Free screening της Casablanca στο Facebook

Δημοσίευση: 16 Μαΐου 2012, 18:26

 

Δυστυχώς όχι για μας...

Η ανυπέρβλητη ταινία-ορόσημο κλείνει τα 70 της χρόνια στην ιστορία του κινηματογράφου και οι υπεύθυνοι του Facebook και της Warner Bros το γιορτάζουν με free screening στο Facebook απόψε το βράδυ.

Πριν χαρείς να σου πούμε πως «the application is not available in your region». Δυστυχώς. Τουλάχιστον στις 31 Μαϊου ξαναπαίζεται στι αίθουσες της χώρας μας σε επετειακή επανέκδοση. Κάτι είναι κι αυτο...

Μια 70άρα αιώνια αγαπημένη...

Για την καθαυτή ταινία του 1942 του Michael Curtiz τί να πεί κάποιος; Ingrid Bergman και Humphrey Bogart σε ένα κρεσέντο υποκριτικής με την εξαιρετική ερμηνεία του Paul Henreid ως Victor Laszlo. Η ατάκα “We will always have Paris” είναι από τις πιο γνωστές στον κινηματογράφο, ενώ η μελωδία του πιάνου του Sam (που παραλίγο να του φάει τη δουλειά η Ella Fitzgerald) στο ‘As time goes by’ και η ατάκα «Play it once Sam, for old time’s sake» παραφρασμένη ως «Play it again, Sam», επηρρέασε τόσο πολύ τον Woody Allen, που την έκανε ταινία το 1972 (βασισμένη στο αντίστοιχο θεατρικό του Broadway).

Ήξερες ότι:

-H Bergman στην πραγματικότητα μισούσε τον Bogart και μάλιστα τον φοβόταν καθώς ο τελευταίος έπαιζε σε γκανγκστερικές ταινίες.

- Ο αρχικός τίτλος ήταν “Everybody comes to Rick’s”

-Ο ρόλος του Sam ήταν αρχικά να δοθεί στην Ella Fitzerald, καθώς ο σκηνοθέτης προσανατολιζόταν προς ένα θυλικό χαρακτήρα.

- Ο Dooley Wilson, κατά κόσμο Sam, ήταν στην πραγματικότητα επαγγελματίας drummer και το «παίξιμο» πιάνου στην ταινία, ήταν σε πραγματικό χρόνο μεν, «μούφα» δε. Αυτό που ακούμε στην ταινία είναι το παίξιμο του Elliot Carpenter σε άλλο πιάνο, πίσω από κουρτίνα, σε τέτοια θέση ώστε ο Dooley να τον βλέπει και να αντιγράφει ταυτόχρονα τις κινήσεις του...

- η ατάκα «Here’s looking at you, kid” έχει ψηφιστεί από το American Film Institute ως η 5η καλύτερη ατάκα ταινίας. Φημολογείται ότι στα διαλείμματα των γυρισμάτων, η Bergman έπαιζε πόκερ με το συνεργείο. O Bogart της έκανε πλάκα περνώντας από πάνω της και της έλεγε συχνά πυκνά «here’s looking at you» για τον τρόπο με τον οποίο έπαιζε.

-Το 2007 ψηφίστηκε από το American Film Institute ως η 3η Καλύτερη Ταινία όλων των εποχών.

-ο Bogart φόραγε τακουνάκι, για να φτάνει την Bergman σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ειρήνη Κατσαρά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos