Tαινιόραμα 2011: Εκλεκτές φιλίες

Δημοσίευση: 22 Ιουνίου 2011, 13:20

To Tαινιόραμα αποτελεί μια παραδοσιακή καλοκαιρινή συνήθεια: Φέτος, με την αφορμή της επετείου της εταιρείας κινηματογραφικής διανομής AMA Films, η οποία κλείνει 20 χρόνια ζωής, το Ταινιόραμα περιλαμβάνει 168 ταινίες και θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες (έως 13 Ιουλίου)! Κάθε μέρα και μια διαφορετική θεματική ενότητα περιλαμβάνει τρεις πολύ χαρακτηριστικές ταινίες, τις οποίες θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε με ένα εισιτήριο.

Επιπλέον, φέτος, στο φουαγιέ του κινηματογράφου «Άστυ» θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ποικίλα δρώμενα και να παραλάβετε εντελώς δωρεάν dvd και αφίσες αγαπημένων σας ταινιών, αλλά και παλαιότερα τεύχη Move It που δεν έχετε προμηθευτεί, ώστε να συμπληρώσετε την συλλογή σας! Το Move It σας παρουσιάζει το πρόγραμμα της 6ης εβδομάδας έως και την επόμενη Τετάρτη 29/6 και έπεται συνέχεια. Στο www.amafilms.gr φυσικά θα βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα κάθε ημέρας με αναλυτικά στοιχεία για κάθε ταινία που θα προβληθεί…

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΦΙΛΟΙ

Γυρίζω σπίτι (I Go Home, 90΄, 2001) Σκηνοθεσία : Μανοέλ ντε Ολιβέϊρα

Η καθημερινότητα του 76χρονου Παριζιάνου ηθοποιού Ζιλμπέρ ταράζεται, όταν μαθαίνει ότι η γυναίκα, η κόρη και ο γαμπρός του σκοτώνονται σε τροχαίο ατύχημα. Τότε αποφασίζει ότι ήλθε η ώρα να αποσυρθεί σπίτι του. Γλυκό, νοσταλγικό, ανθρώπινο δράμα από τον γερόλυκο του πορτογαλικού σινεμά Μανοέλ ντε Ολιβέϊρα. Με τους Μισέλ Πικολί, Κατρήν Ντενέβ και Τζόν Μάλκοβιτς.

Εκλεκτικές συγγένειες (Elective Affinities, 98΄, 1996) Σκηνοθεσία : Πάολο & Βιτόριο Ταβιάνι

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Έντουαρντ και η Καρλότα ξαναβρίσκονται μετά από είκοσι χρόνια, ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, και εντέλει παντρεύονται. Όμως, η επίσκεψη του Ότο στο σπίτι τους στην Τοσκάνη, θα φέρει ανατροπές. Οι αδελφοί Ταβιάνι μεταφέρουν Γκέτε στη μεγάλη οθόνη. Με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Λοχαγός Κόναν (Captain Conan, 129΄, 1996) Σκηνοθεσία : Μπερτράν Ταβερνιέ

Στη Βουλγαρία, στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κόναν ηγείται της ομάδας 50 άγριων Γάλλων στρατιωτών, που λατρεύουν να πολεμούν σώμα με σώμα. Από τις πλέον δυνατές ταινίες του Ταβερνιέ, που κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Υπόσχεση (La Promesse, 92΄, 1996) Σκηνοθεσία : Ζαν Πιερ & Λυκ Νταρντέν

Ο Ιγκόρ και ο πατέρας του Ρότζερ νοικιάζουν διαμερίσματα σε παράνομους μετανάστες, οι οποίοι πολλές φορές δουλεύουν –επίσης παράνομα- γι’ αυτούς. Τα πράγματα όμως παίρνουν άσχημη τροπή, όταν πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη ο επιθεωρητής. Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, που καθιέρωσαν τους Βέλγους αδελφούς Νταρντέν.

The Visitor (The Visitor, 104΄, 2007) Σκηνοθέτης : Τόμας ΜακΚάρθι

Καθηγητής πανεπιστήμιου ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για ένα συνέδριο, και βρίσκει στο διαμέρισμά του να μένει ζεύγος παράνομων μεταναστών. Ταινία μετανάστευσης που έκανε αίσθηση, με την εξαιρετική, και υποψήφια για Όσκαρ, ερμηνεία του Ρίτσαρντ Τζένκινς.

Taxi (Taxi, 110΄, 1996) Σκηνοθέτης : Κάρλος Σάουρα

Νεαρό κορίτσι, που αποτυγχάνει στις εξετάσεις της, αναγκάζεται από τον πατέρα της να μάθει να οδηγεί ταξί. Με τον καιρό, όμως, καταλαβαίνει ότι ο πατέρας της πέρα από οδηγός ταξί, είναι και μέλος ρατσιστικής ομάδας που κυνηγάει μετανάστες, ομοφυλοφίλους, τραβεστί κ.ά. Συγκλονιστικό δράμα, ισπανικής παραγωγής.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ

Βιριδιάνα (Viridiana, 90΄, 1961)

Η Βιριδιάνα, νεαρή καλόγρια, είναι έτοιμη να πάρει τους τελικούς όρκους της. Πρώτα, όμως, πρέπει να επισκεφθεί τον χήρο θείο της. Αυτή η αιρετική, βλάσφημη ταινία του Μπουνιουέλ, που κυνηγήθηκε από τη δικτατορία του Φράνκο, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ναζαρέν (Nazarin, 94΄, 1959)

Ο Ναζαρέν είναι ένας ιερέας, που προσπαθεί να ζει τίμια και καθαρά σύμφωνα με τις χριστιανικές αρχές. Οι γύρω του όμως του δείχνουν δυσπιστία και έχθρα, πλην της πόρνης της περιοχής. Μεξικανικής παραγωγής αυτό το αριστούργημα του Μπουνιουέλ, που κέρδισε βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών.

Los Olvidados (Los Olvidados, 85΄, 1950)

Παρέα νεαρών μικροκακοποιών ζει μια βίαιη και γεμάτη παρανομίες ζωή στις παραγκουπόλεις του Μεξικού. Βαθιά νεορεαλιστική αυτή η μεξικανική ταινία του Μπουνιουέλ, για την οποία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 IOYNIOY

ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ

Εξολοθρευτής άγγελος (The Exterminating Angel, 95΄, 1962) Σκηνοθέτης : Λουίς Μπουνιουέλ

Οι καλεσμένοι σε δείπνο ενός αριστοκρατικού σπιτιού, βρίσκονται εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν. Μόνος ένας άγγελος εξολοθρευτής μπορεί να τους «σώσει». Το σουρεαλιστικό διαμάντι του Ισπανού σκηνοθέτη, που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο.

Η πεντάμορφη και το τέρας (Beauty and the Beast, 96΄, 1946) Σκηνοθέτης : Ζαν Κοκτώ

Ελεύθερη, αρκούντως σουρεαλιστική, μεταφορά της κλασικής ιστορίας της Ντε Μπουμόντ, από τον Ζαν Κοκτώ. Τα παιδιά ενός πλούσιου εμπόρου ζούσαν μια άνετη, υπέροχη ζωή ώσπου όλη η περιουσία του πατέρα τους χάθηκε. Τότε, η μικρή κόρη της οικογένειας πρέπει να «θυσιαστεί». Στη σκηνοθεσία βοήθησε ο Ρενε Κλεμέν. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Ζαν Μαρέ. Όλοι τους πιστά ταγμένοι στον σουρεαλισμό.

Ο κανόνας του παιχνιδιού (La regle du jeu, 110΄, 1939) Σκηνοθέτης : Ζαν Ρενουάρ

Μεγαλοαστοί και οι φτωχοί υπηρέτες τους, συνυπάρχουν σε ένα γαλλικό πύργο στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η καυστική ματιά του Ρενουάρ στην μπουρζουαζία της εποχής, είναι αυτό το κλασικό, διαχρονικό αριστούργημα του γαλλικού κινηματογράφου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΤΟΜ ΕΓΚΟΓΙΑΝ

Family viewing (Family viewing, 86΄, 1988)

Μέσα από τη λατρεία του Σταν, πατέρα του Βαν, για το βίντεο και τη συνεχή καταγραφή της καθημερινής ζωής του, ξεδιπλώνεται ένα συγκινητικό οικογενειακό δράμα. Από τα πρώτα διαμαντάκια του Ατόμ Εγκογιάν, που κέρδισε βραβεία στο Βερολίνο, το Λοκάρνο και το Τορόντο.

The Adjuster (The Adjuster, 102΄, 1991)

Το τι σημαίνει μοναδικό για τα μέλη της οικογένειας του Νόα, εξετάζεται : Ο ίδιος ο Νόα κάνει σεξ με τις πελάτισσες του. Η γυναίκα του Χέρα βλέπει πορνό ταινίες για την Επιτροπή Λογοκρισίας. Και το σπίτι τους, που ακόμη μένουν ο γιος τους και η αδελφή της Χέρα, ζητείται για να γυριστεί μια ταινία. Μια απίθανη κομεντί δια χειρός Εγκογιάν.

Αραράτ (Ararat, 115΄, 2002)

Ανακρινόμενος στο τελωνείο, ένας νεαρός άνδρας εξιστορεί πως η γυναίκα του άλλαξε στη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Έντονο πολιτικό δράμα, που προκάλεσε αντιδράσεις και μουρμούρες παγκοσμίως.

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΛΟΦΣΚΙ

Μπλε (Blue, 98΄, 1993)

Η όμορφη σύζυγος ενός συνθέτη προσπαθεί να ξαναζήσει μετά το θάνατο του άντρα της και του παιδιού της. Η πρώτη ταινία της περίφημης τριλογίας των χρωμάτων κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία, και ακόμη βραβεία για τη φωτογραφία και την ερμηνεία της Ζυλιέτ Μπινός. Εξαιρετική η μουσική του Ζμπίγκνιου Πράισνερ (όπως και στις δυο επόμενες ταινίες).

Λευκή (White, 91΄, 1994)

Στη σύγχρονη Γαλλία, ένας Πολωνός μετανάστης κινδυνεύει με διαζύγιο από τη γυναίκα του, εξαιτίας των ερωτικών του επιδόσεων. Με τη Ζουλί Ντελπί σε μια αισθαντική ερμηνεία. Αργυρή Άρκτος στη Μπερλινάλε.

Κόκκινη (Red, 99΄, 1994)

Μοντέλο ανακαλύπτει ότι ο γείτονάς της αρέσκεται να εισβάλει στην ιδιωτική ζωή των συνανθρώπων του. Η τελευταία ταινία της τριλογίας των χρωμάτων είναι και η πιο σπαρακτική. Προτάθηκε για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, βραβεία BAFTA. Με τους Ιρέν Ζακόμπ και Ζαν Λουί Τρεντινιάν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΡΞ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Μια μέρα στον ιππόδρομο (A day at the races, 111΄, 1937) Σκηνοθέτης : Σαμ Γουντ

Η αγωνιώδης προσπάθεια ενός ιδιοκτήτη αλόγων κούρσας και των φίλων του να κρατήσουν ανοιχτό ένα σανατόριο, θα κριθεί από τις διαθέσεις του απροσάρμοστου, θεότρελου αλόγου τους. Από τις ξεκαρδιστικές αθλητικές κωμωδίες των αδελφών Μαρξ, που προτάθηκε για Όσκαρ.

Σούπα πάπιας (Duck Soup, 68΄, 1933) Σκηνοθέτης : Λέο ΜακΚάρει

Ο Πρόεδρος/Δικτάτορας της πτωχευμένης Freedonia κυρήσσει τον πόλεμο στη γείτονα χώρα Sylvania για την αγάπη μιας πλούσιας κυρίας. Απολαυστική κωμωδία-σάτιρα για τον παραλογισμό του πολέμου.

Μια νύχτα στην όπερα (A night at the opera, 96΄, 1935) Σκηνοθέτης : Σαμ Γουντ

Ένας πονηρός επιχειρηματίας με τη συνεργασία των φίλων δυο τραγουδιστών της όπερας, «βοηθούν» τους τελευταίους να πετύχουν προκειμένου να ταπεινώσουν τους μοχθηρούς εχθρούς τους. Μια κωμωδία για τη φιλία-λυκοφιλία και τη δίψα της επιτυχίας με κάθε κόστος.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos