"Hanna" season 1: Υποσχόμενο

Δημοσίευση: 27 Μαρτίου 2019, 17:26
Συντάκτης:

To «Hanna», η ταινία του 2011, γύρω από μια έφηβη (Σίρσα Ρόναν) που μεγαλώνει στην παγωμένη φύση της Βόρειας Φινλανδίας μαζί με τον πατέρα της (Έρικ Μπάνα), ο οποίος την εκπαιδεύει ως φονική μηχανή για να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή μία σκιώδη πράκτορα της CIA (Κέιτ Μπλάνσετ), είναι δικαίως μία από τις πιο αξιομνημόνευτες περιπέτειες της τελευταίας δεκαετίας. Λίγο η διαφορετική ματιά του σκηνοθέτη της, Τζο Ράιτ («Η πιο Σκοτεινή Ώρα») στο είδος, λίγο οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού τρίο, λίγο το μαγικό ραβδάκι των Chemical Brothers στο score και το αποτέλεσμα ήταν ένα επιτυχημένο μίγμα κατασκοπευτικής ιστορίας και σύγχρονου παραμυθιού.

ΣΧΕΤΙΚΑΓιατί Netflix & Amazon δεν δημοσιεύουν τα εισιτήρια των ταινιών τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οχτώ χρόνια μετά, η «Hanna» κάνει την εμφάνισή της στη μικρή οθόνη, στη νέα σειρά του Amazon Prime, με δημιουργό τον Ντέιβιντ Φαρ (The night manager, Troy the fall of a city), τον άνθρωπο που είχε συνυπογράψει και το σενάριο της ταινίας. Υπήρχε λόγος να γίνει αυτό; Τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς, τα οποία παρακολουθήσαμε στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου, αφήνουν υποσχέσεις για μια στιβαρή σεζόν, αλλά παρουσιάζουν και κάποιες εμφανείς αδυναμίες.

Η τηλεοπτική εκδοχή της «Hanna» γρήγορα κάνει φανερές τις προθέσεις της, αναδεικνύοντας το teen στοιχείο της ιστορίας, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις σε σκηνές δράσεις. Μετά από ένα αγωνιώδες εναρκτήριο flashback, με τη Hanna να ζει με τον πατέρα της σε ένα χιονισμένο δάσος στη Ρουμανία. Εδώ και 15 χρόνια την εκπαιδεύει σκληρά στις πολεμικές τέχνης και την τέχνη της επιβίωσης, αλλά η μικρή φονική μηχανή του είναι πλέον έφηβη και ως τέτοια αρχίζει να τον αμφισβητεί. Γρήγορα, οι παλιοί διώκτες τους ανακαλύπτουν ότι οι δυο τους είναι ζωντανοί και το κυνηγητό ξεκινά.

Στο πλαίσια αυτού του κυνηγητού, η Hanna θα βρεθεί για το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου επεισοδίου να ταξιδεύει μαζί με μια οικογένεια από την Αγγλία, η έφηβη κόρη της οποίας αναλαμβάνει να τη μυήσει στα μυστήρια της αποτρίχωσης, της καταπολέμησης της ακμής και φυσικά των αγοριών.

Η light ατμόσφαιρα αυτού του επεισοδίου ακολουθεί εντελώς απροειδοποίητα τον καταιγισμό του πρώτου, αλλά αυτή η αλλαγή ύφους είναι ευπρόσδεκτη, καθώς επιχειρεί να δώσει στη Hanna μια πιο ολοκληρωμένη υπόσταση, χωρίς να ξεχνά αυτό που πραγματικά είναι. Κι η προσπάθεια αυτή βρίσκει ιδανική ενσάρκωση στην ερμηνεία της Εσμέ Κριντ-Μάιλς, κόρη της ηθοποιού Σαμάνθα Μόρτον («Minority Report»), η οποία έχει τόσο τη φυσικότητα όσο και την εκφραστικότητα που απαιτεί ο χαρακτήρας της.

Στους ρόλους του πατέρα της και της πράκτορα που την καταδιώκει, βρίσκουμε δύο γνωστούς από το «The Killing», τον Τζόελ Κίναμαν και τη Μιρέιγ Ένος, με τον πρώτο να είναι κομμένος και ραμμένος για τον ρόλο του Action Dad και τη δεύτερη αρκετά ικανοποιητική, αλλά όχι όσο υποβλητική θα έπρεπε, κάτι που μπορεί βέβαια να αλλάξει στα επόμενα έξι επεισόδια. Η παραγωγή είναι εντυπωσιακή, με γυρίσματα σε διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες, ενώ η σκηνοθεσία της Σάρα Αντίνα Σμιθ είναι νευρώδης εκεί που πρέπει και τρυφερή όπου χρειάζεται.

Η αδυναμία όμως του «Hanna» είναι το μέσο στο οποίο προβάλλεται. Κάποιες ιστορίες χάνουν κάτι από τη μαγεία τους όταν «απλώνονται» σε τηλεοπτικά επεισόδια και παρότι η σειρά κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει να γίνει συμβατική σε σχέση με το αρχικό της υλικό. Κρίνοντας από τα δύο πρώτα επεισόδια, είναι μια σειρά που θα σε διασκεδάσει, αλλά δεν φαίνεται να έχει τα φόντα για να γίνει “essential TV”. Θα τη δούμε ολόκληρη και θα επανέλθουμε!

Ο δημιουργός και οι πρωταγωνιστές του "Hanna" μιλούν για τη νέα σειρά του Amazon Prime

Δημοσίευση: 27 Μαρτίου 2019, 17:26
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Knives Out - Στα μαχαίρια - 5 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Σπέντζος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
54986
Spentzos
26000
Tulip
11298
Odeon
8400