"Dogs": Ένα ερωτικό γράμμα στους τετράποδους φίλους μας

Δημοσίευση: 7 Δεκ. 2018, 04:34
Συντάκτης:

Πολύ πρόσφατα το Netflix έφερε κοντά μας μία διαφορετική σειρά-ντοκιμαντέρ, στην οποία πρωταγωνιστούν ... σκύλοι! Ο Glen Zipper, γνωστός για τα ντοκιμαντέρ “Undefeated” και “Betting on Zero” μαζί με την Amy Berg, της οποίας το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Deliver Us from Evil” προτάθηκε για Όσκαρ το 2006, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν αυτήν την εκπληκτική σειρά με πρωταγωνιστές τους σκύλους. Το “Dogs” αποτελείται από έξι επεισόδια, τα οποία εξιστορούν έξι διαφορετικές ιστορίες σκύλων και των ανθρώπων τους σε διαφορετικές περιοχές ανά τον κόσμο. Σαν σειρά, εξερευνεί διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης ζωής, στις οποίες οι σκύλοι και οι άνθρωποι δημιουργούν ορισμένους δυνατούς δεσμούς, αλλά και πώς η σχέση μεταξύ σκύλων και ανθρώπων μεταβάλεται ανάλογα με την χώρα, την κουλτούρα και φυσικά τους ανθρώπους. Το “Dogs” πρόκειται για ένα ερωτικό γράμμα στους τετράποδους φίλους μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ"The rain" season 2: Βελτιωμένο

Oι καταξιωμένοι ντοκιμαντερίστες Amy Berg, Richard Hankin (The Jinx: The Life ad Deaths of Robert Durst), Heidi Ewing (Jesus Camp), Daniel Lindsay (Undefeated), T.J. Martin (Undefeated), Roger Ross Williams (Life, Animated), μας ταξιδεύουν στην Αμερική, στη Συρία, στο χωριό St. Giovanni στην λίμνη του Κόμο, στην Ιαπωνία, και στην Κόστα Ρίκα, οπού εκεί γνωρίζουμε αξιαγάπητους σκύλους και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν. Φυσικά και το “Dogs” πρόκειται για σκύλους, αλλά πραγματεύεται πολλά περισσότερα. Η σειρά κάνει ξεκάθαρο πως οι σκύλοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, ή πιο συγκεκριμένα οι σκύλοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας, ανεξαρτήτως χώρας, τάξης, ή κουλτούρας. Η διακριτικότητα με την οποία η σειρά μεταδίδει αυτό το μήνυμα, είναι ακριβώς αυτό που την κάνει τόσο συγκινητική.

Το πρώτο επεισόδιο ανοίγει με την Corinne, ένα νέο κορίτσι που πάσχει από επιληψία και αποκτά τον Rory, έναν εκπαιδευμένο σκύλο βοηθό παιδιού. Η Ewing ακόμα και με ένα απλό πλάνο του Rory να ακουμπά την πατούσα του στο χέρι της Corrine, καταφέρνει να αιχμαλωτίσει το συναίσθημα. Ο Hankin στο τρίτο επεισόδιο ακολουθεί τον Ice, ένα πιστό λαμπραντόρ, να ευχαριστιέται το χιόνι, και τις βόλτες με τη βάρκα, που όταν έρχεται η ώρα για φαγητό έχει τη δική του θέση στο τραπέζι ανάμεσα στην οικογένεια. Η Berg στο δεύτερο επεισόδιο είναι εκεί για να καταγράψει το μεγάλο ταξίδι ενός χάσκι, του Zeus, από την Συρία ως το Βερολίνο, αλλά και στο έκτο επεισόδιο μας μεταφέρει ξεκάθαρα το αγνό συναίσθημα αγάπης και χαράς ενός κοριτσιού που τα μάτια της λάμπουν στη θέα του καινούργιου της σκύλου. Παρ’όλα αυτά, δεν πρόκειται απλά για τους σκύλους, αλλά για την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της ζωής. Στο τρίτο επεισόδιο δεν βλέπουμε απλά τον Ice, αλλά και τον ιδιοκτήτη του Alessandro, έναν πατέρα ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση ψαρεύοντας και διευθύνοντας το οικογενειακό εστιατόριο. Ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια ο Alessandro αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αβεβαιότητα, ο Ice είναι η μόνη σταθερά του. Στο δεύτερο, και καλύτερο επεισόδιο, παρακολουθούμε τον Ayham, έναν νεαρό Σύρο πρόσφυγα, ο οποίος κατέφυγε στο Βερολίνο, να προσπαθεί να φέρει από την Συρία τον Zeus. Η Berg εδώ δεν καταγράφει απλά το ταξίδι του Zeus, αλλά την απελπισία και την αγωνία πίσω από την προσφυγική κρίση. Σε ένα από τα πιο ανάλαφρα επεισόδια, ο Williams ακολουθεί δύο Ιαπωνέζους dog groomers σε έναν διαγωνισμό στην Πασαντίνα, όπου οι Αμερικάνοι κριτές κυριολεκτικά και μεταφορικά δεν τους καταλαβαίνουν.

Το “Dogs” λοιπόν φέρνει στην επιφάνεια διάφορα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα τα υπερβαίνει. Η μόνη σταθερά στη ζωή αυτών των ανθρώπων, και πολλών γύρω μας, είναι η αγάπη για τους σκύλους τους, αυτά τα έμβια όντα που ομορφαίνουν οποιαδήποτε στιγμή και τα αγαπάμε ακριβώς για αυτό που είναι.

Δημοσίευση: 7 Δεκ. 2018, 04:34
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Η ταινία καταπιάνεται με μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές φιγούρες της σύγχρονης ιστορίας, τον...
2 ώρες

4ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας: Ταινίες έναρξης και λήξης

Η μεγάλη γιορτή του Ισπανόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει για 4η χρονιά με πάνω από 30...
3 ώρες

"The rain" season 2: Βελτιωμένο

Σύνοψη: Στην πρώτη σεζόν παρακολουθήσαμε την Simone με τον αδερφό της Rasmus, να ζούν...
9 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
11482
Odeon
7202
Odeon
4574