Tαινιόραμα 2011: Αφιερώματα σε Ουέλς και Παρκ

Δημοσίευση: 16 Ιουνίου 2011, 20:11

To Tαινιόραμα αποτελεί μια παραδοσιακή καλοκαιρινή συνήθεια: Φέτος, με την αφορμή της επετείου της εταιρείας κινηματογραφικής διανομής AMA Films, η οποία κλείνει 20 χρόνια ζωής, το Ταινιόραμα περιλαμβάνει 168 ταινίες και θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες (έως 13 Ιουλίου)! Κάθε μέρα και μια διαφορετική θεματική ενότητα περιλαμβάνει τρεις πολύ χαρακτηριστικές ταινίες, τις οποίες θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε με ένα εισιτήριο ή, αν προτιμάτε, με κάρτα διαρκείας των 40 ευρώ για ολόκληρο το «Ταινιόραμα».  

Επιπλέον, φέτος, στο φουαγιέ του κινηματογράφου «Άστυ» θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ποικίλα δρώμενα και να παραλάβετε εντελώς δωρεάν dvd και αφίσες αγαπημένων σας ταινιών, αλλά και παλαιότερα τεύχη Move It που δεν έχετε προμηθευτεί, ώστε να συμπληρώσετε την συλλογή σας! Το Move It σας παρουσιάζει το πρόγραμμα της 5ης εβδομάδας έως και την επόμενη Τετάρτη 22/6 και έπεται συνέχεια. Στο www.amafilms.gr φυσικά θα βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα κάθε ημέρας με αναλυτικά στοιχεία για κάθε ταινία που θα προβληθεί…

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΣΟΝ ΓΟΥΕΛΣ

Οθέλλος (Othello, 90΄, 1952)

Εξαιρετική μεταφορά του κλασικού σεξπηρικού έργου στο οποίο η Δεισδαιμόνα, κόρη Βενετού αριστοκράτη, ερωτεύεται τον Οθέλλο, Μαυριτανό στρατιωτικό. Σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Όρσον Γουέλς, ο οποίος πρωταγωνιστεί κιόλας. Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ο κύριος Αρκάντιν (Mr. Arkadin, 93΄, 1955)

Αμερικανός ιδιωτικός ντέντεκτιβ ερευνά το παρελθόν του μυστηριώδους μεγιστάνα κύριου Αρκάντιν, βάζοντας την ίδια του τη ζωή του σε μεγάλο κίνδυνο. Θρίλερ μυστηρίου, με πρωταγωνιστή τον Όρσον Γουέλς.

Πολίτης Κέιν (Citizen Kane, 119΄, 1941)

Ο θάνατος ενός μεγιστάνα των μίντια αναστατώνει τους δημοσιογράφους που ψάχνουν να βρουν το τελευταίο του καλά κρυμμένο μυστικό. Το πιο εντυπωσιακό ντεμπούτο στην ιστορία του κινηματογράφου από τον Όρσον Γουέλς. Όσκαρ σεναρίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Φαντάσματα εφηβείας (Ghost world, 111΄, 2001) Σκηνοθεσία : Τέρι Ζουΐγκοφ

Η Ένιντ και η Ρεμπέκα είναι δυο κοινωνικά αποξενωμένα κορίτσια, που μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο, θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους περισσότερο έντονα. Με την Σκάρλετ Γιόχανσον σε έναν από τους πρώτους ρόλους της καριέρας της, και τον Στηβ Μπουσέμι. Υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες.

Half Nelson (Half Nelson, 106΄, 2006) Σκηνοθέτης : Ράϊαν Φληκ

Καθηγητής γυμνασίου εθισμένος στα ναρκωτικά, αρχίζει μια πολύ ιδιαίτερη φιλία με μαθητή του που ανακαλύπτει το «μυστικό» του. Από τις ανεξάρτητες αμερικανικές ταινίες που έκαναν αίσθηση και εισιτήρια. Με τον Ράϊαν Γκόσλινγκ του «Blue Valentine». Υποψήφια για Όσκαρ και δυο βραβεία στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Dark horse (Dark horse, 109΄, 2005) Σκηνοθέτης : Νταγκούρ Κάρι

Με διάφορα σουρεαλιστικά σκηνικά σπάει η καθημερινότητα ενός νεαρού άνδρα και της φίλης του στην Κοπεγχάγη. Μαύρο, πολύ καυστικό και ιδιαίτερο χιούμορ γι’ αυτή την ισλανδική παραγωγή που άρεσε. Επίσημη συμμετοχή στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΑΤΙΡΑ

Διαζύγιο αλα Ιταλικά (Divorzio all’ italiana, 105΄, 1961) Σκηνοθέτης : Πιέτρο Τζέρμι

Παντρεμένος Σικελός βαρόνος ερωτεύεται παράφορα την ξαδέλφη του, και κάνει τα πάντα για να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του. Όσκαρ σεναρίου, δυο Χρυσές Σφαίρες και βραβείο BAFTA, για αυτή την αθάνατη ιταλική κωμωδία του Τζέρμι. Πρωταγωνιστούν οι Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και Στεφανία Σαντρέλλι.

Ατιμασμένη και εγκαταλελειμμένη (Sedotta e abbandonata, 115΄, 1964) Σκηνοθέτης : Πιέτρο Τζέρμι

Η 15χρονη Σικελή Ανιές πέφτει στην αγκαλιά του Πεπίνο, μνηστήρα της αδερφής της, ο οποίος την αφήνει έγκυο και μετά την εγκαταλείπει. Με τους Στεφανία Σαντρέλλι και Σάρο Ούρτσι. Χρυσό Φοίνικας ερμηνείας για τον δεύτερο στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το μεγάλο φαγοπότι (Le grande bouffe, 130΄, 1973) Σκηνοθέτης : Μάρκο Φερέρι

Παρέα ανδρών αποφασίζει να μεταβεί σε βίλα στην εξοχή, μαζί με γυναίκες που έχουν πληρώσει, και να επιδοθεί σε φαγοπότι μέχρι… θανάτου. Κλασική μαύρη κωμωδία του Φερέρι, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Μισέλ Πικολί, Ούγκο Τονιάτσι, Φιλίπ Νουαρέ και Αντρέα Φερόλ. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 IOYNIOY

ΥΠΑΡΞΙΑΚΟΙ ΕΡΩΤΕΣ

Όταν πέφτει η νύχτα (When the night is falling, 93΄, 1995) Σκηνοθέτης : Πατρίτσια Ροζέμα

Μια νευρική, συντηρητική γυναίκα, που εργάζεται κοντά σε καθηγητή πανεπιστημίου, γοητεύεται από τη ζωή μιας φιλελεύθερης γυναίκας που δουλεύει σε τοπικό καρναβάλι της πόλης της. Αυτή η καναδέζικη παραγωγή απέσπασε το Βραβείο Κοινού στη Μπερλινάλε της χρονιάς.

Αγάπη είναι διάβολος (Love Is the Devil, 90΄, 1998) Σκηνοθέτης : Τζον Μέϊμπουρι

Η βιογραφία του Βρετανού ζωγράφου Φράνσις Μπέϊκον και η ερωτική του σχέση με τον Τζωρτζ Ντάϊερ, έναν ασήμαντο πρώην μικροαπατεώνα. Με τους Ντάνιελ Κρεγκ και Τίλντα Σουΐντον. Δυο βραβεία στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Καβγατζής (Querelle, 108΄, 1982) Σκηνοθέτης : Ράϊνερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Γάλλος ναυτικός φτάνει στο λιμάνι της Μπρεστ και ξεκινάει τα νυχτοπερπατήματα και τους εφήμερους έρωτες. Η τελευταία ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη του παγκόσμιου κινηματογράφου, του Γερμανού Φασμπίντερ. Ερωτικό δράμα, στο οποίο η αίσθηση του μοιραίου είναι διάχυτη παντού. Με τους Μπραντ Ντέιβις, Φράνκο Νέρο και Ζαν Μορώ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Ντόπερμαν (Dobermann, 103΄, 1997) Σκηνοθέτης : Γιαν Κουνέν

Ο Ντόπερμαν είναι ένας σκληρός, αδυσώπητος αλλά και χαρισματικός εγκληματίας, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας κακοποιών, που είναι έτοιμη να πράξει το οτιδήποτε. Από τις πιο σπινταριστές ταινίες της δεκαετίας του 1990, αυτή η παραγωγή του Ολλανδού Κουνέν που σύστησε στο κοινό το δίδυμο Βενσέν Κασέλ και Μόνικα Μπελούτσι.

Zift (Zift, 92΄, 2008) Σκηνοθέτης : Γιαβόρ Γκάρντεφ

Ο Mοθ βγαίνει από τη φυλακή έπειτα από πολλά χρόνια και αντικρίζει μια τελείως διαφορετική Σόφια απ’ αυτή που είχε αφήσει. Η επιβίωση του σε αυτό το νέο σκηνικό είναι δύσκολη. Υποβλητική, ζοφερή ταινία, με ασπρόμαυρη φωτογραφία. Πρόταση της Βουλγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Η μεγάλη στιγμή του Ρόμπερτ Καρμάϊκλ (The great ecstasy of Robert Carmichael, 96΄, 2005) Σκηνοθέτης : Τόμας Κλέι

Σε μια μικρή επαρχιακή παραλιακή Εγγλέζικη πόλη, τρεις έφηβοι ιδιαίτερα βίαιοι, ενοχλούν, πειράζουν, τα σπάνε. Από τις πιο βίαιες ταινίες που έχει βγάλει το αγγλικό σινεμά τα τελευταία χρόνια. Μια ταινία στα όρια.

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚ

Η εκδίκηση μιας κυρίας (Lady Vengeance, 112΄, 2005)

Έπειτα από 13,5 χρόνια στη φυλακή για την απαγωγή και τη δολοφονία του μικρού αγοριού του Παρκ, η Λι αποφυλακίζεται και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή. Βραβείο Κοινού και ακόμη ένα βραβείο για τον Τσαν Γουκ Παρκ, στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Old boy (Old boy, 120΄, 2003)

Ένας άντρας απαγάγεται και φυλακίζεται για δεκαπέντε χρόνια. Μετά την απελευθέρωση του ψάχνει τις εξηγήσεις όπως και τον απαγωγέα του, για να πάρει την εκδίκησή του μέσα σε πέντε μέρες. Αυτή η συγκλονιστική ταινία για την ωμότητα, τη βία αλλά και τη ανθρωπιά της, αγαπήθηκε όσο καμία άλλη τη χρονιά εκείνη, ενώ έκανε γνωστό τον Παρκ παγκοσμίως. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Τελευταία εκδίκηση (Sympathy for Mr. Vengeance, 129΄, 2002)

Στη Σεούλ, ο Ρίου, εργάτης σε εργοστάσιο, θέλει να σώσει την υγεία της αδερφής του που πρέπει να κάνει άμεσα μεταμόσχευση νεφρού. Η απαγωγή ενός πλούσιου κοριτσιού γι’ αυτόν είναι μονόδρομος. Η πρώτη ταινία της περίφημης τριλογίας της εκδίκησης του Παρκ, έχει γίνει ήδη καλτ στους σινεφίλ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΝΟΥΑΡ ΕΚΔΟΧΕΣ

Λαντάνα (Lantana, 121΄, 2001) Σκηνοθέτης : Ρέϊ Λώρενς

Η ψυχίατρος Βάλερι Σόμερς εξαφανίζεται ένα βράδυ. Ο ντέντεκτιβ Λέον Ζατ καλείται να ερευνήσει το μυστήριο και να βρει τα ίχνη της. Ατμοσφαιρικό αστυνομικό δράμα, αυστραλέζικης παραγωγής, που κέρδισε πάνω από 30 βραβεία παγκοσμίως. Με τους Τζέφρι Ρας και Μπάρμπαρα Χέρσλεϊ.

Jerichow (Jerichow, 93΄, 2008) Σκηνοθέτης : Κρίστιαν Πέτζολντ

Ένας βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν επιστρέφει στο μικρό του χωριό, στη Γερμανία. Εκεί προσλαμβάνεται από έναν Τουρκογερμανό επιχειρηματία ως οδηγός. Δεν αργεί, όμως, να δημιουργήσει ερωτική σχέση με τη γυναίκα του επιχειρηματία. Μια πολύ ιδιαίτερη ταινία από τη Γερμανία, που ήταν υποψήφια για Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Οι δολοφόνοι (The killers, 103΄, 1946) Σκηνοθέτης : Ρόμπερτ Σιόντμακ

Επαγγελματίες δολοφόνοι σκοτώνουν το θύμα τους, και ο ανακριτής Ρέρντον ανακαλύπτει ότι στο παρελθόν του είχε σχέση με τη θανάσιμα όμορφη Κίτι Κόλινς. Υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ αυτό το κλασικό νουάρ του Σιόντμακ, που βασίζεται σε ιστορία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Με τους Μπαρτ Λάνκαστερ και Άβα Γκάρντνερ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos