Κάννες 15: Καταχειροκροτήθηκε ο Κώστας Γαβράς

Δημοσίευση: 20 Μαΐου 2015, 12:54

Αποθεωτικής υποδοχής με ζεστό χειροκρότημα που διήρκεσε αρκετά λεπτά, έτυχε στις Κάννες ο Κώστας Γαβράς κατά την διάρκεια της επίσημης προβολής για την ψηφιακά αποκατεστημένη κόπιας του «Ζ».

Η προβολή της θρυλικής ταινίας πραγματοποιήθηκε με απόφαση του φετινού φεστιβάλ να τιμήσει τον Κώστα Γαβρά στο πλαίσιο τού τμήματος Cannes Classics.

Ο Τιερί Φρεμό αποκάλεσε τον σκηνοθέτη του «Ζ» «φορέα μνήμης», αναφερόμενος φυσικά και στην άλλη σπουδαία ιδιότητα του Γαβρά. Είναι εδώ και πολλά χρόνια (με ένα μικρό διάλειμμα) πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Ο διευθυντής των Κανών στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο Γαβράς «δεν έχει επιτρέψει να προβληθούν ποτέ ταινίες του στην Ταινιοθήκη».

«Η τιμή στον Κώστα Γαβρά είναι τιμή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό που παιδαγωγεί υπεύθυνους πολίτες», δήλωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης στις Κάννες. «Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η ίδια η δημοκρατία», τόνισε ο διάσημος σκηνοθέτης. «Η τιμή στο πρόσωπο τού Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την  Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν  κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες», ολοκλήρωσε ο Υπουργός.

«Χρειάζεται να υπάρξει ακόμα εντονότερη παρουσία τού ελληνικού σινεμά, γενικότερα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό», επεσήμανε κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συζήτησης ο κ. Γαβράς. Και συνέχισε: «Μέσω του πολιτισμού μπορεί και πρέπει να φανεί η αληθινή Ελλάδα, πέρα από τα στερεότυπα στα οποία προτιμούν πολλοί να περιορίζονται. Λένε μερικοί ότι έχουμε μια κυβέρνηση ριζοσπαστών. Δεν είναι αλήθεια. Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, ριζοσπαστική είναι η ίδια η δημοκρατία. Η χώρα μας χρειάζεται να κυβερνηθεί από νέους ανθρώπους χωρίς παρελθόν πολιτικών και οικονομικών δυναστειών», ήταν το συνολικό σχόλιο του Κώστα Γαβρά...

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos