ΣΕΙΡΕΣ

Είναι η 2η σεζόν του "Top of the lake" το ίδιο συναρπαστική;

Δημοσίευση: 2 Φεβ. 2018, 15:03

Σύνοψη: Η Robin Griffin, αστυνομικός ειδική στην εξιχνίαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης βρίσκεται πλέον στο Σίδνευ και αναζητά τον δολοφόνο μίας ανήλικης κοπέλας από την Κίνα, που γρήγορα ανακαλύπτουν ότι ήταν 17 μηνών έγκυος. Ταυτόχρονα, η Robin έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την κόρη της, Mary, που είχε δώσει για υιοθεσία μόλις γεννήθηκε, αλλά και με τους θετούς γονείς της, Pyke και Julia. Όταν όμως η Mary ερωτεύεται έναν 42χρονο άνδρα αρχίζουν τα ενδοοικογενειακά προβλήματα.

Άποψη: Η Jane Campion, η πρώτη και μόνη μέχρι σήμερα γυναίκα σκηνοθέτης βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα (το 1993 για το The Piano), επέστρεψε στην τηλεόραση τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη σεζόν του Top of the lake, έχοντας ως συνσκηνοθέτη τον Ariel Kleiman -αντί του Garth Davis λόγω υποχρεώσεων, και συνσεναριογράφο για άλλη μια φορά τον Gerard Lee. Παρά τις αρχικές δηλώσεις ότι ολοκληρώθηκε η σειρά, μιας και η υπόθεση της προηγούμενης σεζόν έκλεισε, αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στο γνώριμο περιβάλλον, μέσα από το BBC2 και το Sundance ΤV, κάνοντας παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2017. Η Elizabeth Moss -με την φρέσκια επιτυχία του The Handmaid’s tale- επέστρεψε στον ρόλο της αστυνομικού Robin Griffin, αυτή τη φορά περισσότερο δυναμική από την λίγο ψαρωμένη αστυνομικό που είχαμε δει το 2013. Μαζί με την βοήθεια της Brienne από το Game of Thrones (Gwendoline Christie) στο ρόλο της αστυνομικού, που η μοίρα της φαίνεται το έχει να βρίσκεται στο πλευρό κάποιας άλλης γυναίκας-από την Arya και τη Sansa στη Robin- αναλαμβάνουν να ανακαλύψουν τον δολοφόνο της νεαρής κοπέλας, που ήταν έγκυος και πόρνη.

Παράλληλα με αυτήν την ιστορία παρακολουθούμε και κάποιες υποϊστορίες που συνδέονται χαλαρά με την βασική. Από την  κόρη της που έδωσε για υιοθεσία καθώς προήλθε από βιασμό μέχρι τους θετούς γονείς της (η Nicole Kidman στον ρόλο της λεσβίας θετής μάνας) και από τον μεγαλύτερο σε ηλικία γκόμενο της κόρης μέχρι ένα νεαρό αγόρι που επισκέπτεται  το Silk 41, το πορνείο που δούλευε η νεκρή κοπέλα. Και ενώ όλα φαντάζουν ενδιαφέροντα, το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κατεύθυνσης του σεναρίου. Δεν ξέρει πού ακριβώς να επικεντρωθεί και γι αυτό δεν καταφέρνει να διατηρήσει  ούτε καν την αγωνία σε ανεκτά επίπεδα, βασικό στοιχείο μίας σειράς μυστηρίου. Βασικό μείον σε σχέση με την πρώτη σεζόν είναι η αλλαγή τοποθεσίας, από το ατμοσφαιρικό και απομονωμένο μέρος της Νέας Ζηλανδίας, στο πολύβουο Σίδνευ, με αποτέλεσμα όλες οι εκκωφαντικές σιωπές και τα εσωτερικευμένα δράματα που είχαμε δει τότε, αλλά και σε πολλές ταινίες της σκηνοθέτιδας, εδώ να απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό.

Επίσης, η ιστορία σε αρκετά σημεία επαναλαμβάνει αυτήν της πρώτης σεζόν, πάλι μία νεαρή έγκυος κοπέλα είχε εξαφανιστεί, μέχρι να αποδειχθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα παιδεραστίας, ενώ στο China girl, ένα κύκλωμα πορνείας αποτελεί την ραχοκοκαλιά της πλοκής. Η σειρά ωστόσο, αν και προσπαθεί, δεν στέκεται σε μία πιο βαθιά και κοινωνική ανάλυση του φαινομένου της πορνείας (ίσως ζητάμε πολλά από μια σειρά μυστηρίου;). Αυτό που την σώζει είναι οι αναμφίβολα πολύ καλές ερμηνείες όλου του καστ. Η Nicole Kidman μετά το The portrait of a lady ξανασυναντάει την Campion, και ενώ είναι εξαιρετική, δεν αξιοποιείται στο έπακρο. Αν και ενδιαφέρουσα ιστορία, το σενάριο πολλές φορές τείνει να υπεραπλουστεύει ορισμένες καταστάσεις που είναι σημαντικές στην εξέλιξη της ιστορίας...

Παύλος Γκουγιάννος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
2 ημέρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos