Ο Ρόμαν Πολάνσκι αποσύρεται από τα γαλλικά Σεζάρ μετά από δημόσια κατακραυγή

roman polanski cezar awards
Δημοσίευση: 24 Ιαν. 2017, 22:11
Συντάκτης:

Η τιμητική πρόταση στον καταξιωμένο Γάλλο-Πολωνό σκηνοθέτη να προεδρεύσει στην απονομή των φετινών, 42ων Γαλλικών Βραβείων Σεζάρ (24/2/17) έγινε αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων, λόγω της περιβόητης κατηγορίας για βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού που αντιμετώπισε το 1977, εξαιτίας της οποίας έφυγε μόνιμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Polanski να απορρίψει την πρόταση που του έγινε, όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος του γαλλικό γραφείο τύπου.

Μαζί με καλέσματα για μποϋκοτάζ, 60.000 υπογραφές μαζεύτηκαν σε αίτημα για απόσυρσή του, ενώ πολλές οργανώσεις γυναικείων δικαιωμάτων είχαν καλέσει σε διαδήλωση έξω από την τελετή. Αντιθέτως, η γαλλική κινηματογραφική κοινότητα ήταν υποστηρικτική προς τον Polanski και την απόφαση να τιμηθεί από τα Σεζάρ, αφού, όπως είπε και ο Γάλλος ηθοποιός Francois Berleand, «είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο τρέφω βαθύ σεβασμό και που έχει τη θέση του στα Σεζάρ».

Παρ’ όλα αυτά, ο επί πολλά χρόνια δικηγόρος του σκηνοθέτη Herve Temime δήλωσε ότι οι αντιπαραθέσεις «έχουν στεναχωρήσει βαθιά τον Polanski και επηρεάσει την οικογένειά του», γι’ αυτό και αποφάσισε να μη δεχτεί την πρόσκληση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αντιπαραθέσεις βασίζονταν σε «λάθος πληροφορίες», αφού και το θύμα του Polanski, Samantha Geimer, είχε ζητήσει να αποσυρθεί η κατηγορία, ενώ το γεγονός ότι η Ελβετία και η Πολωνία είχαν απορρίψει τις αιτήσεις έκδοσης των ΗΠΑ είναι ενδεικτικό του ότι ο Polanski ‘έχει εκτίσει την ποινή του’ . Πάντως το ζήτημα σίγουρα παραμένει αμφιλεγόμενο…

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870