ΣΕΙΡΕΣ

"Black Earth Rising": Κερδισμένο στοίχημα

Δημοσίευση: 27 Φεβ. 2019, 03:34
Συντάκτης:

Σύνοψη: Το 1994 συντελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, η Γενοκτονία της Ρουάντα. Σήμερα η δικηγόρος Eve Ashby έχει αναλάβει να στείλει στην φυλακή τον Simon Nyamoya κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου. Η υιοθετημένη κόρη της, Kate, που είναι από την Ρουάντα έχει αντίθετη άποψη καθώς τον θεωρεί ήρωα που κατάφερε να σώσει την φυλή των Τούτσι από την γενοκτονία. Η ίδια θα ξεκινήσει την δική της έρευνα μαζί με τον Michael Ennis ώστε να φθάσουν στην αλήθεια.

Άποψη: Κατ΄αρχάς μια σειρά που στους τίτλους αρχής έχει το You Want It Darker του αξεπέραστου Leonard Cohen σίγουρα σε προκαταβάλλει για κάτι καλό. Πέραν αυτού όμως, το να παίρνει ένα ιστορικό γεγονός, όπως την γενοκτονία, και να την μετατρέπει σε ένα αγωνιώδες θρίλερ με συνεχείς ανατροπές είναι ένα από τα στοιχήματα που βάζει η σειρά στον εαυτό της και βγαίνει νικήτρια. Η σειρά του BBC που είναι διαθέσιμη στο Netflix αξιοποιεί και σέβεται μια σχετικά πρόσφατη τραγωδία. Λίγες ιστορικές πληροφορίες για καλύτερη κατανόηση: Στην Ρουάντα υπάρχουν δύο φυλές, οι Χούτου που πλειοψηφούν και έχουν πάρει την εξουσία εδώ και δεκαετίες και οι Τούτσι που μειοψηφούν. Οι δεύτεροι προσπάθησαν να πάρουν την εξουσία με τους Χούτου να αντιδρούν διαπράττοντας μαζικές δολοφονίες που φθάνουν σχεδόν το 1 εκατομμύριο ανθρώπους, το 70% των Τούτσι και γι’ αυτό ονομάστηκε γενοκτονία. Η σειρά διερευνά το μετατραυματικό σοκ των Ρουαντέζων μέσα από την ιστορία της Kate που είναι Τούτσι και της ευρωπαίας μάνας της που θέλει να καταδικάσει έναν Τούτσι για εγκλήματα πολέμου, επειδή διέπραξε δολοφονίες προκειμένου να εμποδίσει την Γενοκτονία.

Το «Black Earth Rising» είναι πολύ αποκαλυπτικό στις ευθύνες της Δύσης, όπως της Γαλλίας, αλλά και των γηγενών που άρχισαν αυτήν την διαμάχη. Ποτέ δεν κουράζει διότι δεν προσπαθεί να γίνει διδακτικό, ούτε ντοκιμαντέρ. Δεν ξεχνάει ότι πάνω από όλα είναι μια σειρά μυθοπλασίας, οπότε πρέπει να έχει μια αφήγηση. Γι’ αυτό δεν εξαντλείται σε αναλύσεις ιστορικών δεδομένων ούτε σε παράθεση γεγονότων. Όλα όσα μαθαίνουμε για αυτά που έγιναν είναι σε άμεση συνάρτηση με τους ήρωες της σειράς και μάλιστα κάθε καινούργια αποκάλυψη για την Γενοκτονία είναι και μια ανατροπή στην πλοκή της σειράς, ακριβώς επειδή επηρεάζει άμεσα τις ζωές των ηρώων.

Ένα από τα μεγάλα ατού είναι το εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο του Hugo Blick που γράφει και σκηνοθετεί και τα 8 επεισόδια, με τους πολύ δυνατούς διαλόγους που με την ορμή που έχουν θέλουν να αναδείξουν τα προβλήματα της Αφρικής και τις ευθύνες της Δύσης, συμβάλλοντας στην «Εξέγερση της Μαύρης Γης», όπως είναι ο ελληνικός τίτλος. Η πολύ εκφραστική και φυσική Michaela Coel («Black Mirror») και ο πάντοτε πολύ καλός John Goodman που προσπαθούν κόντρα σε όλους να βγάλουν άκρη, ηγούνται ενός πολύ ταλαντούχου καστ. Η σκηνοθεσία του Blick βοηθάει στο να νιώσουμε τους χαρακτήρες και παράλληλα να καταλάβουμε τι γίνεται χωρίς να γίνεται ποτέ χαοτική. Μάλιστα έχει και κάποιες ενδιαφέρουσες σκηνοθετικές επιλογές, όπως να δείχνει σε animation τις μνήμες από την Γενοκτονία, αφενός γιατί είναι μια επώδυνη στιγμή για τους ίδιους, αφετέρου γιατί η βίωση του γεγονότος βασίζεται σε παιδικές μνήμες. Μία σειρά που αξίζει να δει κανείς για τόσους πολλούς λόγους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos