Tαινιάρες στο Ταινιόραμα! - Εβδομάδα 1η

Δημοσίευση: 18 Μαΐου 2012, 04:43

Το "Ταινιόραμα 2012 - Οι Αναμνήσεις ενός Κινηματογραφιστή" ξεκίνησε και για 1,5 σχεδόν μήνα θα σας ταξιδέψει στα μυστικά κινηματογραφικών διαμαντιών που αγνοούσατε την ύπαρξή τους, ή τα ψάχνατε απεγνωσμένα, ή είχατε ξεχάσει και θέλετε να ξαναθυμηθείτε, ή έχετε λατρέψει και θέλετε να ξαναδείτε. Για όλους σας έχει το... πρόγραμμα και το μόνο σίγουρο είναι ότι Ταινιόραμα και αδερφοί Στεργιάκη στον κινηματογράφο Άστυ, σημαίνει μεράκι, αγάπη και συνεπώς εγγύηση για καλό κινηματογράφο. Το Ταινιόραμα γιορτάζει τα 21 χρόνια της AMA Films με προβολές 126 ταινιών που εντάσσονται σε 42 ενότητες και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές:

"Παθιασμένοι του Σινεμά και οραματιστές του ονείρου, τυφλοπόντικες των σκοτεινών αιθουσών και λατρεμένοι φετιχιστές της Μεγάλης Οθόνης. Εσείς που αντιστέκεστε στη Διασκέδαση του Cocooning. Ελάτε να κάνετε ένα αληθινό zapping σε μερικές από τις πιο cult στιγμές της 7ης τέχνης. Η νύχτα πέφτει και η παράσταση αρχίζει. Τ’ άστρα εμφανίζονται στον ορίζοντα του Αστυ για έξι εβδομάδες. Από 17 Μαΐου έως 27 Ιουνίου. Το MOVE IT (όπως και πέρυσι) θα σας έχει κάθε Πέμπτη αναλυτικό πρόγραμμα προβολών ταινιών της εβδομάδας, θα υπάρξουν κάποια έκτακτα reviews από συνεργάτες μας, ενώ μείνετε συντονισμένοι διότι ετοιμάζουμε διαγωνισμό με δώρο κάρτες διαρκείας!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ

Θέατρο και Σινεμά

Οι Καμπάνες του Μεσονυχτίου (Falstaff, 1965, 113΄) 18.00

Αυτή η σαιξπηρική μεταφορά, σε σκηνοθεσία και με την αξεπέραστη ερμηνεία του Όρσον Γουέλς, αδικήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών του 1966. Συμπρωταγωνίστρια του η Ζαν Μορώ. Ο γιος του Ερρίκου Δ’, Πρίγκιπας Χαλ, συναναστρέφεται με τον Σερ Τζον Φάλσταφ, ένα γέρο μπεκρή, με τον οποίον συχνάζουν μαζί σε καταγώγια και πορνεία και διάγουν άσωτη ζωή. Μετά από διάφορα γεγονότα, ο Χαλ θα συγκρουστεί με τον Φάλσταφ και όταν ανέβει στο θρόνο θα τον απαρνηθεί και θα τον εξορίσει.

Λεωφορείο ο Πόθος (A Streetcar Named Desire, 1951, 122΄) 20.10

Γοητευτική και όμορφη δασκάλα, πλην καταθλιπτική, μετακομίζει στη νεαρή αδελφή της στη Νέα Ορλεάνη, βασανίζεται όμως από την εχθρότητα και τον κρυφό πόθο του κουνιάδου της. Τέσσερα Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για αυτή την εξαίσια μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού του Τένεσι Ουίλλιαμς. Με τους Μάρλον Μπράντο και Βίβιαν Λι, σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν.

Ιούλιος Καίσαρας (Julius Caesar, 1950, 106΄) 22.20

Από τις πρώτες εμφανίσεις του 27χρονου –τότε- Τσάρλτον Ήστον σε αυτή την αμερικανική μεταφορά του κλασικού έργου του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπράντλει, και στον Χάρολντ Τάσκερ να βαστά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΪΟΥ

Στίγματα Πολέμου

Ο Άνθρωπος του Βερολίνου (The Man Between, 1953, 100΄) 18.00

Ο Ίβο Κερν, που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε στις ναζιστικές θηριωδίες, τώρα “πουλάει” τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στους Γερμανούς κομμουνιστές. Την ίδια στιγμή του έχουν αναθέσει να απαγάγει Δυτικογερμανούς για λογαριασμό τους. Κλασικό βρετανικό θρίλερ, που κινείται στα όρια του νουάρ, σε σκηνοθεσία Κάρολ Ρηντ, με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Τζέιμς Μέισον και Κλερ Μπλουμ.

Europa (1991, 112΄) 20.10

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Αμερικανός γερμανικής καταγωγής δέχεται να εργαστεί στις σιδηροδρομικές γραμμές της διχοτομημένης Γερμανίας. Και ενώ κάνει τα πάντα για να παραμείνει ουδέτερος, αντιλαμβάνεται γρήγορα τη δυσκολία αυτής της στάσης του. Η ευρωπαϊκή τριλογία του Λαρς φον Τρίερ ολοκληρώνεται με το πλέον πεσιμιστικό, σκοτεινό, δύστροπο σχόλιο του. Στο τελματωμένο σύμπαν που εισάγει τους ήρωες του, τα πάντα επιτρέπονται. Τρία βραβεία στις Κάννες της χρονιάς εκείνης.

Η Δίκη της Νυρεμβέργης (Judgment at Nuremberg, 1961, 186΄) 22.10

Από τις πλέον αριστοτεχνικές καταγραφές στο σινεμά της πολεμικής δίκης που συγκλόνισε τον κόσμο. Με το ιστορικό φόντο καλά χτισμένο, ο Στάνλεϊ Κράμερ αναπαριστά ανάγλυφα τη δίκη της ναζιστικής θηριωδίας, διαθέτοντας και ένα εξαιρετικό καστ: Σπένσερ Τρέισι, Μπαρτ Λάνκαστερ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Μάρλην Ντίτρηχ, Μαξιμίλιαν Σελ, Τζούντι Γκάρλαντ κ.ά. Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και Σεναρίου, καθώς και Χρυσές Σφαίρες Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικού Ρόλου.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΪΟΥ

Ιταλική Σάτιρα

Διαζύγιο αλά Ιταλικά (Divorzio all’ italiana, 1961, 105΄) 18.00

Παντρεμένος Σικελός βαρόνος ερωτεύεται παράφορα την ξαδέλφη του, και κάνει τα πάντα για να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του. Όσκαρ σεναρίου, δυο Χρυσές Σφαίρες και βραβείο BAFTA, για αυτή την αθάνατη ιταλική κωμωδία του Πιέτρο Τζέρμι. Πρωταγωνιστούν οι Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Στεφανία Σαντρέλι.

Ατιμασμένη και Εγκαταλελειμμένη (Sedotta e abbandonata, 1964, 115΄) 20.10

Και, πάλι, ο Πιέτρο Τζέρμι κινηματογραφεί και αφηγείται, αυτή τη φορά, την ιστορία της 15χρονης Σικελής Ανιές που πέφτει στην αγκαλιά του Πεπίνο, αρραβωνιαστικό της αδερφής της, ο οποίος όμως την αφήνει έγκυο και μετά την εγκαταλείπει. Με την Στεφανία Σαντρέλι και τον Σάρο Ούρτσι. Χρυσό Φοίνικας ερμηνείας για τον δεύτερο στο Φεστιβάλ Καννών.

Κλέψας του Κλέψαντος (I Soliti Ignoti, 1958, 106΄) 22.10

Μια ετερόκλητη ομάδα μικροαπατεώνων προσπαθεί να ληστέψει το τοπικό ενεχυροδανειστήριο. Αθάνατη ιταλική φάρσα του Μάριο Μονιτσέλι, που έφτασε μέχρι το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Με τους Βιτόριο Γκάσμαν και Κλαούντια Καρντινάλε.

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΪΟΥ

Το Ξύπνημα του Εφιάλτη

Διάφανο Δέρμα (The Reflecting Sky, 1990, 96΄) 18.00 

Στην επαρχιώτικη Αμερική της δεκαετίας του 1950, μια “παράξενη” οικογένεια παραπαίει σε μια κοινωνία που νοσεί. Ο πατέρας κατηγορείται για παρενόχληση, η μητέρα βρίσκεται στα όρια της τρέλας, ο μεγάλος αδελφός γυρίζει από τον πόλεμο και προσπαθεί να επανέλθει στην κανονική ζωή, ενώ ο μικρός γιος βιώνει με περίεργο τρόπο την κατάσταση γύρω του. Το πλέον ελπιδοφόρο ντεμπούτο του ταλαντούχου εικαστικού Φίλιπ Ρίντλεϊ, όπως και η ερμηνευτική αποκάλυψη του Βίγκο Μόρτενσεν.

Η Σοφία των Κροκοδείλων (The Wisdom of Crocodiles, 1998, 98΄) 20.10

Πετυχημένος, ταλαντούχος, όμορφος άντρας-βαμπίρ ψάχνει στο Λονδίνο την τέλεια γυναίκα για να τον “σώσει”. Το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Βρυξελλών πήρε αυτή η ταινία τρόμου και μυστηρίου, με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο για Όσκαρ Τζουντ Λο. Σε σκηνοθεσία Πο-Τσιχ Λεόνγκ.

Στη Ράχη του Διαβόλου (The Devil’s Backbone, 2001, 106΄) 22.20

Στην Ισπανία του 1939, στο τέλος του αιματηρού εμφυλίου, ο 10χρονος Κάρλος μένει ορφανός και μπαίνει σε ίδρυμα, στο οποίο δε νιώθει άνετα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του. Λίγα χρόνια πριν τη μεγάλη του επιτυχία με τον “Λαβύρινθο του Πάνα”, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο τρόμαξε τον κόσμο με αυτό το πολυβραβευμένο θρίλερ του.

ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ

Ερωτισμός στα άκρα

Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων (Ai No Korida, 1976, 109΄) 18.00

Στην προπολεμική Ιαπωνία, ένας άντρας και η ερωμένη του ξεκινούν μια έντονη σχέση, η οποία σταδιακά εξελίσσεται σε επικίνδυνη εμμονή. Η πορεία της επαφής αυτής τους ξεπερνά, τους διαλύει, τους καταστρέφει τις ζωές. Μεταξύ πορνογραφίας και τέχνης, το σινεμά του Ναγκίσα Οσίμα εξερευνά τις πιο καλά κρυμμένες περιοχές της ερωτικής επιθυμίας. Μια ταινία που προκάλεσε τα ήθη της εποχής και απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες.

Κάμα Σούτρα: Ο Θρύλος του Έρωτα (Kama Sutra: A Tale of Love, 1996, 117΄) 20.10

Δυο παιδικές φίλες, δυο κορίτσια που διψούν για έρωτα, δοκιμάζουν, πειραματίζονται και προσπαθούν να ανταγωνιστούν η μία την άλλη. Στόχος τους είναι να φτάσουν στην ερωτική τους “ωριμότητα”. Αισθησιακό δράμα σε σκηνοθεσία της Ινδής Μίρα Νάιρ.

Battle in Heaven (2005, 98΄) 22.10

Αυτή η σκληρή μεξικανική ταινία του Κάρλος Ρειγάδας διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών. Ο Μάρκος, σοφέρ στρατηγού στην πόλη του Μεξικού, νιώθει τύψεις γιατί απήγαγε με τη γυναίκα του ένα βρέφος το οποίο πέθανε. Εξομολογείται τα πάντα στην Άννα, την κόρη του στρατηγού, η οποία με τη σειρά της εκπορνεύεται για προσωπική ευχαρίστηση.

TETAΡΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ

Σουρεαλιστικά Όνειρα

Το Στοιχείο του Εγκλήματος (The Element of Crime, 1984, 104΄) 18.00

Πρώην αστυνομικός επιστρέφει στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ευρώπη ώστε να ερευνήσει μια σειρά ύποπτων φόνων, χρησιμοποιώντας αμφισβητούμενες μεθόδους που του είχε διδάξει ο μέντορας του. Εντυπωσιακή είναι η πρώτη ταινία της ευρωπαϊκής τριλογίας του Λαρς φον Τρίερ, ο οποίος κιόλας έδειξε το δυστοπικό κοινωνικό του βλέμμα. Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών.

Χαμένη Λεωφόρος (Lost Highway, 1997, 134΄) 20.10

Μετά από ένα παράξενο ατύχημα σε πάρτι, σαξοφωνίστας της τζαζ κατηγορείται για το φόνο της γυναίκας του και μπαίνει στη φυλακή, όπου μεταμορφώνεται της σε νεαρό μηχανικό. Ο παρανοϊκός κόσμος του Ντέιβιντ Λιντς σε όλο του το μεγαλείο, με την σπινταριστή μουσική του Άντζελο Μπανταλαμέντι, και την υπέροχη ερμηνεία της Πατρίτσια Αρκέτ.

Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο (Songs from the Second Floor, 2000, 98΄) 22.20

Με όχημα του μια πολύ ιδιαίτερη οικογένεια, ο Ρόι Άντερσον πατάει στα γερά θεμέλια του σουρεαλισμού και εμπνεόμενος από τον Περουβιανό ποιητή Σεζάρ Βαλέχο, μιλάει για την αγάπη, την ερωτική σύγχυση, το μεγαλείο και τις μικρότητες μιας σχέσης, τα ψέματα και την εγκατάλειψη, τη συντροφικότητα και την επιβεβαίωση. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής των Καννών για τον Σουηδό σκηνοθέτη, που έχει δημιουργήσει το δικό του φανατικό κοινό.

Άστυ (Πλ. Κοράη 4, Μετρό Πανεπιστήμιο, Τηλ. 2103833118) / Εισιτήριο: 6 ευρώ και για τις τρεις προβολές / Κάρτα Διαρκείας: 30 ευρώ και για τις 126 προβολές.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos