Τα Oscars 2019 θα γράψουν ιστορία!

Δημοσίευση: 24 Φεβ. 2019, 17:11
Συντάκτης:

Η φετινή απονομή των Όσκαρ που θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες, μπορεί να αποβεί και ιστορική. Το 1927 η Ακαδημία αποφάσισε να τιμά κάθε χρόνο την αριστεία στο σινεμά απονείμοντας τα χρυσά αγαλματίδια. Ο αριθμός των Αφροαμερικανών που έχουν προταθεί έκτοτε στην οποιαδήποτε κατηγορία είναι λιγότερος από 200, ενώ οι πιθανές θέσεις που θα μπορούσαν να προταθούν είναι περίπου 10.000. Συνολικά, μόνο 23 Αφροαμερικανοί έχουν κερδίσει βραβεία Όσκαρ στια κατηγορίες που δεν αφορούν την υποκριτική ικανότητα. Παρ’όλα αυτά, τα τελευταία έτη παρατηρείται μία κοινωνική κινητοποίηση ενάντια στο κατεστημένο της Ακαδημίας, ενώ σταδιακά άρχισε να εκφράζεται η αποδοκιμασία του κοινού για την έλλειψη εξαίρετων Αφροαμερικανών δημιουργών στις κατηγορίες των βραβείων. Πλέον κάθε χρονιά δίνει την ευκαιρία να βραβευθούν Αφροαμερικανοί σε διάφορους τομείς, αν και άλλες κατηγορίες, όπως οι κατηγορίες Makeup/Hair, Sound Editing, και Visual Effects, παραμένουν αμιγώς... λευκές!

<a href="/news/i-epelasi-ton-mi-amerikanon-skinotheton-sta-oskar/60127">Η επέλαση των μη Αμερικανών σκηνοθετών στα Όσκαρ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΗ επέλαση των μη Αμερικανών σκηνοθετών στα Όσκαρ

Στην φετινή τελετή προτάθηκαν 15 Αφροαμερικανοί από τους 212 στο σύνολο, κάνοντας τους 15 αυτούς καλλιτέχνες τη δεύτερη ιστορικά μεγαλύτερη ομάδα Αφροαμερικανών που έλαβαν υποψηφιότητα, μετά τους 18 που προτάθηκαν στην τελετή του 2016. Παρακάτω, σας υπογραμμίζουμε μερικά σημαντικά σημεία:

Ο Spike Lee, είναι ο έκτος Αφροαμερικανός που προτείνεται για το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη για την ταινία του “BlackKklansman”. Εαν κερδίσει το βραβείο θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός στην ιστορία που θα λάβει το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη. Επίσης, προτάθηκε για τα βραβεία καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου και καλύτερης ταινίας.

Συνολικά έχουν υπάρξει 8 ταινίες Αφροαμερικανών σκηνοθετών που προτάθηκαν για το βραβείο καλύτερης ταινίας. Φέτος σπάνε τα ρεκόρ, αφού προτείνονται δύο τέτοιες ταινίες, το “BlackKklansman” και το “Black Panther”. Εώς τώρα, έχουν κερδίσει σε αυτή την κατηγορία το “12 Years A Slave” του Steve McQueen, και το “Moonlight” του Barry Jenkins.

Η Hannah Beachler (Black Panther) είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που προτείνεται για το βραβείο καλύτερου σχεδιαστή παραγωγής.

Ο Peter Ramsay, σκηνοθέτης του “Spider-Man: Into the Spiderverse,” είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός σκηνοθέτης που προτείνεται στην κατηγορία καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων.

Ο Terrence Blachard προτείνεται για το βραβείο καλύτερης μουσικής επένδυσης για την μουσική στην ταινία “BlackKklansman”. Ο μόνος Αφροαμερικανός που έχει κερδίσει στο παρελθόν σε αυτή την κατηγορία είναι ο Herbie Hancock για το “Round Midnight” του 1986.

Η Ruth Carter, η οποία προτείνεται για το βραβείο καλύτερων κουστουμιών στο “Black Panther”, είναι μόνο μία από δύο Αφροαμερικανίδες που έχουν προταθεί σε ολόκληρη την ιστορία της συγκεκριμένης κατηγορίας, η οποία θεσπιστηκε το 1949. (Η άλλη Αφροαμερικανίδα είναι η Sharen Davis που προτάθηκε για τα κουστούμια της στα “Ray” και “Dreamgirls”). Η Carter έχει προταθεί και στο παρελθόν για τα “Malcom X” και “Amistad”. Εαν κερδίσει, θα είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα κατακτήσει αυτό το βραβείο.

Αν το τραγούδι “All the Stars” από το “Black Panther,” κερδίσει στην κατηγορία του καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, τότε η SZA, η οποία τραγουδά μαζί με τον Kendrick Lamar, θα γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα κρατά στα χέρια της αυτό το βραβείο μετά από 30 χρόνια. Η προηγούμενη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε σε αυτή την κατηγορία ήταν η Irene Cara για το “Flashdance” του 1983.

Συνολικά, 11 Αφροαμερικανοί παραγωγοί έχουν προταθεί για το βραβείο καλύτερης ταινίας και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ένας Αφροαμερικανός παραγωγός προτείνεται για δεύτερη φορά. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Jordan Peele, ο οποίος για το “Get Out” είχε προταθεί σε 4 κατηγορίες (ανάμεσα σε αυτές και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας), κερδίζοντας την κατηγορία του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. Φέτος προτάθηκε πάλι για καλύτερη ταινία με το “BlackKklansman” του Spike Lee.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos