ΣΕΙΡΕΣ

"La mante" season 1: Ξεφεύγει από τα κλισέ

Δημοσίευση: 3 Σεπτεμβρίου 2018, 16:59

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες μη αγγλόφωνες σειρές κάνουν την εμφάνισή τους στο Netflix και μας εκπλήσσουν ευχάριστα, όπως το Fauda, το Casa de papel και το The Dark. Σ’αυτές έρχεται να προστεθεί και μια γαλλική mini σειρά θρίλερ: το La Mante, που έκανε την εμφάνισή του στο Netflix τον Δεκέμβριο του 2017.

Η σειρά ξεκινά με έναν ειδεχθή φόνο. Δεν πρόκειται όμως για ένα απλό έγκλημα αλλά για μια μίμηση των φόνων που είχε διαπράξει πριν από αρκετά χρόνια η κατά συρροή δολοφόνος Jeanne Deber (Carole Bouquet), η οποία βρίσκεται πλέον στη φυλακή. Η αστυνομία αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μιμητή της Jeanne και ζητά τη βοήθειά της. Εκείνη δέχεται αλλά υπό έναν όρο: θα μιλάει μόνο με τον Damien, τον γιο της με τον οποίον έχει να επικοινωνήσει από τη σύλληψή της.

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι φόνοι εκτυλίσσονται πολύ πιο γρήγορα από τις κινήσεις των αστυνομικών αφήνοντάς τους πάντα ένα βήμα πίσω. Παράλληλα με τις προσπάθειες           της αστυνομίας παρακολουθούμε και την προσωπική ιστορία του Damien,  ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του, τη σχέση του με την μητέρα του και την οικογένειά του και κυρίως με την πλήρη αποδόμηση όσων θεωρούσε ότι γνώριζε. Καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να μην επηρεαστεί από την υπόθεση και από την επαφή με την μητέρα του και να διατηρήσει τις ισορροπίες.

Οι σκηνές με τον Damien και την Jeanne είναι πραγματικά καθηλωτικές. Η Jeanne κάνει προσπάθειες  να τον προσεγγίσει και ο Damien προσπαθεί να αποδείξει στον εαυτό του ότι δεν έχει κανένα κοινό με την μητέρα του. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους ανατρέπει όσα σκέφτεται κανείς για τη σχέση παιδιού και μητέρας: εκλείπει η τρυφερότητα, η οικειότητα και η άνεση που θα περίμενε κανείς. Αντίθετα η απόσταση, η τυπικότητα και η ψυχρότητα μεταξύ τους δεν θα μπορούσαν να είναι πιο εμφανείς και σ’ αυτό καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών και κυρίως της Carole Bouquet.

Εκτός από τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών, αξίζει να αναφερθεί η ωμότητα με την οποία παρουσιάζονται τα εγκλήματα. Η σειρά είναι ιδιαίτερα παραστατική – κάτι που έπεσε και στην προσοχή του Stephen King. Σ’ ένα πρόσφατο Tweet του δήλωσε ότι το La Mante «ανακαλύπτει νέες πτυχές της βιαιότητας».

Παρότι το κόνσεπτ των κατά συρροή δολοφόνων είναι γνωστό στο κοινό αυτού του είδους, η σειρά καταφέρνει να ξεφύγει από τα κλισέ αντίστοιχων αμερικανικών σειρών μέσα από ανατροπές και νέα στοιχεία. Αν λοιπόν έχετε ξεμείνει από καλές, ατμοσφαιρικές αστυνομικές σειρές θρίλερ, το La Mante  σίγουρα θα σας αποζημιώσει...

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos