"Lynchian", "Kubrickian", "Tarantinoesque" και επίσημα στο λεξικο!

Δημοσίευση: 5 Οκτ. 2018, 11:47
Συντάκτης:

Το Oxford English Dictionary προσέθεσε στο λεξιλόγιο του 100 λέξεις που σχετίζονται με το σινεμά, και συνηθίζουμε να τις χρησιμοποιούμε αναφορικά με τον κινηματογράφο, αλλά πλέον εντάσσονται στο επίσημο λεξιλόγιο ως όροι. Ανάμεσα σε αυτές, συναντάμε δύο είδη ταινιών, τις «mumblecore» (ανεξάρτητες ταινίες των 00s που εμπνέονται από Woody Allen και nouvelle vague, βλέπε το σινεμά του Baumbach και της Gerwig) και τα «giallo» (ιταλικά θρίλερ και ταινίες τρόμου, εξπέρ του είδους ο Dario Argento), βιομηχανίες κινηματογράφου όπως το «Nollywood» (η βιομηχανία κινηματογράφου της Νιγηρίας) και τεχνικοί όροι όπως «shaky cam» (χειροκίνητη συνήθως κάμερα, για να δώσει την αίσθηση ενός cinema verité).

<a href="/multimedia-video-clip/otan-oi-star-fortonoyn-me-akyres-erotiseis/58993">Όταν οι σταρ "φορτώνουν" με άκυρες ερωτήσεις</a>ΣΧΕΤΙΚΑΌταν οι σταρ "φορτώνουν" με άκυρες ερωτήσεις

Ενδιαφέρουσες προσθήκες είναι τα επίθετα γνωστών σκηνοθετών, που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε όταν βλέπουμε κάτι που μας θυμίζει τις ταινίες και το στιλ τους. Για παράδειγμα, προστέθηκε ο όρος «Lynchian», που όπως λέει το λεξικό, είναι ένα επίθετο με το οποίο χαρακτηρίζονται ταινίες και σειρές που έχουν στοιχεία ή μιμούνται δουλειές του David Lynch, εξηγώντας το λεξικό ότι ο Lynch είναι συνδεδεμένος με την αντίθεση σουρεαλιστικών και απόκοσμων στοιχείων, με εγκόσμια και καθημερινά περιβάλλοντα, προσπαθώντας μέσα από τις εικόνες να δημιουργήσει μία αίσθηση ονείρου, μυστηρίου και απειλής. Άλλοι σκηνοθέτες που απέκτησαν επίθετο είναι ο Stanley Kubrick («Kubrickian»), ο Steven Spielberg («Spielbergian»), ο Frank Capra («Capraesque»), ο Quentin Tarantino («Tarantinoesque») και ο Robert Altman («Altmanesque»). Τον όρο ταραντινικό φιλμ τον εξηγεί ως ταινίες με στιλιζαρισμένη και γραφική απόδοση της βίας, μη γραμμικές ιστορίες, σατιρικά θέματα, κινηματογραφικές αναφορές και έντονοι διάλογοι, ενώ το «kubrickian» ως σχολαστική τελειομανία, μαεστρία στο τεχνικό κομμάτι των ταινιών και ατμοσφαιρικό στιλ κινηματογράφησης σε μία πλειάδα κινηματογραφικών ειδών. Με αυτόν τρόπο αναγνωρίζεται η συμβολή του κινηματογράφου στην διαμόρφωση της ποπ κουλτούρας και της γλώσσας, που αποτελεί ένα ρευστό και συνεχώς υπό διαμόρφωση εργαλείο.

Όλες θα τις βρείτε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos