Βενετία 18: 7λεπτο standing ovation για τον Αλφόνσο Κουαρόν

Δημοσίευση: 1 Σεπτεμβρίου 2018, 12:06
Συντάκτης:

Η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ Alfonso Cuaron, «Roma», είναι όπως φαίνεται η πιο προσωπική του ταινία, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές ίσως είναι και η καλύτερη μέχρι τώρα ταινία του, λαμβάνοντας ως επί τω πλείστον θερμότατες κριτικές, ενώ την επίσημη προβολή ακολούθησε 7λεπτο standing ovation, με τον Κουαρόν βουρκωμένο. Με επιρροές από τα δικά του παιδικά χρόνια στην πόλη του Mexico, την δεκαετία του ’70, μία περίοδο πολλών αναταραχών, η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, για 1η φορά μετά το «Y Tu Mama Tambien» (2001), και αποτελεί ένα από τα φαβορί για τον φετινό Χρυσό Λέοντα.

Μετά από κάτι πολύ μεγαλεπήβολο όπως το «Gravity», θέλησε να επιστρέψει στο Mexico, σε κάτι πιο μικρό, πιο προσωπικό, με ασπρόμαυρη φωτογραφία και χωρίς όλα αυτά τα διαστημικά εφέ. Μάλιστα αυτή την φορά ανέλαβε εκείνος την διεύθυνση φωτογραφίας, μαζί με τον Garo Olivares, αντί του μόνιμου και οσκαρούχου συνεργάτη του, Emmanuel Lubezki. Μετά την προβολή της ταινίας, ο σκηνοθέτης πρόθυμα απάντησε στις ερωτήσεις. Φυσικά βασική ερώτηση είναι το κατά πόσο αυτά που βλέπουμε είναι πράγματι αυτοβιογραφικά, με τον ίδιο να απαντά «Το 90% των σκηνών είναι γεγονότα που έχουν έρθει από την μνήμη μου. Σχεδόν κάθε σκηνή είναι κάτι που θυμάμαι. Υπάρχουν βέβαια και τα στοιχεία μυθοπλασίας, γιατί ήθελα να συμπεριλάβω και άλλες θεματικές ενότητες που ταίριαζαν στους χαρακτήρες αλλά και στην υπόθεση. Αυτό που ήθελα να πετύχω είναι ισορροπία ανάμεσα στους χαρακτήρες και στο κοινωνικό περιβάλλον. Γιατί τα γεγονότα που αναφέρονται είναι πολύ βαθιά μέσα στην μεξικάνικη ψυχή, στην συλλογική συνείδηση».

Μία από τις βασικές ηρωίδες είναι η Cleo, που όπως αποκάλυψε η πραγματική Cleo ζει ακόμα και είδε την ταινία κλαίγοντας. Ερχόταν μάλιστα και στα γυρίσματα, και μία φορά είχε έρθει μαζί με την μητέρα του σκηνοθέτη και τον αδερφό του, όταν θα γύριζε την σκηνή που η μάνα λέει στα παιδιά ότι ο μπαμπάς θα πάει στον Καναδά, και εκείνα ζωγραφίζουν για να του ζητήσουν να γυρίσει πίσω. Τότε όπως λέει ο ίδιος «σκέφτηκα ότι την πρώτη μέρα που ήρθαν στο γύρισμα, ήρθαν για ΑΥΤΗ την σκηνή. Την είδα τότε να κλαίει, και σκέφτηκα θα είναι οδυνηρές οι μνήμες και την ρώτησα “είσαι καλά?” Και μου απάντησε “όχι, απλώς τα καημένα τα παιδάκια.” Έχει εξαιρετική ψυχή».

Αναφορικά με την διαδικασία γυρίσματος δήλωσε πως «δεν έδωσα σε κανέναν το σενάριο. Έλεγα στον κάθε ηθοποιό ξεχωριστά για τον ρόλο του, ποιος ήταν και ό,τι χρειαζόταν να ξέρουν. Δεν έπρεπε να μοιραστούν τις πληροφορίες με το υπόλοιπο καστ. Έτσι δεν ήξεραν όλη την ιστορία και κάθε μέρα έπαιζαν και μάθαιναν τι συνέβαινε. Με αυτόν τον τρόπο ήταν σαν την ζωή, είχαν τις προσδοκίες του, που άλλοτε ικανοποιούνταν, άλλοτε όχι, άλλες φορές δεν συνέβαινε τίποτα».

Τέλος, στην έναρξη της ταινίας βλέπουμε ένα αεροπλάνο στον ουρανό, ενώ βλέπουμε και άλλα άλλες φορές μέσα στην ταινία. Υπάρχει άραγε κάποιος συμβολισμός ως προς αυτό? Ο ίδιος παραδέχεται ότι «Επειδή όλα έχουν να κάνουν με την μνήμη, αλλά από το τώρα, το πώς καταλαβαίνω την ζωή τώρα, για αυτό πολλά χρησιμοποιούνται πιο πολύ συμβολικά. Τα αεροπλάνα λειτουργούν συμβολικά με διάφορους τρόπους. Ο ένας είναι η παροδικότητα. Όταν είναι εκεί, τα πράγματα συνεχίζονται. Υπάρχει ένα σύμπαν που είναι ευρύτερο από την ζωή που έχουν οι χαρακτήρες. Από την άλλη πλευρά, αναπαριστούν την συνεχή παρουσία του μοντερνισμού. Ένας τεχνολογικός κόσμος που περιβάλλει τους χαρακτήρες, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πόλεις που υπάρχουν και ζουν. Ο άλλος τρόπος, πιο μεταφορικός, είναι ότι στην πρώτη σκηνή κοιτούν στο έδαφος και βλέπουμε τον ουρανό αλλά ως αντανάκλαση μέσα από το νερό. Στο τέλος κοιτούν προς τον ουρανό. Είναι το ζήτημα του απίθανου να φτάσει το μεταλλικό αντικείμενο εκεί ψηλά και η αντανάκλαση αυτού του απίθανου που συμβαίνει, όταν πλέον εξοικειωθείς με την ζωή».

Το «Roma» θα βγει τον Δεκέμβριο στις αμερικανικές αίθουσες και ανυπομονούμε να δούμε την νέα δημιουργία του Μεξικανού σκηνοθέτη.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Σεπτεμβρίου 2018, 12:06
Ενημέρωση: 1 Σεπτεμβρίου 2018, 12:06
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos