Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Τη στιγμή που τελειώνει η ταινία, τελειώνει και ο χαρακτήρας μου"

Δημοσίευση: 17 Μαρτίου 2019, 05:33
Συντάκτης:

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Νιλ Τζόρνταν (The Crying Game) επιστρέφει -έξι χρόνια μετά το Byzantium- με ένα ψυχολογικό θρίλερ. Στο "Greta" πρωταγωνιστούν η Ιζαμπέλ Ιπέρ (Elle) μαζί με την Κλόι Γκρέις Μόρετζ (Carrie). Σε σενάριο των Νιλ Τζόρνταν και Ρέι Ράιτ (The Crazies) η ταινία έχει σκοπό να παρασύρει το κοινό σε έναν ανεμοστρόβιλο εμμονής και παράνοιας, αποκαλύπτοντας σιγά σιγά την πραγματική φύση των χαρακτήρων. Ακολουθεί συνέντευξη με τον Νιλ Τζόρνταν και την Ιζαμπέλ Ιπέρ:

<a href="/multimedia-trailer/greta-i-izampel-iper-ysteriki/59585">"Greta": Η Ιζαμπέλ Ιπέρ υστερική</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Greta": Η Ιζαμπέλ Ιπέρ υστερική

Γράψατε μία ιστορία για μία αινιγματική γυναίκα από τη Γαλλία και την ανατολική Ευρώπη. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σας ήρθε κατευθείαν στο μυαλό;

Νιλ Τζόρνταν: Ναι. Βέβαια θα μπορούσα να επιλέξω Αμερικανίδα ηθοποιό, αλλά για μένα η Γκρέτα θα μπορούσε να βγει από ένα σκοτεινό ευρωπαϊκό παραμύθι. Πάντα μου άρεσαν οι παράξενες γωνίες της Ευρώπης που βλέπεις στο Μπρούκλιν και στο Μανχάταν. Επίσης, μπορώ να νιώσω τη μοναξιά του χαρακτήρα. Δεν υπάρχει κάτι πιο κοντά στην αποξένωση από το να είσαι μόνος ανάμεσα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Είδατε εύκολα τον εαυτό σας στον ρόλο της Γκρέτα;  

Ιζαμπέλ Ιπέρ: Νομίζω πως ναι. Δεν είχα θέμα με το γεγονός ότι είναι πραγματικά ένας μοχθηρός χαρακτήρας, μία ψυχοπαθής. Είναι μια περίπτωση παράνοιας, έχει εμμονές, είναι αγκιστρωμένη στο παρελθόν. Νιώθει μόνη και δεν το αντέχει. Δεν έχει ρίζες, όπως το έχει θέσει ο Νιλ, είναι σαν τους ανθρώπους που έχουν έρθει από διαφορετικά μέρη. Φέρει αυτή την ανασφάλεια για την ταυτότητα της, είναι από την Ουγγαρία και τη Γαλλία και σχεδόν δεν ξέρει πια την καταγωγή της ούτε το ποια είναι.

Η ίδια πιστεύει ότι είναι φυσιολογική…

Ιπέρ: Διαβάζεις στις εφημερίδες για κάποιον που ξεπέρασε τα όρια και πήγε από την κανονικότητα στην τρέλα και σου κάνει εντύπωση πώς λειτουργεί η ανθρώπινη φύση…

Τζόρνταν: Πιστεύω ότι αν η Φράνσις δεν έβλεπε ποτέ τις τσάντες (στοιχείο που μαρτυρά την παράνοια της Γκρέτα) μπορεί να είχαν μια κανονική φιλία. Είναι ο τρόπος που απορρίπτει την πιθανότητα μιας φιλίας που πυροδοτεί την τρέλα. Η Γκρέτα δεν θέλει αυτή τη στιγμή να έρθει, αλλά όταν έρχεται, ξέρει πολύ καλά τι πρόκειται να κάνει. Είναι συναρπαστικός χαρακτήρας. Είναι πιθανό με έναν τρόπο να συμβεί σε όλους. Κάθε ανθρώπινη επαφή κινείται ανάμεσα στην απόλυτη εμμονή και παθολογία ή την παρηγοριά και την τρυφερότητα.

Κάνετε ταινίες χρόνια. Έχετε αλλάξει τον τρόπο που σκηνοθετείτε;

Τζόρνταν: Έχω να κάνω ταινίες έξι χρόνια, -δουλεύω για την τηλεόραση και γράφω δύο βιβλία- αλλά όχι δεν έχω αλλάξει. Είναι όλο και πιο δύσκολο για σκηνοθέτες του είδους μου να κάνουμε ταινίες. Όταν κάναμε αυτή την ταινία και στήσαμε σκηνικά στην Ιρλανδία και μετά στη Νέα Υόρκη, ένιωσα ότι βρίσκομαι σε οικείο περιβάλλον.

Ιπέρ: Παίρνει τον χρόνο του. Νιώθει τον εσωτερικό παλμό του ηθοποιού. Στο Δουβλίνο, όταν κάναμε γύρισμα, δεν είχε προαποφασίσει πώς θα κινούμαστε στο σκηνικό. Έχτιζε την κίνηση της κάμερας γύρω από τις κινήσεις των ηθοποιών.

Τζόρνταν: Η Ιζαμπέλ ερχόταν μέσα στον χαρακτήρα κάθε φορά στο γύρισμα. Εγώ αφουγκραζόμουν ποια είναι αυτή και κινούμουν αντίστοιχα.

Έχετε αποχαιρετήσει τον χαρακτήρα ή είναι ακόμα μαζί σας;

Ιπέρ: Έχω αποχαιρετήσει τον χαρακτήρα. Τη στιγμή που τελειώνει, τελειώνει.

H κριτική της ταινίας εδώ.

tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 17 Μαρτίου 2019, 05:33
Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2019, 05:37
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos