Σύνοψη: Η Frances McCullen είναι μια νεαρή κοπέλα που έχει έρθει στην Νέα Υόρκη όπου δουλεύει ως σερβιτόρα και συγκατοικεί με την Erica. Μια μέρα θα βρει στο μετρό μια τσάντα, την οποία θα επιστρέψει στην ιδιοκτήτριά της, την μοναχική Greta, μια Γαλλίδα χήρα της οποίας η κόρη είναι στο Παρίσι. Οι δύο γυναίκες θα έρθουν κοντά, μέχρι την στιγμή που η Frances ανακαλύψει κάποια σκοτεινά μυστικά για την Greta η οποία ζητά ασφυκτικά και επίμονα την προσοχή της κοπέλας.

Άποψη: Μετά το «Elle», η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Isabelle Huppert είδε την καριέρα της να παίρνει νέα στροφή με πολλές πλέον προτάσεις για συμμετοχή σε αγγλόφωνες παραγωγές, όπως εν προκειμένω στην νέα ταινία του ξεχασμένου Neil Jordan, ενός σκηνοθέτη με σπουδαίες δουλειές στα 90s, όπως το «The Crying Game», που του χάρισε Όσκαρ σεναρίου, το «Interview With the Vampire», ή το «Michael Collins» για το οποίο κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στην Βενετία, και πέρα από κάποιες ενδιαφέρουσες ταινίες στα 00s, δεν κατάφερε να επανέλθει στο προσκήνιο.

Έπειτα από το αποτυχημένο εισπρακτικά «Byzantium» του 2012 επιστρέφει στο σινεμά φιλόδοξα με την «Greta», μια ταινία που μπορεί να μην μείνει αξιομνημόνευτη, ωστόσο χαρίζει στον θεατή ακριβώς αυτό που υπόσχεται, αγνή απόλαυση ενός ωραίου αισθητικά ψυχολογικού θρίλερ. Έχοντας στοιχεία από το ύφος του Paul Verhoeven και του Brian de Palma, αναθεωρητών και εκμοντερνιστών του σινεμά του Hitchcock, ο Jordan δημιουργεί μια ιστορία εξάρτησης δύο γυναικών που στερούνται κάτι από την ζωή τους. Από την μία η Frances έχει χάσει την μητέρα της και έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της. Αυτό την έκανε να θέλει να απομακρυνθεί, να πάει στην Νέα Υόρκη και στο πρόσωπο της Greta να βρει την μητρική στοργή. Γι’ αυτό και τόσο πρόθυμα και εύκολα ανοίγεται σε μία κατά τα άλλα άγνωστη σε αυτήν γυναίκα. Από την άλλη πλευρά, η Greta βρίσκεται μόνη της σε μια άλλη χώρα και αποζητά έντονα την παρέα και την συντροφιά, σε σημείο βέβαια ψυχοπάθειας. Έχει μια λογική Χάνσελ και Γκρέτελ, όπου αντί για Γκρέτελ έχουμε Γκρέτα, με την Γκρέτα όμως να είναι η αντίστοιχη κακιά μάγισσα του παραμυθιού. Όλη η ταινία χτίζεται πάνω στο μοτίβο μάνας-κόρης που έχουμε δει να απασχολεί πολλά θρίλερ, χωρίς να έχουν πράγματι συγγένεια, με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Chloe Grace-Moretz και Isabelle Huppert.

Ωστόσο, σεναριακά αδυνατεί να αποφύγει τα κλισέ του είδους και παρά την camp αισθητική που διαθέτει είναι σχετικά δειλή ώστε να χριστεί ένα καλτ διαμαντάκι, αν και έχει τα φόντα. Κινείται όμως σε μια αφηγηματική ευθεία, χωρίς λοξοδρομήσεις και χωρίς φοβερές ανατροπές, αν και υπάρχουν σκηνές στις οποίες φαίνεται η δεξιοτεχνία του Jordan, στο πώς δηλαδή παίζει με τον θεατή. Ένα ψυχολογικό θρίλερ με μια κρατημένη camp αισθητική θρίλερ των 80s ή 90s, που ενώ αναδεικνύει το ταλέντο όλων των συντελεστών, τα αφηγηματικά τρικ που ανακυκλώνει σε όλη την διάρκεια την καθιστούν μια λιγότερο ένοχη απόλαυση από όσο θα θέλαμε.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Μαρτίου 2019, 15:52
Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2019, 06:21
Τίτλος:
Greta (Η χήρα)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Μαρτίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos