ΣΕΙΡΕΣ

"Patrick Melrose": Ρεσιτάλ Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Δημοσίευση: 11 Ιουλίου 2018, 17:22
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Patrick Melrose είναι ένας Βρετανός αριστοκράτης, που του αρέσει η πλούσια ζωή. Είναι όμως εθισμένος σε καταχρήσεις, από αλκοόλ μέχρι ναρκωτικά. Όλη όμως αυτή η εικόνα ενός απερίσκεπτου πλούσιου ανθρώπου, κρύβει από πίσω δύσκολα παιδικά χρόνια, με τον πατέρα του να τον κακοποιεί και την μητέρα του να αδιαφορεί. Όλα όσα βίωσε θα δημιουργήσουν την εικόνα του κυνικού και συνήθως εκτός πραγματικότητας Patrick Melrose.

Άποψη: Ο Patrick Melrose είναι ένα φανταστικό πρόσωπο που δημιούργησε ο συγγραφέας Edward St Aubyn, και πρωταγωνίστησε σε 5 βιβλία του. Έχει όμως αυτοβιογραφικά στοιχεία τα οποία κρύβονται πίσω από το συγκεκριμένο προσωπείο. Ο Edward Berger (σκηνοθέτης επεισοδίων του «The Terror»), που σκηνοθέτησε και τα 5 επεισόδια της μίνι σειράς, και ο David Nichols που ανέλαβε την προσαρμογή του σεναρίου, είχαν το δύσκολο έργο να μεταφέρουν μέσα σε 5 ώρες 5 βιβλία, καθώς το καθένα επεισόδιο βασίζεται στο καθένα από τα 5 βιβλία με ήρωα τον Melrose. Το εγχείρημα δύσκολο αλλά αρκετά επιτυχημένο. Το να καταφέρει να μην κάνει κοιλιά είναι αδύνατον, διότι 5 ώρες (1 ώρα/επεισόδιο) να παρακολουθείς την ζωή ενός ανθρώπου είναι δύσκολο να μην υπάρξουν και αδύναμες στιγμές και πράγματι κάθε επεισόδιο ακολουθεί τον δρόμο της ζωής, μία δηλαδή με τα πάνω της, μία με τα κάτω. Αυτό είναι θετικό διότι δεν υπάρχει κάποιο επεισόδιο που να είναι αδύναμο, αλλά όλα είναι πυκνά, έχοντας όμως και σημεία που θα μπορούσαν να μην αναπτυχθούν τόσο πολύ.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλη την σειρά την κρατάει στις ερμηνευτικές του πλάτες ο εξαιρετικός Benedict Cumberbatch που υποδύεται τον ήρωα του τίτλου. Έχει ήδη πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτική σειρά, και μεγάλη μάλιστα επιτυχία («Sherlock»), όμως εδώ δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Πέραν του καλογραμμένου σεναρίου του συγγραφέα David Nichols και της πολύ καλής πρώτης ύλης, τα βιβλία του Aubyn, τα οποία αναμφίβολα βοηθούν και ενισχύουν τον ηθοποιό, δίνοντάς του πολύ καλές ατάκες, συνήθως διαποτισμένες με μαύρο και κυνικό χιούμορ («ο θάνατος της μητέρας μου είναι το 2ο καλύτερο πράγμα που μου συνέβη μετά τον θάνατο του πατέρα μου» παραδέχεται στο τελευταίο επεισόδιο), ο ίδιος ο Cumberbatch είναι απλώς απολαυστικός. Καταφέρνει με απίστευτη δεξιοτεχνία να μπει στο πετσί του ρόλου, να τον κατανοήσει απίστευτα, χωρίς ποτέ να ξεπερνάει τα όρια. Ποτέ δεν γίνεται καρικατούρα, αν και πολύ εύκολα θα μπορούσε, ούτε προσπαθεί να τον αγιοποιήσει, με το να μεταθέσει όλες τις ευθύνες για αυτό που είναι τώρα στους γονείς του. Σίγουρα έχουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης, αλλά δεν αποσιωπώνται οι δικές του ευθύνες, καθώς όπως είχε πει και ο υπαρξιστής φιλόσοφος Jean Paul Sartre «ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνος».

Ο Melrose του Cumberbatch είναι υπεύθυνος για τα όσα έχουν γίνει, και παλεύει μέσα από τις εξαρτήσεις να βρει τον εαυτό του και να γίνει κάτι καλύτερο από τους γονείς του, ο μεγαλύτερος και αιώνιος στόχος που έχει κάθε παιδί. Εκτός αυτών, η σειρά του Showtime και Sky Atlantic έχει πολύ καλοφτιαγμένους τίτλους αρχής, με το κάθε επεισόδιο να τιτλοφορείται από το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε, αλλά και ωραία μουσική από τον γερμανό Hauschka («Lion», «Adrift»). Σίγουρα αξίζει την προσοχή σας, αλλά και την υπομονή καθώς βασίζεται κυρίως στις ερμηνείες των ηθοποιών (παίζουν και οι εξαιρετικοί Jennifer Jason Leigh και Hugo Weaving ως γονείς) και στους διαλόγους, με αποτέλεσμα να γίνεται ανά στιγμές πιο αργό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos