Tαινιόραμα 2011 - Μάιος

Δημοσίευση: 16 Μαΐου 2011, 02:42

To Tαινιόραμα της ΑΜΑ Films αποτελεί ένα παραδοσιακό καλοκαιρινό στανταράκι: Από την εποχή του Άλφαβιλ, πλέον σε αυτή του Άστυ, η οικογένεια Στεργιάκη αδιάλειπτα κάθε χρόνο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το καθιερωμένο ετήσιο σινεφιλικό ραντεβού όλων όσων αγαπούν το καλό σινεμά. Κάθε χρόνο ανυπομονούμε, ώστε να ξαναθυμηθούμε ταινίες που μας ταρακούνησαν ή να γεμίσουμε κάποια κενά που κάπως, κάπου, δημιουργήθηκαν και δεν καλύφθηκαν από συγκυρίες.

Φέτος, με την αφορμή της επετείου της εταιρείας κινηματογραφικής διανομής, η οποία κλείνει 20 χρόνια ζωής, το Ταινιόραμα περιλαμβάνει 168 ταινίες και θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες (19 Μαϊου έως 13 Ιουλίου), ενώ τέμνει Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο! Κάθε μέρα και μια διαφορετική θεματική ενότητα περιλαμβάνει τρεις πολύ χαρακτηριστικές ταινίες, τις οποίες θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε με ένα εισιτήριο ή, αν προτιμάτε, με κάρτα διαρκείας των 40 ευρώ για ολόκληρο το «Ταινιόραμα».  Επιπλέον, φέτος, στο φουαγιέ του κινηματογράφου «Άστυ» θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ποικίλα δρώμενα και να παραλάβετε εντελώς δωρεάν dvd και αφίσες αγαπημένων σας ταινιών, αλλά και παλαιότερα τεύχη Move It που δεν έχετε προμηθευτεί, ώστε να συμπληρώσετε την συλλογή σας!  

Το φετινό  Ταινιόραμα» αφιερώνεται από τους διοργανωτές σ’ έναν σημαντικό άνθρωπο του ελληνικού σινεμά, που η πολιτιστική του προσφορά έχει ξεπεράσει τα πλαίσια του «κριτικού κινηματογράφου», στον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο. Άλλωστε, τις περισσότερες από τις ταινίες που έχουν επιλεχθεί, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος τις έχει παρουσιάσει παλιότερα αλλά και πιο πρόσφατα, στην «Κινηματογραφική Λέσχη», μια από τις μακροβιότερες εκπομπές της ΕΤ1… Το Move It κάνει αρχή με τις ενότητες του μήνα Μαϊου και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Στο www.amafilms.gr φυσικά θα βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα κάθε ημέρας με αναλυτικά στοιχεία για κάθε ταινία που θα προβληθεί…

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ

ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μεθυσμένος με γυναίκες και ζωγραφική (Drunk on Women and Poetry, 120΄, 2002)

Σκηνοθέτης : Κουόν Ταέκ Ιμ

Σε περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής στην Κορέα του 19ου αιώνα, ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος προσπαθεί να επιβιώσει και να δημιουργήσει αυτά που έχει στο μυαλό του. Χρυσός Φοίνικας Σκηνοθεσίας στις Κάννες.

Δίψα (Thirst, 133΄, 2009)

Σκηνοθέτης : Τσαν-Γουκ Παρκ

Μετά από ένα αποτυχημένο επιστημονικό πείραμα, ιερέας μετατρέπεται σε βαμπίρ και εγκαταλείπει την ασκητική του ζωή. Αιματηρό θρίλερ στα όρια από τον αιρετικό Κορεάτη σκηνοθέτη Τσαν-Γουκ Παρκ. Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το κορίτσι με το αγγελικό πρόσωπο (Samaritan girl, 95΄, 2004)

Σκηνοθέτης : Κιμ Κι-Ντουκ

Μια νεαρή πόρνη που προσπαθεί να ζήσει ενώ ο καλύτερος της φίλος τη φροντίζει και της οργανώνει τα ραντεβού της, ερωτεύεται παράφορα έναν από τους πελάτες της. Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας στη Μπερλινάλε.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ   

ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

Κλέψας του κλέψαντος (I soliti ignoti, 106΄, 1958)
Σκηνοθεσία : Μάριο Μονιτσέλι

Μια ετερόκλητη ομάδα μικροαπατεώνων προσπαθεί να ληστέψει το τοπικό ενεχυροδανειστήριο. Αθάνατη ιταλική φάρσα που έφτασε μέχρι το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Με τους Βιτόριο Γκάσμαν και Κλαούντια Καρντινάλε.

Μερικοί το προτιμούν καυτό (Some like it hot, 120΄, 1959)
Σκηνοθέτης : Μπίλι Γουάϊλντερ

Καθώς δυο μουσικοί προσπαθούν να ξεφύγουν από επίθεση που δέχονται, μεταμφιέζονται σε γυναίκες και γίνονται μέλη γυναικείας μπάντας που ξεκινά περιοδεία. Απολαυστική αμερικανική κωμωδία με τους Μέριλιν Μονρόε, Τζακ Λέμον και Τόνι Κέρτις. Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας, Ανδρικής και Γυναικείας ερμηνείας, καθώς και Όσκαρ κουστουμιών.

Φρανκενστάϊν Τζούνιορ (Young Frankenstain, 106΄, 1974)
Σκηνοθέτης : Μελ Μπρουκς

Ο εγγονός του Δρ. Φρανκενστάϊν κληρονομεί το κάστρο του παππού του και επαναλαμβάνει τα πειράματά του. Παρωδία σε σκηνοθεσία του Μελ Μπρουκς, όπου το μαύρο χιούμορ είναι διάχυτο. Υποψήφιο για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.




ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΪΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ
 

Μπέκετ (Beket, 148΄, 1964)
Σκηνοθέτης : Πήτερ Γκρενβίλ

Στην Αγγλία του 12ου αιώνα, ο Βασιλιάς δέχεται την αγάπη και τη φροντίδα του καλύτερου του φίλου αναφορικά με την εξουσία που έχει στα χέρια του. Με τους Πήτερ Ο’ Τουλ και Ρίτσαρντ Μπάρτον. Όσκαρ σεναρίου και Χρυσές Σφαίρες καλύτερης ταινίας και ανδρικής ερμηνείας.

Λολίτα (Lolita, 152΄, 1962)
Σκηνοθέτης : Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ένας μεσήλικας καθηγητής πανεπιστημίου ξεμυαλίζεται με 14χρονο νυμφίδιο. Το κλασικό προκλητικό μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, όπως μεταφέρθηκε από τον μεγάλο σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Με την εξαιρετική ερμηνεία του Τζέιμς Μέισον. Υποψήφια ταινία για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.

Λεωφορείο ο πόθος (A streetcar named desire, 122΄, 1951)
Σκηνοθέτης : Ελία Καζάν

Γοητευτική, όμορφη γυναίκα, κάπως τρελαμένη, μετακομίζει με τη νεαρή αδελφή της στη Νέα Ορλεάνη, βασανίζεται όμως από τον μπρουτάλ γαμπρό της ενώ η πραγματικότητα καταρρέει γύρω της. Τέσσερα Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για αυτή την εξαίσια μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού του Τένεσι Ουίλλιαμς. Με τους Μάρλον Μπράντο και Βίβιαν Λι.



ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
 

Καταραμένη σχέση (Total eclipse, 111΄, 1995)
Σκηνοθέτης : Ανιέσκα Χόλαντ

Η αυτοκαταστροφική σχέση του νεαρού Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ με τον μέντορα του Πωλ Βερλαίν, πίσω στον 19ο αιώνα. Πρωταγωνιστεί ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην αρχή της οσκαρικής καριέρας του. Σε σενάριο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον («Επικίνδυνες σχέσεις», «Εξιλέωση»).

Η ταραγμένη ζωή του Όσκαρ Γουάϊλντ (Wilde, 110΄, 1997)
Σκηνοθέτης : Μπράιαν Γκίλμπερτ

Η ζωή της μεγαλοφυΐας του Όσκαρ Γουάιλντ, ποιητή, θεατρικού συγγραφέα, και εν γένει σημαντικού ανθρώπου των γραμμάτων, του οποίου η κρυφή ομοφυλοφιλία του και ο διαλυμένος γάμος του τον σημάδεψαν καταστροφικά. Υποψήφια ταινία για Χρυσή Σφαίρα, με τους Στέφεν Φράι, Τζουντ Λο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Γκέμα Τζόουνς, Τομ Γουίλκινσον.

Πόλοκ, ο ασυμβίβαστος (Pollock, 122΄, 2000)
Σκηνοθέτης : Εντ Χάρις

Η ζωή και η καριέρα του Αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Εντ Χάρις, που λάτρεψε το κοινό. Με την δυναμική ερμηνεία του ίδιου. Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου, επίσης, στην Μαρσία Γκέι-Χάρντεν.


ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ

ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ


Δεν φιλώ στο στόμα (I Don't Kiss, 115΄, 1991)
Σκηνοθέτης : Αντρέ Τεσινέ

Νεαρός άνδρας φεύγει από την επαρχιακή πόλη του για να ζήσει το όνειρο του Παρισιού. Εκεί, όμως, ανακαλύπτει πόσο δύσκολη είναι η πραγματικότητα, όπως και οι σχέσεις φυσικά. Χαρακτηριστική, βαθιά ανθρώπινη συναισθηματική ιστορία, με τους Φιλίπ Νουαρέ και Εμανουέλ Μπεάρ.

Matador (Matador, 110΄, 1986)
Σκηνοθέτης : Πέδρο Αλμοδόβαρ

Πρώην ταυρομάχος και γυναίκα δικηγόρος μπλέκονται σε παρανοϊκές καταστάσεις λόγω και των ενδόμυχων ψυχολογικών τους. Από τις μαύρες κωμωδίες του Αλμοδόβαρ που λάτρεψαν οι σινεφίλ των ‘80s. Με τον Αντόνιο Μπαντέρας.

Battle in heaven (Battle in heaven, 98΄, 2005)
Σκηνοθέτης : Κάρλος Ρεϊγάδας

Άντρας της εργατικής τάξης, με τη γυναίκα του, απαγάγουν μωρό με σκοπό τα λύτρα. Τα πράγματα, όμως, παίρνουν μια άλλη τροπή όταν το μωρό πεθαίνει. Η ταινία που άρεσε στις Κάννες, από τον Μεξικανό Κάρλος Ρεϊγάδας. Υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα.



ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ

Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
 

Μόνος εναντίον όλων (I stand alone, 93΄, 1998)
Σκηνοθέτης : Γκασπάρ Νοέ

Μια καινούρια ζωή θέλει να ξεκινήσει ο Χασάπης, μετά την έξοδο του από τη φυλακή, όπου μπήκε γιατί έδειρε άγρια έναν αρρωστημένο τύπο. Σινεμά στα όρια, αυτή η σκληρή ταινία του μετρ του είδους Γκασπάρ Νοέ.

Ο αταίριαστος (Rumble fish, 94΄, 1983)
Σκηνοθέτης : Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ο Ράστι Τζέιμς είναι ένας αλητάκος των δρόμων, που προσπαθεί να ανταποκριθεί στη φήμη του θρυλικού αδελφού του και της συμμορίας του. Αυτή η «βρώμικη» ταινία του Κόπολα έκανε αίσθηση. Με τους Ματ Ντίλον, Μίκι Ρουρκ, Ντένις Χόπερ, Νίκολας Κέιτς, Ντάιαν Λέιν.

Βόιτσεκ (Woyzeck, 93΄, 1994)
Σκηνοθέτης : Γιάνος Σαζ

  Ο Φραντς Βόϊτσεκ είναι ένας μόνος, αβοήθητος στρατιώτης, ανίκανος να σταθεί στην κοινωνία στην οποία ζει, όπου τα χτυπήματα που δέχεται δεν μπορεί να τ’ αντιμετωπίσει, να τα ελέγξει. Εξαιρετική μεταφορά του θεατρικού του Μπύκνερ. Με τον Λάγιος Κόβατς.



ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΠΛΕΚΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
 

Ερωτευμένοι έως την αιωνιότητα (Lulu on the bridge, 103΄, 1998)
Σκηνοθέτης : Πωλ Ώστερ

Η ζωή ενός σαξοφωνίστα της τζαζ αλλάζει μετά από τυχαίο πυροβολισμό που δέχεται. Από τον δημιουργό του «Καπνού». Με τους Χάρβεϊ Καϊτέλ και Μίρα Σορβίνο.

Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ (Last Year at Marienbad, 94΄, 1961)
Σκηνοθέτης : Αλέν Ρενέ

Σε έναν πύργο εκτυλίσσεται η διφορούμενη ερωτική ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας, που μπορεί και να είχαν συναντηθεί τον προηγούμενο χρόνο στο Μαρίενμπαντ. Η σπουδαία σουρεαλιστική ταινία του Ρενέ κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία και υποψηφιότητα Όσκαρ για το σενάριο του Ρομπ-Γκριγιέ. Με την Ντελφίν Σεϊρίνγκ.

Ερωτική αναπαράσταση (Reconstruction, 91΄, 2003)
Σκηνοθέτης : Κρίστοφερ Μπόε

Νεαρός άνδρας παρασύρεται σε έναν παραληρηματικό έρωτα με μια πανέμορφη γυναίκα, που δεν είχε συναντήσει ποτέ, από το πουθενά, από εκεί που δεν το περίμενε. Από τις καλύτερες σύγχρονες ερωτικές ταινίες, ατμοσφαιρική, μελωδική, αισθησιακή. Δυο βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών.



ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ

ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Μια γυναίκα δαιμονισμένη (Possesssion, 127΄, 1981)
Σκηνοθέτης : Αντρέι Ζουλάφσκι

Νεαρή γυναίκα εγκαταλείπει το σπίτι της για αδιευκρίνιστο λόγο. Τότε ο άντρας της αποφασίζει να την ακολουθήσει για να μάθει την αλήθεια. Τις παράξενες συμπεριφορές που διαπιστώνει τον προβληματίζουν. Ερωτικό θρίλερ από τον μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Ζουλάφσκι. Με την εξαιρετική, βραβευμένη στις Κάννες ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ατζανί.

Keane (Keane, 100΄, 2004)
Σκηνοθέτης : Λοτζ Κέριγκαν

Άντρας κοντά στα 30 βρίσκεται στα όρια της σχιζοφρένειας μετά την απώλεια της κόρης του στη Νέα Υόρκη. Δράμα μυστηρίου με τις πολύ δυνατές ερμηνείες των Ντάμιαν Λιούις και Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν.

Μετά τα μεσάνυχτα (Don’t look now, 110΄, 1973)
Σκηνοθέτης : Νίκολας Ρεγκ

Ο Τζον και η Λάουρα Μπάξτερ ζουν στη Βενετία όπου γνωρίζουν δυο ηλικιωμένες αδερφές. Η μια εξ αυτών επιμένει ότι μπορεί και συναντά το πνεύμα της κόρης των Μπάξτερ, που πρόσφατα πέθανε. Από τα καλύτερα θρίλερ του κινηματογράφου, με υποβλητική φωτογραφία και ανατριχιαστική μουσική. Στις ερμηνείες οι Ντόναλντ Σάδερλαντ και Τζούλι Κρίστι.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ

ROAD ΕΚΔΟΧΕΣ
 

Η γεύση του κερασιού (Taste of Cherry, 95΄, 1997)
Σκηνοθέτης : Αμπάς Κιαροστάμι

Ο κύριος Μπαντί είναι ένας μεσήλικας που σχεδιάζει ν’ αυτοκτονήσει και ψάχνει απεγνωσμένα να βρει κάποιον να τον βοηθήσει. Αυτός ο πολύ σημαντικός Ιρανός σκηνοθέτης, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ξεπερνώντας τις όποιες απαγορεύσεις στην πατρίδα του, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα με αυτό το αριστούργημα.

Γουέντι και Λούσι (Wendy and Lucy, 80΄, 2008)
Σκηνοθέτης : Κέλι Ράιχαρντ

Μια νεαρή γυναίκα έχει πάρει τους δρόμους προκειμένου να βρει μια καλοκαιρινή δουλειά για να βγάλει λεφτά. Τα πράγματα όμως δεν πάνε καλά, όταν και το αμάξι της χαλάει και ο αγαπημένος της σκύλος χάνεται. Από τις καλύτερες ανεξάρτητες αμερικανικές ταινίες της χρονιάς. Πρωταγωνιστεί η Μισέλ Ουίλλιαμς.

Ο καουμπόι του μεσονυχτίου (Midnight cowboy, 113΄, 1969)
Σκηνοθέτης : Τζον Σλέσινγκερ

Ένας αρρενωπός άντρας από την επαρχία, που εκδίδεται, και ο ασθενικός φίλος του προσπαθούν να επιβιώσουν στους δύσκολους νυχτερινούς δρόμους της Νέας Υόρκης. Αυτό το εντυπωσιακό αστικό γουέστερν του Τζον Σλέσινγκερ κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, καθώς και Χρυσή Σφαίρα και βραβεία στη Μπερλινάλε.



ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΪΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΕΧΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
 

Έρωτας στο Zelary (Zelary, 150΄, 2003)
Σκηνοθέτης : Οντρέι Τρόγιαν

Μια νοσοκόμα και ο χειρούργος εραστής της είναι μέλη της τσεχοσλοβάκικης αντίστασης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ανακαλύπτονται από τους Ναζί, η νοσοκόμα αποφασίζει να κρυφτεί. Ένας ασθενής της που ζει σε ορεινό χωριό προσφέρεται να τη βοηθήσει. Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Κάθε ψέμα κρύβει μια αλήθεια (Kawasaki’s rose, 100΄, 2009)
Σκηνοθέτης : Γιαν Χρέμπεκ

Ο διακεκριμένος ψυχίατρος Πάβελ Γιόσεκ πρόκειται να τιμηθεί με το «Memory of the Nation» από την κυβέρνηση της Τσεχίας. Δεν είναι όμως και τόσο ηθικά άμεμπτος μια και στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τις κομμουνιστικές μυστικές υπηρεσίες. Δυο βραβεία στη Μπερλινάλε του 2010.

Υπηρέτησα το Βασιλιά της Αγγλίας (I served the king of England, 120΄, 2006)
Σκηνοθέτης : Γίρι Μένζελ

Ο Jan είναι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος που έζησε την πρόσφατη ιστορία της Τσεχοσλοβακίας με τον δικό του τρόπο. Το μεγάλο του λάθος όμως ήταν η απαθής «συνεργασία» του με τους Ναζί εξαιτίας μιας γυναίκας. Από τις μεγάλες επιτυχίες του τσέχικου κινηματογράφου, που κέρδισε βραβείο στη Μπερλινάλε.



ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ

Θεώρημα (Teorema, 105΄, 1968)
Σκηνοθέτης : Πιερ Πάολο Παζολίνι

Ένας παράξενος άντρας επισκέπτεται μια πλούσια οικογένεια. Αποπλανεί τη μητέρα, την κόρη, τη μητέρα, το γιο, και εντέλει τον πατέρα. Με την ξαφνική φυγή του κανείς δε μπορεί να συνεχίσει να ζει όπως πριν. Από τις πλέον δημοφιλείς ταινίες του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας για τη Λάουρα Μπέτι. Πρωταγωνιστεί η Σιλβάνα Μανγκάνο.

Η κόρη του στρατιώτη δεν κλαίει ποτέ (A Soldier's Daughter Never Cries, 127΄, 1998)
Σκηνοθέτης : Τζέιμς Άϊβορι

Ο Μπιλ είναι ήρωας πολέμου και, τώρα, πετυχημένος συγγραφέας που ζει με την οικογένεια του στη Γαλλία. Το έχει ρίξει όμως στο πιοτό και πλέον έχει προβλήματα υγείας. Ενώ και οι εξελίξεις στην οικογένεια του δημιουργούν εντάσεις. Με τους Κρις Κριστόφερσον, Μπάρμπαρα Χέρσλεϊ, Τζέιν Μπίρκιν.

The King (The King, 105΄, 2005)
Σκηνοθέτης : Τζέιμς Μαρς

Ένας νεαρός άντρας, που μπλέκεται συνέχεια, μόλις απολύεται από το Ναυτικό πηγαίνει στο Τέξας για να ψάξει τον πατέρα του, που δεν τον έχει γνωρίσει ποτέ. Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Τζέιμς Μαρς. Με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ.



ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ

ΟΤΑΝ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΔΙΝΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Ο ποταμός του έρωτα (Suzhou River, 83΄, 2000)
Σκηνοθέτης : Λου Γε

Ο ποταμός Σούζου που διατρέχει τη Σανγκάη, μπορεί να αποτελεί εστία βρωμιάς, χάους και φτώχειας, είναι όμως και ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων, εραστών, των ιστοριών, μυστικών και ψεμάτων τους. Διάφορες ιστορίες μπλέκονται σε αυτό το υπαρξιακό δράμα, που κέρδισε τον Χρυσό Τίγρη στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Τελευταίος έρωτας (Chinese box, 99΄, 1997)
Σκηνοθέτης : Γουέιν Γουάνγκ

Ο έρωτας ενός Εγγλέζου φωτορεπόρτερ, που πάσχει από λευχαιμία, με μια πανέμορφη Κινέζα, στη Σανγκάη της μετάβασης της από το αγγλικό στο κινεζικό κράτος. Με τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζέρεμι Άϊρονς και τη μούσα των Καρ Βάι και Ζανγκ Γιμού, Γκονγκ Λι.

Η γυναίκα της διπλανής πόρτας (The Woman Next Door, 106΄, 1981)
Σκηνοθέτης : Φρανσουά Τρυφώ

Ο Μπερνάρ, που αγαπάει τη γυναίκα και το γιο του, ταράζεται όταν εμφανίζεται ως γειτόνισσα του η γυναίκα που ερωτεύτηκε όσο καμία στα νιάτα του. Ο κρυφός έρωτας της Ματθίλδης και του Μπερνάρ αποκαλύπτεται, γίνεται τραγικός και εντέλει οδυνηρός. Ατμοσφαιρικό ερωτικό θρίλερ με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Φανί Αρντάν.



ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ

ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ
  

Ο πορτοφολάς (Pickpocket, 75΄, 1959)
Σκηνοθέτης : Ρομπέρ Μπρεσόν
Μετά την αποφυλάκιση του και το θάνατο της μητέρας του, ο Μισέλ γίνεται πορτοφολάς για να ζήσει. Μια θαυμάσια κινηματογράφηση του μεταπολεμικού Παρισιού, ένα χαρακτηριστικό δείγμα του σινεμά του δημιουργού, από τον μεγάλο Ρομπέρ Μπρεσόν.

Χαμένες αγάπες (Amores Perros, 154΄, 2000)
Σκηνοθέτης : Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου

Ένα οδυνηρό τροχαίο δυστύχημα συνδέει τρεις ιστορίες, των οποίων οι πρωταγωνιστές στο όνομα της αγάπης παίζουν με την απώλεια, τη λύπη, τη σκληρή πραγματικότητα. Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και δυο βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών, αυτό το υπαρξιακό δράμα που έκανε ευρύτερα γνωστό τον Μεξικανό Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου.

Κλίματα αγάπης (Climates, 101΄, 2006)
Σκηνοθέτης : Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου δεν συμπεριφέρεται και με τον πλέον κομψό τρόπο στη σύζυγο του, που ασχολείται επαγγελματικά με την τηλεόραση. Από τα καλύτερα αριστοτεχνικά δράματα του καλύτερου σύγχρονου Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Τσεϊλάν. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών.


 

Πρώτη δημοσίευση: 16 Μαΐου 2011, 02:42
Ενημέρωση: 16 Μαΐου 2011, 13:19

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos