Athens Fashion Film Festival 2019

Δημοσίευση: 26 Φεβ. 2019, 16:21
Συντάκτης:

Περισσότερες από 100 ταινίες μόδας - Ντοκιμαντέρ, Μυθοπλασίας, Μικρού και Μεγάλου Μήκους- προβάλλονται στην Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»- στο πλαίσιο του ολοήμερου Athens Fashion Film στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, χαρίζοντας όχι μόνο εικόνες υψηλής αισθητικής και άρτιας παραγωγής, αλλά και θίγοντας καυτά κοινωνικά ζητήματα.

<a href="/nea/4o-fashion-film-festival-apeneime-ta-vraveia-toy/67933">Το 4ο Fashion Film Festival απένειμε τα βραβεία του</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο 4ο Fashion Film Festival απένειμε τα βραβεία του

Είτε επιλέξετε να δείτε τις non-stop προβολές ταινιών μικρού μήκους του Διαγωνιστικού Τμήματος είτε κάποια από τα ντοκιμαντέρ και τις ταινίες μεγάλου μήκους, το σίγουρο είναι ότι θα δείτε την Μόδα αλλιώς. Και μπορείτε να τις συνδυάσετε με κάποια από τις Παράλληλες Δράσεις του Φεστιβάλ και να γίνετε κι εσείς μέρος της καινούριας αυτής δυναμικής πλατφόρμας που γεννιέται. Τέλος, εάν θέλετε να αποκτήσετε μία ολοκληρωμένη εμπειρία του fashion film festival, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε και την ομαδική εικαστική έκθεση UN/FASHION σε επιμέλεια της Σωζήτας Γκουντούνα, που εξεταζει τη μόδα ως μορφή τέχνης με τη συμμετοχή των εικαστικών Trajal Harrell, Μαίρη Ζυγούρη με τον Michelangelo Pistoletto, Chrysanne Stathacos, Μαρία Παπαδημητρίου, Twin Automat, Πέγκυ Κλιάφα, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Χαρά Πιπερίδου, Νίκος Χαραλαμπίδης, Γιούλα Χατζηγεωργίου.

Το 1ο Athens Fashion Film Festival διοργανώνεται από την εταιρεία Athens Cultural Creatives και την Nicole Αλεξανδροπούλου και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείου Τουρισμού, Δήμου Αθηναίων, Ιταλικής Πρεσβείας, Δήμου Φλωρεντίας και ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη (τηρείται σειρά προτεραιότητας). Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Notebook on Cities and Clothes | Wim Wenders | 78’ | West Germany, France |

Τρίτη, 26/2 στις 20.30

Ο Wim Wenders μιλά με τον Γιαπωνέζο Σχεδιαστή Μόδας Yohji Yamamoto σχετικά με την διαδικασία δημιουργίας και στοχάζεται στις σχέσεις ανάμεσα στις πόλεις, την ταυτότητα και τον κινηματογράφο στην Ψηφιακή εποχή. Ένα φιλμ «ημερολόγιο» όπως το αποκάλεσε ο ίδιος ο Βέντερς για τον Σχεδιαστή ο οποίος –στις αρχές της δεκαετίας του ’80- προκάλεσε σοκ και έφερε τα πάνω κάτω στην Παγκόσμια Μόδα.

A Perfect 14 | Giovanna Morales Vargas | 105’ | Canada

Τρίτη, 26/2 στις 22.00

Ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των plus-size models που αγωνίζονται να αναδιαμορφώσουν και ανασχηματίσουν όχι μονο τη Βιομηχανία της Μόδας αλλά και τα πρότυπα ομορφιάς κάθε κοινωνίας.

Elles [Episode 1 - Episode 5] | Maurine Pagani | 73’ | USA |

Τετάρτη, 27/2 στις 10.30

Με την ευκαιρία της δράσης του #FFFMilanoforwomen και τη συζήτηση γύρω από το ποια είναι η θέση της γυναίκας σήμερα, προβάλλονται τα 5 επεισόδια της σειράς Ντοκιμαντέρ Elles, στο πρώτο επεισόδιο της οποίας γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη Μαίρη Κατράντζου.

The Story of a Panty, and of Those Who Make It| Stefanne Prijot | 60’ | Belgium |

Τετάρτη, 27/2 στις 12.00

Μία διεισδυτική ματιά στις ζωές αυτών που δουλεύουν στη σκιά της Βιομηχανίας των Υφασμάτων. Σε κάθε στάδιο παραγωγής αυτού του παντελιού, από τη φάρμα βαμβακιού έως την τελική του επεξεργασία, βλέπουμε τη ζωή πέντε γυναικών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ένα ντοκιμαντέρ που αμφισβητεί την αξία που δίνουμε στα ρούχα και όχι στις ζωές των ανθρώπων που τα φτιάχνουν.

Obscuro Barroco | Evaggelia Kranioti | 59’ | France, Greece |

Τετάρτη, 27/2 στις 21.30

Το «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη είναι τοποθετημένο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μια πόλη που μεταμορφώνεται διαρκώς, ακόμη περισσότερο και από όσους συμμετέχουν στο διάσημο αποκριάτικο καρναβάλι της. Στο κέντρο του βρίσκονται ήρωες που αλλάζουν μορφή, μπαινοβγαίνοντας από το σκοτάδι για να λάμψουν στο φως, με αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια τη θρυλική τρανσέξουαλ Λουάνα Μουνίζ, σε μια αφήγηση που ξεκινάει από την αναζήτηση ταυτότητας για να φτάσει μέχρι τις χαμένες πατρίδες του φύλου και της καρδιάς.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Προβολών εδώ.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα

Glocality

Ένα πολύχρωμο λεύκωμα που συμπυκνώνει την πιο φωτογενή όψη του πλανήτη. Ένα ταξίδι από την έρημο της Νεβάδα μέχρι τα γεμάτα αντιφάσεις Εμιράτα κι από τα ανοιχτά της Μεσογείου στις ζούγκλες της Κεντρικής Αφρικής, που μέσα από την εθνική ταυτότητα κάθε τόπου συνθέτει ένα παγκόσμιο όραμα. Στην τελευταία του στάση θα συναντήσει το βλέμμα και το έργο των Ελλήνων δημιουργών.

Close-up

Προσωπικές ιστορίες. Ένας έρωτας που πήγε λάθος. Δυο παιδιά με τους ήρωές τους στη θάλασσα. Δοκιμές, πρόβες, παράσταση. Ένα μελαγχολικό τραγούδι. Κουβέντες στο μπαρμπέρικο.Όλα ειπωμένα μέσα από το χώρο της μόδας, μέσα από έντονα χρώματα και κουστούμια.

Heterotopia

Ετεροτοπία, ένας τόπος μέσα σε έναν άλλο τόπο, που δεν ανήκει πουθενά. Που είναι μέρος του κόσμου αλλά ταυτόχρονα αποκλεισμένος απο εκείνον, τρέχει ´ παράλληλα σε απροσδιόριστο χρόνο. Παρόν, παρελθόν, μέλλον, συγχέονται με έναν κοινό παρονομαστή, κι έναν κοινό στόχο. Γυρισμένες σε εξωτικά τοπία, ερήμους, θάλασσες και βράχους, μικρού μήκους φάσιον σορτς ταξιδεύουν πέρα από τα όρια.

Victor/Victoria

Το φύλο, το πρόσωπο, το ρούχο, το μακιγιάζ, όλα αλλάζουν μορφή και γίνονται κάτι άλλο, κάτι αλλιώτικο. Το υπερβολικά θηλυκό γίνεται υπερβολικά ανδρικό, και το μάτσο μετατρέπεται σε κούηρ χορό. Αγοροκόριτσο και θηλυπρεπές, χωρίς φύλο, όπως ειναι και η μόδα.

Ethical Fashion

Η άνοδος της ταχείας μόδας και της κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των απάνθρωπων εταιρικών πρακτικών έχει προκαλέσει μια συζήτηση γύρω από τη σημερινή βιομηχανία μόδας και τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της. Οι όροι "ηθική μόδα", "βιώσιμη μόδα" και "οικολογική μόδα" περιγράφουν μια βιομηχανία που εμφανίστηκε ως εναλλακτική λύση για τα μαζικά παραγόμενα ρούχα, όπου ο καταναλωτής έχει ελάχιστη ή και καθόλου ορατότητα σχετικά με τις περιβαλλοντικές και εργασιακές εταιρικές πρακτικές. Οι αυξανόμενες ανησυχίες των καταναλωτών έχουν οδηγήσει πολλές παγκόσμιες εταιρείες να αποκαλύψουν τη θέση των εργοστασίων τους και να δημοσιεύσουν ετήσιες εκθέσεις αειφορίας, αλλά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι πραγματικά σημαίνει "ηθικό" σε αυτό το πλαίσιο.

Citizen Habit

Έχουμε μάθει να μεταφράζουμε το habit ως συνήθεια, η πρώτη του έννοια όμως αφορά στο ράσο. Μια σύντομη διαδρομή μακριά από την εγγύς Ευρώπη, που κοιτάζει από μικροκλίμακα τις σύγχρονες μητροπόλεις. Η γραμμή που ορίζει τα άμφια των πολιτών, συνεχίζει για να αποκαλύψει εξωτικές εικόνες στο επιθετικό αστικό περιβάλλον.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Προβολών εδώ.

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας». Είσοδος: Ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Περισσότερες Πληροφορίες εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos