Mood for Love (2000)

Μια από τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα, ένα κομψοτέχνημα του Wong Kar-Wai, το δεύτερο μέρος μιας άτυπης τριλογίας που άνοιξε με το Days of Being Wild και έκλεισε με το 2046.

A Place in the Sun (1951)

Ο George Stevens μεταφέρει στο σινεμά το μυθιστόρημα του Theodore Dreiser, An American Tragedy (1925), για ένα ερωτικό τρίγωνο που αναπτύσσεται ανάμεσα στους Elizabeth Taylor, Montgomery Clift και Shelley Winters. Κέρδισε έξι βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία καλύτερης σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Rumble Fish (1983)

Ορίστε και μια ταινία του πατέρα της, αν και όχι κάποια από τις αναμενόμενες. Το 2022, στην λίστα του Sight and Sound, την ενέταξε στις καλύτερες. Mickey Rourke και Matt Dillon πρωταγωνιστούν σε μια από τις παραγνωρισμένες ταινίες του μέγιστου Φράνσις Φορντ Κόπολα.

The Piano (1993)

Η ταινία που έδωσε τον πρώτο Χρυσό Φοίνικα σε γυναίκα, στην ταλαντούχα Jane Campion είναι στην λίστα της με τις καλύτερες ταινίες. Holly Hunter και Harvey Keitel πρωταγωνιστούν σε ένα δράμα υπόκωφων εντάσεων. Η ταινία προτάθηκε για πέντε βραβεία και κέρδισε δύο, ανάμεσα στα οποία για την ερμηνεία της Hunter.

La Notte (1961)

Μια από τις κορυφαίες στιγμές του ιταλού auteur, Michelangelo Antonioni, μια ταινία που βυθίζεται στην ζωή και στην νύχτα ενός ζευγαριού, του Marcello Mastroianni και της Jeanne Moreau. Είναι επίσης στην λίστα της του 2022 με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Purple Rain (1984)

Ένα ροκ μιούζικαλ με τον Prince είναι μέσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, σύμφωνα με την ίδια και την λίστα της στο Sight and Sound. Ο Prince κέρδισε Όσκαρ τραγουδιού το 1985 για αυτή την ταινία.

Lost in America (1985)

Φαίνεται να αγαπά τα 80s, άλλωστε μεγάλωσε μέσα σε αυτά και έτσι επιλέγει μια road movie του Albert Brooks, που απομακρύνει τους ήρωες του από το Λος Άντζελες για ένα ταξίδι στα βάθη της Αμερικής, σατιρίζοντας την ζωή στα βαρετά προάστια και την θέληση για αλλαγές και ρίσκα.

Bugsy Malone (1973)

Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Alan Parker, ένα κωμικό μιούζικαλ που πρωταγωνιστούν παιδιά ως γκάνγκστερς. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και η μικρή τότε Jodie Foster.

The Seven Samurai (1954)

Δεν άντεξε να μην βάλει στην λίστα της και ένα all time classic, ένα κλασικό έπος του ιάπωνα σκηνοθέτη, Akira Kurosawa. Η ίδια το ψήφισε ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών στην προαναφερθείσα ψηφοφορία του Sight and Sound. Μπορεί να μην έχει κοινά με το δικό της σινεμά αλλά δεν μπόρεσε να μην εκτιμήσει την τεχνική του.

The Last Picture Show (1971)

Το σινεμά της Κόπολα με τον δικό του τρόπο γίνεται αυτοαναφορικό (αν θυμηθούμε το Χαμένοι στην Μετάφραση που ήταν ένα έμμεσο σχόλιο για την σχέση της και τον χωρισμό της με τον σκηνοθέτη Spike Jonze). Έτσι και η ταινία του Peter Bogdanovich είναι ένα αυτοαναφορικό σχόλιο στο ίδιο το σινεμά.

The Heartbreak Kid (1972)

Μια από τις σπουδαιότερες στιγμές στην περιορισμένη σκηνοθετική φιλμογραφία της σκηνοθέτριας-ηθοποιού Elaine May. Γενικά θεωρείται μια από τις καλύτερες αμερικάνικες κωμωδίες, ενώ προτάθηκε για δύο Όσκαρ. Το σενάριο είναι του συγγραφέα, Neil Simon. Η ταινία έγινε remake το 2007 με τον Ben Stiller. Ευτυχώς προτίμησε την πρωτότυπη.

Tootsie (1982)

Μια ακόμα από τις καλύτερες αμερικάνικες κωμωδίες, το Tootsie με τον Dustin Hoffman σε σκηνοθεσία Sydney Pollack. Ένας άντρας αναγκάζεται να ντυθεί γυναίκα για να βρει δουλειά και έτσι ξεκινάν μια σειρά από αστείες στιγμές. Δίπλα του η Jessica Lange.

Let the Right One In (2008)

Μια από τις ταινίες τρόμου που έχει λάβει από τις καλύτερες κριτικές τα τελευταία χρόνια, η ταινία του σουηδού σκηνοθέτη Tomas Alfredson συνδυάζει το ρομάντζο με το vampire τρόμο. Μπορεί ο σκηνοθέτης να μην τα κατάφερε το ίδιο καλά στις αγγλόφωνες ταινίες του, αλλά αυτή παραμένει μια από τις καλύτερες του είδους της δεκαετίας του 2000.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Σεπτεμβρίου 2023, 19:34
Ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου 2023, 19:35
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos