"Ο χαφιές" στο Cine-Club

Δημοσίευση: 9 Οκτ. 2018, 12:09
Συντάκτης:

Το Ciné-club του φθινοπώρου παραμένοντας στο πνεύμα της 50ης επετείου του Μάη του ’68, προτείνει τρεις ταινίες δημιουργών της Nouvelle Vague. 

<a href="/festival-gallofonoy-kinimatografoy/7o-therino-festival-gallikoy-kinimatografoy-plires-programma">7o Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου: Το πλήρες πρόγραμμα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ7o Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου: Το πλήρες πρόγραμμα

H πρώτη από τις τρεις είναι η ταινία O χαφιές (Le doulos) του Jean-Pierre Melville, ενός από τους προάγγελους της Nouvelle Vague. 

Le Doulos, της Jean-Pierre Melville (1962), με τους Jean-Paul Belmondo, Serge Reggiani, Michel Piccoli κ.α.

«Ο Μορίς Φοζέλ, στην αποφυλάκισή του μαθαίνει ότι η γυναίκα του δολοφονήθηκε και, μέσα στην απελπισία του, σκοτώνει τον κλεπταποδόχο στον οποίο έμενε και του κλέβει τα τιμαλφή του. Στη συνέχεια, ετοιμάζεται για μια ληστεία τράπεζας μαζί με τον συνεργό του Ρεμί και ζητάει την βοήθεια του Σιλιέν. Αυτόν τον τελευταίο που έχει το παρατσούκλι «ο χαφιές» όλοι τον φοβούνται διότι πιστεύουν ότι είναι καταδότης της αστυνομίας.

Ο Jean-Pierre Melville παρουσιάζει αυτή τη ταινία του σαν μια «σαιξπηρική τραγωδία» μιας «ιστορίας τέλους μιας φιλίας». Ένα έργο όπου οι χαρακτήρες έχουν δυο όψεις, όπου όλοι είναι «ψεύτικοι». Η ταινία άλλωστε ξεκινά με την φράση του Céline : « πρέπει να επιλέξει κανείς.. να πεθάνει ή να ψεύδεται ; »

Tην ταινία θα παρουσιάσει ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, κριτικός κινηματογράφου στην ΕΡΤ.

Τρίτη 9 Oκτωβρίου 2018, στις 19.30΄. Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου – Σίνα 31 / Είσοδος ελεύθερη. Mε ελληνικούς υπότιτλους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos