Προς κατεδάφιση το "Άστρον"

Δημοσίευση: 8 Ιουλίου 2011, 13:56

Kατεδαφιστέος κρίνεται πλέον ο ιστορικός -πρώην εδώ και μια τριετία- κινηματογράφος Άστρον επί της οδού Κηφισίας 37 στους Αμπελόκηπους, καθώς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε ότι δεν συγκεντρώνει τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία για να χαρακτηριστεί μνημείο, ούτε αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή. Π

ρόκειται σύμφωνα με την απόφαση για ανενεργό κινηματογράφο ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, αφού δεν λειτουργεί από το 2008 και έχουν αφαιρεθεί καθίσματα και μηχανήματα, ενώ έχει υποστεί και εσωτερικές μεγάλες αλλοιώσεις. Όλα αυτά παρά το γεγονός πως υπέρ της κήρυξης του κινηματογράφου ως μνημείου είχε ταχθεί ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, ώστε να φιλοξενήσει την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης, ενώ παράλληλα ενδιαφέρον για το κτίριο είχε εκφράσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, για την πραγματοποίηση προβών των συναυλιών.

Ο κινηματογράφος, έργο του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και εγκαινιάστηκε το 1957. Ήταν ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος στην περιοχή και λειτούργησε για μισό αιώνα.

Όσο και αν αρκετοί θα ισχυριστούν πως ήταν αναγκαίο κακό, δεδομένου ότι εδώ και μία τριετία δεν προσέλκυσε κάποιον ενδιαφερόμενο ώστε να τον "αναστήσει", η πιθανή κατεδάφιση του Άστρον και η πιθανότατη μεταμόρφωσή του σε σούπερ μάρκετ -ή σε κάτι ανάλογο- δεν είναι παρά ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της αποψίλωσης της πόλης από (υπεραπαραίτητες) εστίες πολιτισμού και κοινωνικοποίησης. Εκείνη η αίσθηση της μάζωξης, της αστικής συνδαιτημονίας, σίγα σιγά σβήνει και αντικαθίσταται από την αποξένωση. Ρομαντική μεν, αλλά απαραίτητη... Όχι?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos