Η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις στη Σαουδική Αραβία

Δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2012, 19:30

Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν αίθουσες προβολής και της οποίας η κινηματογραφική παραγωγή μπορεί να μετρηθεί στα δάχτυλα των χεριών, το να γυρίσει ένας σκηνοθέτης ταινία και μάλιστα γυναίκα είναι ομολογουμένως συνταρακτική είδηση.

Έτσι ωστόσο συνέβη με τη Χάιφα Αλ Μανσούρ της οποίας το σκηνοθετικό και σεναριακό ντεμπούτο με τον τίτλο Wadjda, έκανε πρεμιέρα στη Βενετία. συγκινώντας και λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Η ταινία διηγείται τον αγώνα ενός δεκάχρονου κοριτσιού να αποκτήσει ένα ποδήλατο. Όταν αυτό δεν της επιτρέπεται, λαμβάνει μέρος στο σχολικό διαγωνισμό για την απαγγελία του Κορανίου ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Η Αλ Μανσούρ επαινέθηκε για την τόλμη της καθώς κατάφερε να διαπεράσει το τοίχος σιωπής που περικλείει τις ζωές των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας και παρείχε βήμα για να ακουστούν οι φωνές τους. Είναι εξάλλου η πρώτη ταινία που γυρίστηκε καθ' ολόκληρία στο Σαουδικό Βασίλειο σε παραγωγή της Razor Films μιας εταιρείας με βάση το Βερολίνο που ήταν πίσω και από το υποψήφιο για Όσκαρ Βαλς με τον Μπασίρ/2008. Τα δικαιώματα της ταινίας στην Αμερική ήδη αγόρασε η Sony Picture Classics και πολύ θα θέλαμε να τη δούμε και εδώ, ώσπου να μας έρθει όμως σας παραθέτουμε δύο κλιπ με αγγλικούς υποτίτλους.

http://www.youtube.com/watch?v=DsR7DXv4dpI

 

http://www.youtube.com/watch?v=_akgSlsJVs8

Πρώτη δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2012, 19:30
Ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου 2012, 19:40

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
2 ημέρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos