Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπιλ Μάρεϊ σε νέες δηλώσεις υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα

Δημοσίευση: 12 Φεβ. 2014, 19:26

Μετά τον τεράστιο ντόρο που έγινε με την θετική τοποθέτηση του Τζορτζ Κλούνεϊ στην ερώτηση του MOVE IT και της Ελίζας Χριστοδουλίδη (θυμηθείτε εδώ το περιστατικό) για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και το πρωτοσέλιδο σε όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα του κόσμου, o διάσημος σταρ του Χόλιγουντ, αυτή την φορά και με την συμβολή του συμπρωταγωνιστή του στην ταινία "Monuments men", Μπιλ Μάρεϊ, αποφάσισε να δώσει συνέχεια.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας του ταινίας «Μνημείων Ανδρες», στο Λονδίνο, ο Κλούνεϊ δήλωσε πως η περίφημη ερώτηση για γλυπτά που άρπαξε ο Ελγιν, ήταν μία από τις 100 στη συνέντευξη του Βερολίνου, προκάλεσε όμως αναστάτωση. Ο Μπιλ Μάρει δήλωσε: «Μοιάζει σαν παγκόσμιο πρόβλημα. Σε ποιον ανήκει αυτή η τέχνη; Από πού προήλθε; Εχουν το δικαίωμα να τα δώσουν πίσω; Θεωρώ, ότι είναι πολύ καλά εδώ, σίγουρα. Το Λονδίνο ασφυκτιά από κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύς χώρος για αυτά, πολύς χώρος. Η Αγγλία θα πρέπει να ηγηθεί αυτού του πράγματος. Να αφήσει τα έργα να γυρίσουν εκεί από όπου προήλθαν. Εάν τα μάρμαρα είναι όλα μαζί, οι Έλληνες θα είναι γενναιόδωροι και θα τα δανείζουν κάθε τόσο για λίγο, όπως γίνεται με τα έργα τέχνης».

Ο δε Κλούνει, σχολίασε ξεκάθαρα: «Εκανα μία μικρή έρευνα απλώς για να βεβαιωθώ ότι δεν είχα κάνει εντελώς λάθος... Ακόμη και στην Αγγλία οι σχετικές δημοσκοπήσεις λένε, σαφώς, πως οι Αγγλοι τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο γεγονός ότι το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες, έχουν επιστρέψει τμήματα του Παρθενώνα και το ερώτημα που έθεσε ήταν αν ένα σπασμένο κομμάτι τέχνης, θα πρέπει να επιστραφεί όσο το δυνατό καλύτερα. Για να απαντήσει κατηγορηματικά μόνος του «είναι το καλύτερο που θα έπρεπε να γίνει».

Προσθέστε και την σημερινή δημοσκόπηση του Guardian, σύμφωνα με την οποία των 70% των Βρετανών συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και θα καταλάβετε ότι η ερώτηση της Ελίζας δεν ήταν και τόσο άσχετη τελικά, όπως έσπευσαν αναμενόμενα κάποιοι να χαρακτηρίσουν..

Απόστολος Κίτσος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos