Διεθνές Φεστιβάλ Σύρου 2015

Δημοσίευση: 27 Ιουνίου 2015, 21:58

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ιδρύθηκε το 2013 και έχει στόχο την ετήσια συνάντηση ελληνικών και διεθνών ανεξάρτητων ταινιών –μέσα από δύο διαγωνιστικά τμήματα–, θεματικών προβολών, εργαστηρίων, ομιλιών και παράλληλων εκθέσεων, κάθε καλοκαίρι στη Σύρο. Το 2015 (3-12 Ιουλίου), το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου εγκαινιάζει ένα τοποειδές (site-specific) ερευνητικό εργαστήριο-residency οπτικοκουστικών τεχνών, που θα λάβει χώρα στο Μοναστήρι της Άνω Σύρου.

Την αυλαία φέτος ανοίγουν οι Maki, μια κολεκτίβα από περφόρμερ με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν μια περφόρμανς, ειδικά σχεδιασμένη για ένα απομακρυσμένο χωράφι στο νησί που συνδυάζει την προβολή φιλμ 16 χιλιοστών, το θέατρο σκιών, τη μουσική και το χορό. Η κεντρική οθόνη θα στηθεί σε ένα ξέφωτο απέναντι από την Ερμούπολη, έτσι ώστε η πρωτεύουσα της Σύρου και η βραχονησίδα Φανάρι να γίνουν το φόντο. Οι θεατές θα οδηγηθούν στο χώρο προβολής από ένα μονοπάτι, που κατεβαίνει το λόφο. Με τη χρήση του φωτός, της σκιάς, της μουσικής, της κίνησης και της προβολής από φιλμ, η ομάδα αντλεί από τις βασικές πρακτικές του κινηματογράφου.

Δεσπόζει το αφιέρωμα «Στο πρόγραμμα «Πού: Κινηματογράφοι του τόπου», όπου οι ταινίες κατηγοριοπούνται με βάση τον τόπο διεξαγωγής τους.

Στο τμήμα «Ταινίες Δωματίου» ξεχωρίζει ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, αλλά και μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους που πραγματεύονται το θέμα της απεικόνισης του εσωτερικού στο σινεμά και της «απόδρασης» από το χώρο.

Στο τμήμα «Γη και Γηγενείς» ξεχωρίζουν, η «Ακρόπολη» της Εύας Στεφανή, τα «Τελευταία Λόγια» του Βέρνερ Χέρτσογκ που γυρίστηκε στην Ελλάδα με ήρωα τον τελευταίο άνθρωπο που εγκατέλειψε την Σπιναλόγκα, το «Πορτρέτο της Ελλάδας» του Αντρέ Σοβάζ από το 1927, το «Επιστροφή στην οδό Αιόλου» της Μαρίας Κουρκούτα του 2013, το «Θηραϊκός Ορθρος» των Σταύρου Τορνέ και Κώστα Σφήκα του 1967 και το αποκατεστημένο «Moana with Sound» των Ρόμπερτ Φλάχερτι, Φράνσις Χάμπαρντ Φλάχερτ και Μόνικα Φλάχερτι του 1980.

Στο τμήμα «Χώρος του Φιλμ / Τόπος του Φιλμ», σπάνια πειραματικά φιλμ αναδιαμορφώνουν το «σκηνικό» μιας ταινίας, αφήνοντας τον χώρο και τον τόπο να γίνουν πρωταγωνιστές, όπως στο «Διάστημα» του Αυστριακού Πίτερ Τσερκάσκι του 1999, το ανάμεσα σε φιξιόν και ντοκιμαντέρ «Decasia» του Μπιλ Μόρισον του 2002, ο «Διάδρομος» του Αμερικάνου Στάντις Λόντερ του 1970, την «Αφαίρεση» της Ναόμι Ούμαν του 1999.

Στο τμήμα «Ταινίες Δρόμου» συναντάμε το εμβληματικό φιλμ νουάρ της Αϊντα Λουπίνο «The Hitch-Hiker», το αριστουργηματικό «Stagecoach» του Τζον Φορντ και το κλασικό «Αγκίρε: Η Οργή του Θεού» του Βέρνερ Χέρτσογκ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους από τη Μεσόγειο διαγωνίζονται το «Λευκό Σεντόνι» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν (Ελλάδα), το «The Figures Carved into the Knife by the Sap of the Banana Trees» της Ζουάνα Πιμέντα (Πορτογαλία), το «War Prayer» του Ρίτσαρντ Γουίμπι (Κύπρος/Η.Π.Α.), το «η αρχή της συνέργειας» των Κωνσταντίνου Στάθη, Βασιλείας Κουτσιανά, Ελένης Γκολφινοπούλου (Ελλάδα) και το «Masks» των Μάσκες των Αμιτάι Αρνον και Εστερ Μπάιτς (Ισραήλ). Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τους σκηνοθέτες Κωνσταντίνο Γιάνναρη, Λιν Ράμσεϊ και Λουίς Μινάρο.

Στο διαγωνιστικό τμήμα των μεγάλου μήκους ταινιών διαγωνίζονται τέσσερις πρώτες ταινίες απ' όλον τον κόσμο: το «Crumbs» του Μιγκέλ Γιανσό (Ισπανία / Αιθιοπία) με συμμετοχή στο Ρότερνταμ, το «Tired Moonlight» της Μπρίτνι Γουέστ (Η.Π.Α.) με βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Slamdance, το «Translatlantique» του Φελίξ Ντυφούρ-Λαπεριέ (Καναδάς) και το «Chigasaki Story» του Μισάουα Τακούγια (Ιαπωνία/Ταϊλάνδη).

Στο τμήμα «Εδώ και Τώρα», τρία πρόσφατα ελληνικά ντοκιμαντέρ ρίχνουν φως σε απόμακρους τόπους και κοντινές περιοχές. Αυτά είναι η «Οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελική Αριστομενοπούλου για το φαινόμενο των «Ξυλούρηδων», το «Exotica Erotica Etc.» της Ευαγγελίας Κρανιώτη που συμμετείχε στο Forum του Βερολίνου και το «Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ» του Ηλία Γιαννακάκη.

Το τμήμα «Εισερχόμενα!» αποτελείται από τρεις ταινίες – έκπληξη: την πρεμιέρα του «Ο Αϊζενστάιν στο Γκουαχανάτο» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ που έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο, την «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Remake, Remix, Rip-off» του Τζεμ Καγιά.

Για το τμήμα «Μια κι έξω: Αουτσάιντερ στο αμερικανικό σινεμά», θα προβληθούν οι ταινίες από σκηνοθέτες που δημιούργησαν μόνο ένα φιλμ στην καριέρα τους. Η «Νύχτα του Κυνηγού» του Τσαρλς Λότον, το «Electra Gilde in Blue» του Τζέιμς Ουΐλιαμ Γκερσί, το «Ουάντα» της Μπάρμπαρα Λόντεν και το «Chameleon Street» του Ουέντελ Μπ. Χάρις Τζούνιορ.

Αφιέρωμα στο σινεμά του Κορνέλιου Πορουμπόιου αποτελεί η ρετροσπεκτίβα «Στρογγυλεύοντας τις Γωνίες». Το σινεμά του Ρουμάνου δημιουργού αμφιταλαντεύεται στην αίσθηση του μετέωρου μεταξύ του καθεστώτος Τσαουσέσκου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, μεταξύ του εθνικού κινηματογράφου της χώρας του και της διεθνούς φήμης του ρουμανικού «Νέου Κύματος».  Θα προβληθούν οι έξι ταινίες μικρού μήκους που σκηνοθέτησε από το 2002 έως και το 2004 και όλες οι μεγάλου μήκους: το «12:08 East of Bucharest» του 2005, το «Ήταν ή δεν Ηταν» του 2006, το βραβευμένο με το «Ενα Κάποιο Βλέμμα» και του βραβείου της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών στις Κάννες «Police, Adjective» του 2009, το «When Evening Falls on Bucharest or Metabolism» του 2013, το «The Second Game» του 2014 και το βραβευμένο ξανά στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» των Καννών φέτος, Ο Θησαυρός».

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
34676
Feelgood
7509
Weird Wave
5272
On Swift Horses, από την Spentzos On Swift Horses, από την Spentzos