Ταινιάκια από Λουξεμβούργο στην Ταινιοθήκη

Δημοσίευση: 13 Μαΐου 2011, 20:44

Mε τον κινηματογράφο του Λουξεμβούργου, ή για την ακρίβεια τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί, ασχολείται η Ταινιοθήκη της Ελλάδας μεταξύ 19-22 Μαϊου, σε ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει 7 μεγάλου και 8 μικρού μήκους ταινίες. Οι ταινίες μεγάλου μήκους του αφιερώματος γυρίστηκαν από το 1992 έως το 2010.

Το "Black Dju" (1992) είναι φιλμ νουάρ, στο οποίο εμφανίζονται η ερμηνεύτρια Cesaria Evora και ο μεγάλος Philippe Léotard στην τελευταία κινηματογραφική ερμηνεία του. "Το σπίτι των αγοριών" (2010) συνδυάζει το μελόδραμα με τη μουσική κωμωδία. Βραβεύτηκε (μάντεψε) στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λουξεμβούργου. "Σε σκοτεινό μέρος" (2006) βρίσκεται η ηρωίδα της ομώνυμης ταινίας, βασισμένης στο «Στρίψιμο της βίδας» του Henry James. Η "Σκόνη" (2010) παραπέμπει στις ταινίες του Κιαροστάμι.

Ο διάσημος "Έμπορος της Βενετίας" (2004) με τους Al Pacino και Jeremy Irons δε χρειάζεται συστάσεις. Κατά την κατοχή του Λουξεμβούργου από τους Ναζί, ο "Ανυπότακτος" κρύβεται σε ορυχείο στα νότια της χώρας. Στο "CQ" (2001), ο γιος του Francis Ford Coppola, Ρόμαν, μας ξυπνά μνήμες από Barbarella! Επίσης, θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ταινίες μικρού μήκους από το Λουξεμβούργο, παραγωγής 2001-2009, που έχουν βραβευτεί σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Όλες οι ταινίες είναι με ελληνικούς υπότιτλους.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ