Ταινίες στο iPhone; Σπάικ Λι και Αλφόνσο Κουαρόν εξοργίζονται

Δημοσίευση: 1 Ιαν. 2019, 14:58
Συντάκτης:

Η ραγδαία αύξηση μεγέθους οθόνης στα κινητά τηλέφωνα σίγουρα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αντικαταστήσει τα tablet και τους υπολογιστές με τα κινητά τους όμως ενδείκνυται η χρήση μιας μικρής οθόνης για την παρακολούθηση ολόκληρης ταινίας; Μήπως το σινεμά χάνει την ατμόσφαιρά του όσο δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης οπουδήποτε;

Φέτος, ο Γιώργος Λάνθιμος  επισήμανε ότι πλατφόρμες όπως το Netflix δίνουν στο κοινό πολλαπλές επιλογές θέασης, δήλωση που έγειρε συζητήσεις για το αν ταινίες μεγάλης παραγωγής που ιδανικά προορίζονται για την μεγάλη οθόνη, χαραμίζονται σε λίγες μόνο ίντσες.

Ο Ράιαν Κούγκλερ, ο Αλφόνσο Κουαρόν και ο Σπαικ Λι τοποθετήθηκαν σχετικά, με τον τελευταίο να αναφέρει  πως είναι “κατηγορηματικά εναντίον αυτής της τακτικής”.  Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως ως καθηγητής κινηματογράφου στο NYU: “κάθε εξάμηνο μπαίνω στην αίθουσα και έχω μια λίστα ταινιών, ειδικά του Ντέιβιντ Λιν –“Η Γέφυρα του ποταμού Κβάι”, “Λόρενς της Αραβίας”, “Δόκτωρ Ζιβάγκο”, και ζητάω από τους φοιτητές να σηκώσουν το χέρι αν έχουν δει κάποια από αυτές. Και απαντούν «Ναι, καθηγητά, τις έχουμε δει αλλά σε IPhone». Εξοργίζομαι!”

Ανάλογα, ο σκηνοθέτης του αριστουργηματικού “Roma”, Αλφόνσο Κουαρόν, δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο ενώ ο νεώτερος σκηνοθέτης των “Creed” και “Black Panther”, Ράιαν Κούγκλερ, κατανοεί τις καινούργιες συνήθειες και συμπεραίνει ότι “οι ταινίες στα IPhone δεν είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο”. Με ένα λογικό επιχείρημα αντικρούει τις απόψεις του Σπάικ Λι λέγοντας: “πως πουθενά δεν παίζεται “Η Γέφυρα του ποταμού Κβάι” ώστε να την δουν οι νέοι σε μεγάλη οθόνη. Τα κινητά τους είναι το μέσο τους για να δουν πράγματα. Είναι η νέα τους πραγματικότητα και είναι απλά ακόμα ένα νέο εργαλείο”.

Ενόσω βέβαια οι υπόλοιποι διαφωνούν και αντιμάχονται, ήδη κάποιοι σκηνοθέτες χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες (βλέπε Σόντερμπεργκ με το “Unsane”) και όπως υπενθυμίζει και ο Κουαρόν: “ Μπορεί να είναι ενάντια στην φιλοσοφία μου αλλά θυμηθείτε ότι παλιά πίστευαν ότι ακόμα και ο ήχος θα σκοτώσει το σινεμά. Οπότε ας δούμε τι θα καταφέρουν με το IPhone.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos