ΣΕΙΡΕΣ

Γιατί αξίζει να παρακολουθήσεις την 1η σεζόν του Altered Carbon

Δημοσίευση: 18 Μαρτίου 2018, 17:34
Συντάκτης:

Το Altered Carbon είναι η νέα σειρά του Netflix, την οποία οπωσδήποτε πρέπει να παρακολουθήσεις. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι πως η σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Richard K. Morgan που κυκλοφόρησε το 2002. Το δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό στοιχείο, είναι πως πρόκειται μέχρι στιγμής για την πιο ακριβή παραγωγή του Netflix – την οποία ανέλαβε ως showrunner η παραγωγός Laeta Kalogridis (Αvatar, Shutter Island, Terminator Genisys). Ο Joel Kinnaman, που υποδύεται τον πρωταγωνιστή Takeshi Kovacs, είχε σχολιάσει πως το σύμπαν του Altered Carbon «κοστίζει πιο πολύ από τις πρώτες τρείς σεζόν του Game of Thrones μαζί...». Ομολογουμένως, το όραμα της σειράς απαιτεί αυτό το αστρονομικό budget, καθώς χωρίς αυτό αισθανόμαστε πως δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένη όσον αφορά τον σχεδιασμό παραγωγής. Σίγουρα, το σύμπαν στο οποίο εκτιλύσσεται το Altered Carbon, τα σκηνικά και τα κουστούμια, θυμίζουν την αριστουργηματική ταινία του Ridley Scott “Blade Runner”. Παρ’όλα αυτά, δεν δικαιούμαστε να υποθέσουμε πως το Altered Carbon αντιγράφει το Blade Runner, καθώς τα οπτικά στοιχεία που εντοπίζονται στη σειρά είναι κλασσικές αναφορές στην κουλτούρα του cyberpunk, ελληνιστί κυβερνοπάνκ.

Στο σύμπαν του Altered Carbon οι άνθρωποι μπορούν πια να αποθηκεύουν τις αναμνήσεις τους σε αυτό που αποκαλούν “cortical stack,” σαν σε μια μικρή δισκέτα η οποία εισέρχεται κοντά στον σβέρκο. Τα “stacks” ( αν δεν καταστραφούν ολοσχερώς) καθιστούν δυνατό το να μπορεί κάποιος να μεταφέρει τις αναμνήσεις του από σώμα σε σώμα, δηλαδή σε διαφορετικά “sleeves”. Με άλλα λόγια, παρέχουν μια μορφή αθανασίας, καθώς ο οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να διαλέξει να φορτώσει το stack του σε όποιο σώμα επιθυμεί, ή μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει κλώνους του εαυτού του και να συνεχίσει να ζεί με την ίδια μορφή.

Ο Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman), του οποίου το backstory θα πρέπει να περιμένεις λίγα επεισόδια για να μάθεις, κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση για προδωσία και τρομοκρατία και του επιβλήθηκε η ποινή κατάργησης του σώματός  (sleeve) που είχε. Παρ’όλα αυτά τον ξυπνούν 250 χρόνια μετά, το έτος 2384, για να αναλάβει μια υπόθεση που αφορά την δολοφονία του πιο πλούσιου ανθρώπου στον πλανήτη, Laurens Bancroft (ο James Purefoy από το The Following). Ουσιαστικά, λοιπόν, η σειρά αφορά αυτόν τον μυστήριο φόνο και την μεγάλη συνομωσία που ανακαλύπτει ο Kovacs στις έρευνές του. Εξίσου ενδιαφέρον χαρακτήρας είναι και η Kristin Ortega (Martha Higareda), αστυνόμος ντετέκτιβ, η οποία προσωποποιεί την ανθρώπινη ηθική αλλά και τον ανθρώπινο νόμο. Να αναφέρουμε επίσης και τον λακωνικά αστείο αλλά και αξιαγάπητο Edgar Allan Poe (Chris Conner), ο οποίος είναι ένα A.I. (τεχνητή νοημοσύνη) και κάτοχος του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει ο Kovacs. Η σειρά αξίζει για το οπτικό θέαμα που παρουσιάζει, τα εξαιρετικά χορογραφημένα fight sequences, αλλά και για την ιστορία, η οποία «μπάζει» μεν σε κάποια σημεία, αλλά για εμάς αυτό μαρτυρά το πώς η Kalogridis με την ομάδα της, δεν ήξεραν ακριβώς τι βρίσκεται πίσω από κάθε γωνία και μετά από κάθε στροφή της ιστορίας. Απολαύσαμε τόσο πολύ το Altered Carbon που δεν μας πείραξαν αυτά τα μικρά κενά που αφήνει. Εξ’άλλου μπορούν να καλυφθούν στην δεύτερη σεζόν.

Αναφορικά με τα θέματα τα οποία πραγματεύεται η σειρά είναι πολλά και επίκαιρα. Το Altered Carbon έχει επίσης επηρεαστεί από τη θεματολογία των Matrix. Το φιλοσοφικό ερώτημα που διέπει και τα δύο είναι το τί συμβαίνει όταν αποσυνδέουμε ή αφαιρούμε την συνείδηση από το ανθρώπινο σώμα. Επίσης, η σειρά ασχολείται εμφανώς με θέματα κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, πράγμα που επικοινωνείται οπτικά με τον χωροταξικό διαχωρισμό των κοινών θνητών και τον αισχροκερδώς πλούσιων. Ευτυχώς, σε αντίθεση με πολλά άλλα του είδους του, το Altered Carbon δημιουργεί μια κοινωνία που αψηφά τους φυλετικούς διαχωρισμούς τόσο, που συνειδητά προσπαθεί να αποφύγει την δημιουργία ενός all-white σύμπαντος. Τέλος, η σειρά δεν προσφέρει τα γυνά σώματα – τα οποία είναι πολλά, για να σκανδαλίσει τον θεατή (θυμίσου πως το Westworld χρησιμοποιεί το γυμνό με παρόμοιο τρόπο), αλλά για να υπογραμμίσει τη πρωταρχική θέση της: τα σώματα (sleeves) στο Altered Carbon αγοράζονται και πωλούνται σαν ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα, είναι τόσο υποτιμημένα που ουσιαστικά λειτουργούν σαν διαφήμιση για το εμπόρευμα της σάρκας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos