ΣΕΙΡΕΣ

Οι σειρές του Netflix... καπνίζουν πολύ!

Δημοσίευση: 24 Μαρτίου 2018, 21:22
Συντάκτης:

Οι original σειρές του Netflix περιλαμβάνουν τον υψηλότερο αριθμό σκηνών όπου οι χαρακτήρες καπνίζουν, ανάμεσα στις τηλεοπτικές σειρές που είναι δημοφιλείς σε νεαρές ηλικίες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα της αντικαπνιστικής ομάδας Truth Initiative.

Πιο συγκεκριμένα, οι σειρές του Netflix περιλάμβαναν συνολικά 319 «σκηνές καπνίσματος», αριθμός που είναι πάνω από διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που παρατηρήθηκαν σε σειρές άλλων τηλεοπτικών καναλιών και καναλιών καλωδιακής τηλεόρασης, οι οποίες ήταν 139 στον αριθμό κατά τη διάρκεια της σεζόν 2015-16.

Η πρώτη σεζόν του φαινομένου «Stranger Thing» κρατάει τα πρωτεία με 182 σκηνές και ακολουθείται από το «The Walking Dead» του AMC, το οποίο είχε 94 σκηνές στις οποίες απεικονιζόταν η χρήση τσιγάρου. Τη λίστα με τις υπόλοιπες «καπνισμένες» σειρές συμπληρώνουν άλλες παραγωγές του Netflix: «Orange Is the New Black» (45 σκηνές), «House of Cards» (41 σκηνές), «Fuller House» (22 σκηνές), καθώς η σειρά ντοκιμαντέρ της streaming υπηρεσίας «Making a Murderer» με 20 σκηνές.

«Ένοχες» κρίθηκαν επίσης και οι σειρές «Modern Family» του ABC με 20 σκηνές, το «American Horror Story» του FX με 15 και το «Unbreakable Kimmy Schmidt», πάλι του Netflix, με 9 σκηνές καπνίσματος. Η πιο «άκαπνη» σειρά, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν όμως κι αυτή του Netflix και ήταν η δεύτερη σεζόν του «Marvel’s Daredevil», όπου δεν παρατηρήθηκε χρήση τσιγάρου.

Το σχόλιο εκπροσώπου του Netflix ήταν το εξής: «Παρότι οι streaming υπηρεσίες είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ, είμαστε ευτυχείς που το κάπνισμα δεν είναι πια τόσο δημοφιλές. Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε περισσότερα για τη συγκεκριμένη έρευνα». 

Από τις σειρές του Netflix που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, υπενθυμίζουμε ότι τα «Stranger Things», «Making a Murderer» και «Unbreakable Kimmy Schmidt» έχουν σήμανση «TV-14» από το Netflix, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για θεατές άνω των 14 χρόνων. Τα «House of Cards» και «Orange is the new black» είναι «TV-MA», συνεπώς κατάλληλα μόνο για ενήλικες, ενώ το «Fuller House» φέρει σήμανση «TV-Y7», είναι κοινώς κατάλληλο για άτομα άνω των 7 ετών.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Truth Initiative, το 79% των σειρών της έρευνας απεικονίζουν εμφανώς σκηνές καπνίσματος, ενώ οι 14 σειρές που επιλέχθηκαν είναι οι πιο δημοφιλείς σε Αμερικανούς ηλικίας 15-24 ετών.

Η Truth Initiative υποστηρίζει ότι η χρήση προϊόντων καπνού είναι πολύ πιο έντονη στο digital περιεχόμενο παρά στην παραδοσιακή τηλεόραση. Αυτό είναι φυσικά κάτι που προκαλεί ανησυχία, καθώς οι νεότεροι καταναλωτές έχουν στραφεί στις streaming πλατφόρμες, όπως το Netflix και παρακολουθούν όλο και λιγότερα προγράμματα στην τηλεόραση.

Ο Robin Koval, CEO και πρόεδρος της Truth Initiative, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η αύξηση των συνδρομών των VOD (Video On Demand) υπηρεσιών έχει οδηγήσει σε μια «διαβρωτική επανεμφάνιση του καπνίσματος στην οθόνη, η οποίο δίνει αίγλη σε μια θανατηφόρα συνήθεια για εκατομμύρια νέους ανθρώπους που εντυπωσιάζονται εύκολα.»

Ανάμεσα στα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η Truth Initiative για να αντιμετωπίσει το ζήτημα είναι τα εξής: η συνεργασία με παραγωγούς για να αποκλειστούν εικόνες καπνίσματος από σειρές, η επιβολή αυστηρότερων ειδικών σημάνσεων σε περιεχόμενο που περιλαμβάνει χρήση προϊόντων καπνού και η αλλαγή της πολιτικής κρατικής χρηματοδότησης των παραγωγών, ώστε να δημιουργηθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα για τις παραγωγές που δεν προμοτάρουν τη χρήση καπνού.

Η Truth Initiative είναι μια από τις ηγετικές ομάδες που πιέζουν εδώ και καιρό το Χόλιγουντ να μειώσει ή να σταματήσει εντελώς να απεικονίζει σκηνές που περιέχουν κάπνισμα. Η Ένωση Εταιρειών Κινηματογράφου της Αμερικής (MPAA) ανακοίνωσε μάλιστα πέρυσι ότι σκοπεύει να συμπεριλάβει τις σκηνές που δείχνουν ενήλικες να καπνίζουν ως παράγοντα στη διαμόρφωση του rating μιας ταινίας. Σύμφωνα και πάλι με την έρευνα της Truth Initiative, 37% των νεαρών ατόμων στις ΗΠΑ αποδίδουν την έναρξη του καπνίσματος σε σκηνές που έχουν παρακολουθήσει σε ταινίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos