Κάννες 15: Έγραψε ιστορία η ταινία έναρξης

Δημοσίευση: 14 Απριλίου 2015, 22:24

Η ταινία της Εμανουέλ Μπερκό La tête haute (Με Ψηλά το Κεφάλι) θα σηκώσει την αυλαία του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το οποίο φέτος πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1987 που τo διεθνές Φεστιβάλ ανοίγει ταινία γυναίκας δημιουργού.

Η ταινία επικεντρώνεται στην νεανική εγκληματικότητα και συγκεκριμένα έναν νεαρό που έχει προβλήματα με τον νόμο. Μία δικαστής και ένας κοινωνικός λειτουργός προσπαθούν να τον βοηθήσουν.

Πριν από μερικά χρόνια το Φεστιβάλ είχε δεχθεί επικρίσεις για το γεγονός ότι καμία γυναίκα δημιουργός δεν είχε συμπεριληφθεί στη διεκδίκηση του Χρυσού Φοίνικα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η επιλογή είναι ξεχωριστή όχι μόνο επειδή το Φεστιβάλ επέλεξε ταινία γυναίκας σκηνοθέτιδος, αλλά και για το γεγονός ότι πρόκειται για μία μάλλον χαμηλών τόνων επιλογή σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων χρόνων.

Πέρυσι το Φεστιβάλ είχε ανοίξει με το Grace of Monaco με την Νικόλ Κίντμαν, ενώ πρόπερσι η έναρξη είχε γίνει με το The Great Gatsby του Μπαζ Λούρμαν με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Την αλλαγή ύφους αναγνώρισε και ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό: «Η επιλογή της ταινίας μπορεί να εκπλήξει κάποιους» είπε ο Φρεμό. «Είναι μία ξεκάθαρη αντανάκλαση της επιθυμίας μας να δούμε το Φεστιβάλ να ξεκινά με κάτι διαφορετικό, κάτι που να είναι θαρραλέο και συγκινητικό. Η ταινία της Εμανουέλ Μπερκό έχει σημαντικά μηνύματα για τη σύγχρονη κοινωνία και αποτελεί δείγμα μοντέρνου σινεμά. Επικεντρώνεται στα παγκόσμια κοινωνικά ζητήματα, γεγονός που την κάνει να ταιριάζει τέλεια με το παγκόσμιο κοινό των Καννών».

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ταινίες του προγράμματος στο Φεστιβάλ και πολλοί εκτιμούν ότι ανάμεσά τους θα βρίσκεται και το The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου.

Πρόεδροι της κριτικής επιτροπής είναι φέτος οι αδελφοί Κοέν, ενώ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα θα είναι η Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos