Πάει για Lux το Attenberg

Δημοσίευση: 3 Ιουλίου 2011, 21:17

Πέρυσι ήταν η "Ακαδημία Πλάτωνος" του Φίλιππου Τσίτου, φέτος είναι το "Αttenberg" της Αθηνάς Τσαγγάρη. Η παρουσία της Ελλάδας είναι έντονη στα κινηματογραφικά βραβεία Lux που έχει θεσπίσει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποδεικνύεται και με το φιλμ που απέσπασε βραβείο στο περυσινό Φεστιβάλ της Βενετίας για την ερμηνεία της Αριάν Λαμπέντ.

Το βραβείο Lux καθιερώθηκε το 2007 με στόχο την ανάδειξη ταινιών που αντικατοπτρίζουν τη «Ευρωπαϊκή ματιά» - της ζωής των κατοίκων της Ευρώπης αλλά και των πεποιθήσεών τους, των ανησυχιών τους, και της αναζήτησης τους για μια ενιαία ταυτότητα. Όπως συνέβη και στο παρελθόν, η νικήτρια ταινία θα ενισχυθεί χρηματικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υποτιτλιστεί σε 23 επίσημες γλώσσες, ενώ θα προσαρμοστεί για άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής. Οι τρεις ταινίες που θα επιλεχθούν από τις δέκα (στις 26 Ιουλίου), θα ανακοινωθούν (και θα προβληθούν) στο ερχόμενο Φεστιβάλ Βενετίας. Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στις 16 Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικό του υψηλού επιπέδου των προτεινόμενων για το βραβείο, ταινιών, είναι οι παρουσίες φιλμ σαν το πρόσφατα βραβευμένο στις Κάννες "Le Havre" του Άκι Καουρισμάκι, το βραβευμένο στο Βερολίνο "Turin Horse" του Μπέλα Ταρ, το "Pina" του Βιμ Βέντρς, το "Habemus Papam" του Νάνι Μορέτι και το "Essential Killing" του Γέρζι Σκολιμόφσκι. Την δεκάδα συμπληρώνουν τα "The snows of Kilimandjaro" (Robert Guédiguian), "Morgen" (Marian Crisan), "The Mysteries of Lisbon" (Raúl Ruiz) και "Play" (Ruben Östlund).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos