Girl Power / Κορίτσια σε δράση στο Exile!

Δημοσίευση: 16 Ιαν. 2017, 14:35
Συντάκτης:

Το Exile Room παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ντοκιμαντέρ που γιορτάζει το γυναικείο φύλο σε απρόσμενες εξισώσεις: ένα εργαστήριο-εισαγωγή στον κόσμο του ντοκιμαντέρ, ειδικά για έφηβα κορίτσια, και έξι ταινίες για τις υπέροχες εκείνες ηρωίδες της διπλανής πόρτας που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τις κοινωνικές συμβάσεις, χαράζοντας τον δικό τους δρόμο. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος δωρεάν.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:

Miss Sharon Jones! (2015)                                    

Τετάρτη 18/1 στις 22:00 @ Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Σκηνοθεσία: Barbara Kopple / Χώρα: ΗΠΑ / Γλώσσα: Αγγλικά / Διάρκεια: 93’

 «Πολύ χοντρή, πολύ μαύρη, πολύ κοντή και πολύ μεγάλη»: Αυτή ήταν η αντιμετώπιση που συναντούσε η κορυφαία σόουλ τραγουδίστρια Sharon Jones καθώς πάσχιζε, σε προχωρημένη σχετικά ηλικία, να στήσει μια επαγγελματική καριέρα στο τραγούδι, αναγκασμένη να δουλεύει ακόμα και ως σεκιούριτι. Ομως για τον θηλυκό James Brown τα όνειρα ποτέ δεν είχαν ημερομηνία λήξης, απλά μερικές φορές η πραγματοποίησή τους έπαιρνε παράταση. Δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ, η ντοκιμαντερίστρια Barbara Kopple ιχνηλατεί  την καθυστερημένη πορεία προς την κορυφή (η Jones κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ σε ηλικία 40 ετών), τον αγώνα της ενάντια στις προκαταλήψεις της μουσικής βιομηχανίας, αλλά και την άνιση μάχη της με τον καρκίνο.

Προλογίζει η τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά

Speed Sisters Speed Sisters

Τα υπόλοιπα φιλμ στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι):

Πέμπτη 19/1 - 20:00

Γκαζιάρικα Κορίτσια / Speed Sisters (2015, 80’, ελληνική πρεμιέρα) της Amber Fares

Οι Speed Sisters είναι η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ομάδα αγωνιστικής οδήγησης στη Μέση Ανατολή. Είναι τολμηρές, είναι άφοβες και δεν έχουν αφήσει πίστα για πίστα σε ολόκληρη την Παλαιστίνη!

Προλογίζει η Εύα Κώτση, οδηγός αγώνων και ιδρύτρια του πρώτου γυναικείου club αυτοκινήτου στην Ελλάδα

22:00

Τα Πολλά Πρόσωπα της Τερέζ / Les Vies de Thérèse (2016, 55’, ελληνική πρεμιέρα) του Sébastien Lifshitz

Πώς μπορεί μια γυναίκα να μεταμορφωθεί σταδιακά από καταπιεσμένη νοικοκυρά των ’50s, συμβιβασμένη με τις κοινωνικές επιταγές της εποχής της, σε μια από τις πιο δυναμικές και μαχητικές φιγούρες του ακτιβισμού στη Γαλλία – και όχι μόνο;

Προλογίζει η συγγραφέας και σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη

23:00

Γυναίκες στο Λουτήρα / Women in Sink (2015, 36’, ελληνική πρεμιέρα) της Iris Zaki

 Σ’ ένα κομμωτήριο στην καρδιά της χριστιανο-αραβικής κοινότητας στη Χάιφα, μια κάμερα εγκαθίσταται πάνω από το νιπτήρα όπου οι πελάτισσες απολαμβάνουν το λούσιμό τους. Οι διηγήσεις τους πλέκουν μια αλλιώτικη τοιχογραφία της ζωής στο Ισραήλ…

Πέμπτη 26/1

20:00

Είναι Όμορφη Όταν Θυμώνει / She’s Beautiful When She’s Angry (2014, 92’, ελληνική πρεμιέρα) της Mary Dore

Αποκαλυπτικό, διασκεδαστικό και αφάνταστα διαφωτιστικό, το ντοκιμαντέρ της Mary Dore ανασύρει από τη λήθη την κρυφή ιστορία των απίθανων γυναικών που έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου γυναικείου κινήματος στην Αμερική, από το 1966 έως το 1971.

Προλογίζει η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου

22:00

Η Συμμορία του Burlesque / League of Exotique Dancers (2016, 90’, ελληνική πρεμιέρα) της Rama Rau

Σε έναν ανέλπιστο φόρο τιμής στην παρεξηγημένη τέχνη του Burlesque, η σκηνοθέτης ανεβάζει και πάλι στη σκηνή εννιά από τις πιο θρυλικές περφόρμερ που μεσουράνησαν στο παιχνίδι του υπαινιγμού και της αποπλάνησης, από τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του ’50, μέχρι και την παρακμή του είδους, στα τέλη των ’70s.

Προλογίζει η La Dandizette, η μοναδική performer του burlesque στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos