ΣΕΙΡΕΣ

"She's Gotta Have It" s01 - Ο Σπάικ Λι επιστρέφει επίκαιρος

Δημοσίευση: 25 Ιαν. 2018, 23:56

Υπόθεση: Στη νέα σειρά του Netflix παρακολουθούμε την Nola Darling, μία νεαρή καλλιτέχνιδα που ζει στο Brooklyn και προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό της να γίνει μία επιτυχημένη ζωγράφος. Ταυτόχρονα είναι μπλεγμένη σε ένα ερωτικό τετράγωνο, έχοντας τρεις πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους εραστές.

Άποψη: Ο Spike Lee ενδίδει και αυτός, όπως τόσοι άλλοι σκηνοθέτες, στον πειρασμό της τηλεόρασης. Είναι η πρώτη σειρά που δημιουργεί για την τηλεόραση  και σκηνοθετεί και τα 10 ημίωρα επεισόδια. Στην ουσία είναι μία τηλεοπτική προσαρμογή της πρώτης του, ομώνυμης, κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους του 1986. Με αυτήν την  ταινία συστήθηκε στο κοινό και θεωρήθηκε ως ένας μαύρος Woody Allen, καθώς μας σύστησε ένα ασπρόμαυρο Brooklyn, προάστιο της Νέας Υόρκης, όπως 7 χρόνια νωρίτερα ο Allen μας είχε δείξει το ασπρόμαυρο Manhattan του, μία ακόμα νεοϋορκέζικη περιοχή.

Ακόμα κοινά σημεία είναι ότι οι ήρωες των ταινιών τους σπάνε τον 4ο τοίχο και μιλούν απευθείας στην κάμερα απευθυνόμενοι στο κοινό μιλώντας για τη ζωή και ό,τι τους προβληματίζει. Είναι μία κομβική ταινία τόσο για την καριέρα του Spike Lee, και ίσως για αυτό προτίμησε να μεταφέρει τη συγκεκριμένη ταινία στο Netflix, αλλά και εν γένει για το σινεμά. Είναι μία από τις πρώτες φορές που μία ταινία φέρνει στο επίκεντρο τη ζωή μαύρων ηρώων, αντιμετωπίζοντας τους ως ανθρώπους και όχι ως μαύρους που λειτουργούν ως συμπλήρωμα λευκών πρωταγωνιστών. Δεν μένει δηλαδή σε θέματα ρατσισμού, αλλά ακολουθεί την ερωτική ζωή των πρωταγωνιστών και την καθημερινότητά τους.

Κάτι αντίστοιχο κάνει και στην σειρά. Πρωταγωνιστεί η Nola Darling (DeWanda Wise), μία γυναίκα ανεξάρτητη, που δοκιμάζει και ανακαλύπτει τα όρια της γυναικείας σεξουαλικότητας. Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό μεταφεμινιστικό μανιφέστο, αφού η δυναμική ηρωίδα τα βάζει με οποιονδήποτε θεωρεί ότι πρέπει να καταπιέζεται σεξουαλικά αλλά και με οποιονδήποτε την αντιμετωπίζει απλώς ως αντικείμενο του σεξ. Έχει τρεις εραστές, τον σοβαρό, χωρισμένο με παιδί χρηματιστή Jamie Overstreet (Lyriq Bent), τον νάρκισσο, κολλημένο με τις selfies και με υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές του στο κρεβάτι Greer Childs και τέλος τον νεαρό, λίγο ανώριμο χίπστερ και περισσότερο friend with benefits Mars Blackmon (Anthony Ramos, στην  ταινία τον υποδυόταν ο Spike Lee).

Βέβαια, η τηλεοπτική εκδοχή είναι κάπως πιο πολιτικοποιημένη από την ομώνυμη ταινία, αφού διαδραματίζεται στο 2016, την περίοδο που ο Donald Trump κέρδιζε το χρίσμα για την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών και την συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές. Κάτι τέτοιο ο ούτως ή άλλως έντονα πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο. Παρόλα αυτά η σειρά είναι περισσότερο μία ωδή στην σύνθετη φύση και σεξουαλικότητα μίας σύγχρονης γυναίκας και λιγότερο πολιτικό σχόλιο για ένα όχι τόσο αισιόδοξο μέλλον. Αξίζει να αναγνωρίσει κανείς στον Lee την θέλησή του να μεταφέρει την πλοκή της σειράς στο σήμερα, σε ένα πλέον όχι ασπρόμαυρο αλλά πολύχρωμο και ανεπτυγμένο Brooklyn, και να μην την αφήσει στα 80s, παρά την γενικότερη νοσταλγική αγάπη που έχει πιάσει την αμερικανική τηλεόραση-και όχι μόνο- για τη συγκεκριμένη δεκαετία. Αν και η Ακαδημία κινηματογράφου τον βράβευσε με τιμητικό βραβείο το 2015, θεωρώντας ίσως κάπως πρώιμα ότι δεν θα προσφέρει κάτι καλύτερο, καταφέρνει να επανέλθει στα πράγματα (μετά από ένα σερί όχι και τόσο επιτυχημένων ταινιών) με μία από τις καλύτερες σειρές της σεζόν που έστω και αν αναμασά τον εαυτό του, είναι καθόλα επίκαιρη.

Παύλος Γκουγιάννος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos